Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το στίγμα γύρω από την περίοδο, εμπόδιο στην καριέρα για 8 στα 10 άτομα με έμμηνο ρύση

Το στίγμα γύρω από την περίοδο, εμπόδιο στην καριέρα για 8 στα 10 άτομα με έμμηνο ρύση

«Έπαιρνα άδεια από τη δουλειά λέγοντας πως είμαι άρρωστη, ωστόσο νιώθω ότι είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μπορώ να μιλήσω….».

Το άγχος και ο φόβος γύρω από το θέμα της περιόδου εξακολουθούν να κυριαρχούν στη ζωή των εργαζομένων ατόμων με έμμηνο ρύση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι βιώνει στρες ή άγχος όταν διαχειρίζεται την περίοδό του στη δουλειά, σύμφωνα με νέα έρευνα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης WaterAid, ενώ οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι η καριέρα τους έχει περιοριστεί σε κάποιο βαθμό.

Ένα στα πέντε άτομα ανέφερε ότι αισθάνθηκε ανίκανο να πάρει άδεια για να αντιμετωπίσει τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της περιόδου και σχεδόν τα δύο τρίτα ένιωσαν αμήχανα να μιλήσουν για την περίοδό τους στη δουλειά.

Η Τζόρτζια Χέιλς, διδάκτωρ ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, περιέγραψε τις εμπειρίες της από «συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη» τις ημέρες πριν από την περίοδό της.

«Έπαιρνα άδεια από τη δουλειά λέγοντας πως είμαι άρρωστη, ωστόσο νιώθω ότι είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μπορώ να μιλήσω….», είπε στο The Big Issue.

Περιέγραψε πώς οι ψυχικές επιπτώσεις της περιόδου συνεχίζουν να είναι δύσκολο να συζητηθούν στη δουλειά, με παρόμοιο τρόπο με το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε δωρεάν προϊόντα εποχής σε όλους το 2021, διασφαλίζοντας ότι όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ταμπόν ή σερβιέτες ή μπορεί να αποκτήσει προϊόντα δωρεάν.

Η ντροπή για την περίοδο

Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδια υλικά όπως χαρτί υγείας ή ύφασμα για να διαχειριστούν την περίοδό τους στη δουλειά.

Η ντροπή για την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία, σημαίνει ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι έκρυβαν τα προϊόντα περιόδου τους στο δρόμο για το μπάνιο στη δουλειά για να αποφύγουν να αισθάνονται αμηχανία.

Η Ισπανία πρώτη ψήφισε νομοθεσία που έδινε σε άτομα που έχουν έμμηνο ρύση το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια μετ’ αποδοχών όταν αντιμετωπίζουν δυσμηνόρροια, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες, κόπωση και καταστάσεις όπως η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στη διάθεση.

Κάνουν αρκετά οι εργοδότες;

Μόλις το 3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εργοδότες κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση ώστε να διαχειριστούν την περίοδό στην εργασία τους.

Η Λίζα, Βιολόγος, μίλησε για την επείγουσα ανάγκη να σπάσουν τα ταμπού γύρω από τις περιόδους. «Πιστεύω ότι ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των ανθρώπων βοηθά όλους να κατανοήσουν τους πολύ πραγματικούς σωματικούς και ψυχικούς αγώνες που μπορεί να προκύψουν με την εμμηνόρροια», είπε μιλώντας στον Independent.

«Ένας χώρος εργασίας πρέπει να ενθαρρύνει αυτές τις συζητήσεις και να υποστηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση».

«Παλεύω με την έλλειψη συζήτησης γύρω από τους αγώνες που αντιμετωπίζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι όταν έχουν έμμηνο ρύση».

Στο πλαίσιο της δουλειάς της, βρίσκεται συχνά σε μέρη με δύσκολα εδάφη και χωρίς πρόσβαση σε επαρκή τουαλέτα ή εγκαταστάσεις υγιεινής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είπε ότι εργαζόταν πρόσφατα στα τροπικά δάση στη Βραζιλία, «ένα μέρος που μπορείτε να φανταστείτε καθιστά δύσκολο και δυνητικά επικίνδυνο να διαχειριστείτε μια περίοδο με την τοπική άγρια ​​ζωή και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό».

Σε όλο τον κόσμο, ένας στους πέντε ανθρώπους ζει χωρίς ασφαλές μέρος για να πάει στην τουαλέτα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των σχολείων δεν έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς τουαλέτες. Στη Νότια Ασία, έως και ένα στα τρία κορίτσια χάνει το σχολείο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024