Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: Ο πρωθυπουργός Αλ-Σουντάνι διευθέτησε την ατζέντα για το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός Αλ-Σουντάνι διευθέτησε την ατζέντα για το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Την ώρα που οι Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίοδο ειρήνης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναλαμβάνει να διαχειριστεί την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, συζήτησε την Τετάρτη την ατζέντα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ιράκ, Αλίνα Ρομανόφσκι. Την δεδομένη στιγμή οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ βρίσκονται σε ακήρυχτη εκεχειρία.

Ο Αλ Σουντάνι υποδέχθηκε τη Ρομανόφσκι στη Βαγδάτη, όπου συζήτησαν στρατηγικές για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλ Σουντάνι στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό της αποχώρησης των στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού από το Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Ρύθμισαν την ατζέντα της επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλ Σουντάνι στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μηχανισμοί συνεργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικού πλαισίου μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν πρόσφατα να δρομολογήσουν μια Ανώτατη Στρατιωτική Επιτροπή για να αξιολογήσουν την απειλή που συνιστά το ISIS και να καταρτίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των συμβούλων του διεθνούς συνασπισμού που καταπολεμά το ISIS στο Ιράκ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ολοκληρωμένες διμερείς σχέσεις πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, ασφάλειας και στρατιωτικής φύσεως με τις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό, οι οποίες θα συνάδουν με το όραμα της ιρακινής κυβέρνησης.

Από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που έπληξαν την αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ.

Η μετεγκατάσταση του αμερικανικού στρατού του Ιράκ στη Συρία

Πηγή ασφαλείας στο Αλ Άνμπαρ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από την αεροπορική βάση Ain al-Asad στη βάση Al-Tanf στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Almaalomah. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αεροπλάνα για τη μετακίνηση των δυνάμεων και του εξοπλισμού, προσθέτοντας ότι τα αεροπλάνα πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τις δυτικές περιοχές του Ιράκ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλέστηκε επίσης έναν Ιρακινό νομοθέτη που δήλωσε ότι όλες οι ισχυρές πολιτικές παρατάξεις της χώρας έχουν συναίνεση για την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο νομοθέτης υπογράμμισε ότι ο λαός θα γίνει μάρτυρας της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Μούιν Αλ Κάζμι, ηγετικό μέλος της οργάνωσης Badr, υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν χρειάζεται τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και ότι η αποχώρησή τους σημαίνει σεβασμό στην κυριαρχία της αραβικής χώρας.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024