Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μάνα κοιμήσου θα αργήσω», η μάνα ξύπνησε και δεν θα κοιμηθεί αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, κανένα 41% δεν θα τους ξεπλύνει

«Μάνα κοιμήσου θα αργήσω», η μάνα ξύπνησε και δεν θα κοιμηθεί αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, κανένα 41% δεν θα τους ξεπλύνει

Ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα ιδιωτικά, ενώ οι δρόμοι πήρανε φωτιά. Η κοινωνική αντιπολίτευση στον δρόμο διεκδικεί, η πολιτική ασθμαίνει και αργεί στο ραντεβού και η μέρα που ο «Κανένας» θα πάρει 51% θα είναι de ja vu...

Αντεπίθεση

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζαν πως ψηφίζοντας – αυτές τις ημέρες – και το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια τα πράγματα θα ηρεμήσουν και έχουν ήδη σχεδιάσει την επικοινωνιακή τους αντεπίθεση με θετικές και φιλολαϊκές εξελίξεις. Δεν γνωρίζω αν αυτός ο σχεδιασμός θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του Μαξίμου.

Οργή

Αυτό όμως που γνωρίζω είναι πως η οργή, η οποία όσο περνάει – κι όσο τα πράγματα δεν βελτιώνονται – θα αρχίσει να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Βλέπετε για παράδειγμα την περίπτωση με το έγκλημα των Τεμπών.

Το έγκλημα

Μετά από περίπου 11 μήνες επανήλθε στο προσκήνιο με πολύ μεγαλύτερη ένταση και δεν αποκλείεται να γίνει και ο «πυροκροτητής» κοινωνικών εντάσεων. Πως προκύπτει αυτό;

Υπογραφές και διαμαρτυρία

Αυτό προκύπτει πρώτον, από το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 1.000.000 υπογραφές στο ψήφισμα που έχει συντάξει και προωθεί η κυρία Μαρία Καρυστιάνου και δεύτερον, από το γεγονός επίσης ότι χθες στις διαδηλώσεις που έγιναν – με προεξάρχουσα της Αθήνας – η τιμωρία για το έγκλημα των Τεμπών και η κυβερνητική προσπάθεια για την συγκάλυψη του, κατείχαν κεντρική θέση στη διαμαρτυρία των διαδηλωτών.

Πολλοί…

Και παρεπιπτόντως στη συγκέντρωση και την διαδήλωση της Αθήνας ήταν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι και νεολαία! Είναι γεγονός πάντως ότι το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ίσως να είναι κι από τα τελευταία που γίνονται σ΄ αυτή τη συγκυρία. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο εντός των προσεχών ημερών θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κι οι άνθρωποι που περιμένουν να βγάλουν κανένα φράγκο, θα μπορούν να σχεδιάσουν εκ του ασφαλούς….

Εφτασε στις τέσσερις

Πάντως η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, για πολλούς λόγους είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία χάνει περίπου τέσσερις μονάδες από τις τελευταίες εκλογές – και με αναγωγή βρίσκεται στο 37,2%.

Η «δεξιά της δεξιάς»

Τέταρτο κόμμα είναι πλέον η «Ελληνική Λύση» με 10% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%. Και η «δεξιά της δεξιάς» αθροίζει πλέον 17%! Μέχρι τώρα. Η κατάσταση στο χώρο της κεντροαριστεράς παραμένει η ίδια, δηλαδή άθλια!

Και από την αποχή

Εμφανώς η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες ευρωεκλογές κινδυνεύει από την «δεξιά» της και από την αποχή. Σας το έχω επισημάνει εγκαίρως. Κατά τα άλλα η ακρίβεια και η υγεία παραμένουν τα σημαντικότερα των προβλημάτων των πολιτών. Και η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση σαρώνει την κοινωνία.

Ο «κανένας»!

Ως εκ τούτου η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη και διατηρείται, διότι δεν υπάρχει πολιτικά το αντίπαλο δέος. Α, να μην το ξεχάσω «τσούκου – τσούκου» ο «κανένας» τον … πλησιάζει τον κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Προς το παρόν ο πρωθυπουργός προηγείται του «κανένα» με 2,6 μονάδες! Προβλέπω σκληρή «σύγκρουση – θα «πέσουν κορμιά»….

Σφίγγουν οι γραμμές

Ομως το τελευταίο διάστημα – όπως σας έχω εξηγήσει – το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαπολύσει μία σφοδρή επίθεση προς την Χαριλάου Τρικούπη, με ευκαιρία της καταψήφισης του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Αυτό έχει ενεργοποιήσει τα «αντανακλαστικά» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη κι έχει «σφίξει τις γραμμές». Ως εκ τούτου η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν νομίζω πως τελικά θα κάνουν το «απονενοημένο διάβημα» και να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Διότι σε διαφορετική περίπτωση τους βλέπω να … «πλαισιώνουν» εκόντες άκοντες τον υπό ίδρυση σχηματισμό του κ. Ανδρέα Λοβέρδου – διαγραφόμενοι φυσικά!

Ησυχία για αλλαγές!

Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου ζούνε τον … μύθο τους στον απόηχο του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος! Απ΄ ότι μου λένε, λοιπόν, η εσωκομματική αντιπολίτευση μέχρι τις εκλογές θα ησυχάσει. Εκτός απροόπτου φυσικά – γιατί ποτέ δεν ξέρεις μ΄ αυτά τα «παιδιά»… Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και οι συν αυτώ σχεδιάζουν τις επικείμενες κομματικές αλλαγές.

Οι γραμματείς

Το θέμα των ημερών είναι οι δύο θέσεις της γραμματείας – ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του. Κια έχουν πέσει διάφορα ονόματα στην «αγορά». Αλλά για να «καούν» κι άλλα για να «μετρηθούν»! Κι όλα αυτά προέρχονται από την ίδια «μήτρα», από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη….

Ο κ. Θανάσης Οικονόμου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι δύο γραμματείς, η κυρία Ράνια Σβίγκου και ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης τελούν υπό παραίτηση. Από τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει για την θέση του γραμματέα κρατήστε δύο, του κ. Θανάση Οικονόμου, πρώην βουλευτού Ιωαννίνων και του κ. Γιάννη Βουλγαράκη. Και οι δύο ήταν μεταξύ των 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη.

Ο κ. Γιάννης Βουλγαράκης

Δεδομένου όμως ότι ο κ. Γιώργος Τσίπρας, που σήμερα είναι διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, δεν αποκλείεται ο κ. Οικονόμου να καταλάβει αυτή την θέση. Σ΄αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν ο κ. Βουλγαράκης – ο οποίος γνωρίζει το κόμμα από την οργανωτική του πλευρά – να αναλάβει γραμματέας.

Ο κ. Θάνος Μωραΐτης

Επίσης έχουν ακουστεί και τα ονόματα των πρώην βουλευτών κ.κ Θάνου Μωραΐτη και Γιάννη Μπουρνούς. Ο μεν πρώτος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΚ και ειδικότερα από το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μόνο στο άκουσμα του ονόματος του … νιώθει μία «ανατριχίλα»! και δεν είναι από «πόθο»….

Ο κ. Γιάννης Μπουρνούς

Κι ο δεύτερος είναι μεταξύ των στελεχών που ανέδειξε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας, αλλά πλέον δεν νομίζω να μπορεί να περάσει από το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αμαλίας. Και μάλιστα μου λένε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο «τοποθετήθηκε» δίπλα στον κ. Κασσελάκη – κι όχι μόνο αλλά μου λένε ότι του γράφει και ομιλίες! – ενώ στις διαβουλεύσεις του τελευταίου συνεδρίου ήταν από τους πιο «σκληρούς» απέναντι στο μπλοκ των παλαιών προεδρικών.

Η κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου

Λένε επίσης ότι έχει και καλές σχέσεις με τον περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη. Αλλά εγώ αυτό δεν το πιστεύω…. Για την θέση της αναπληρώτριας γραμματέως φαίνεται ότι έχει κλείσει από την κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η συγκεκριμένη βουλευτής ανήκει στον κλειστό κύκλο των στελεχών του κ. Νίκου Παππά, όπως και ο απερχόμενος κ. Βασιλειάδης. Και δεδομένου του ειδικούς βάρους του κ. Παππά στο σημερινό «οικοσύστημα» της Κουμουνδούρου, νομίζω ότι το θέμα έχει τελειώσει!

«Νέα Αριστερά»

Επίσης γνωρίζετε ότι από την Παρασκευή 1 Μαρτίου ως την Κυριακή 3 Μαρτίου συνέρχεται η ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Νέας Αριστεράς». Χθες σας ενημέρωσα για την σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής και για το σχέδιο της διακήρυξης – την αναφορά του για την κυβέρνηση 2015 – 2019. Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με τον κανονισμό της συνδιάσκεψης.

Με πέντε ευρώ!

Στο ακροτελεύτιο άρθρο του κανονισμού αναφέρεται ότι «Νέα μέλη μπορούν να εγγραφούν κατά την διάρκεια της τριήμερης Συνδιάσκεψης και να συμμετέχουν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, από την στιγμή που καταθέσουν το απογραφικό τους στην γραμματεία υποδοχής της Συνδιάσκεψης». Με προσθήκη πως το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ. Θυμάστε τα περισπούδαστα άρθρα που γράφονταν – και στην «Αυγή» – για τα «μέλη του δίευρω», τότε στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές. Και πιθανόν να είχαν δίκιο! Η διαφορά τους δηλαδή με τα νέα μέλη της «Νέας Αριστεράς» είναι … τρία ευρώ;

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024