Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου για την δημιουργία πυρηνικού όπλου συνεχίζεται

Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου για την δημιουργία πυρηνικού όπλου συνεχίζεται

Το Ιράν πλησιάζει το όριο της καθαρότητας του εμπλουτισμένου ουρανίου στο 60%, όπου πάνω από αυτό το ποσοστό η χρήση είναι μονάχα για πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο πολύ πέρα από τις ανάγκες για εμπορική πυρηνική χρήση, παρά τις πιέσεις του ΟΗΕ να το σταματήσει, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, προσθέτοντας ότι θέλει να επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, ώστε να τερματιστεί η «απομάκρυνση».

Μιλώντας στο Reuters μετά την ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα, ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ενώ ο ρυθμός εμπλουτισμού ουρανίου έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς από τα τέλη του περασμένου έτους, το Ιράν εξακολουθεί να εμπλουτίζει με αυξημένο ρυθμό περίπου 7 κιλά ουρανίου μηνιαίως σε καθαρότητα 60%.

Δεν υπάρχει κέρδος από τον εμπλουτισμό ουρανίου, πέραν της δημιουργίας ποιότητας και καθαρότητας για οπλική χρήση

Ο εμπλουτισμός στο 60% φέρνει το ουράνιο κοντά σε οπλική ποιότητα και δεν είναι απαραίτητο για εμπορική χρήση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά κανένα άλλο κράτος δεν έχει εμπλουτίσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς να τα παράγει. Βέβαια, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, έχουν παρέμβει σαμποτάροντας τις διαδικασίες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε μια κίνηση (ιός struxnet) που τους πήγε 15 χρόνια πίσω.

Η Τεχεράνη θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, γιατί τότε θα εισέλθει σε ένα άλλο πεδίο δύναμης όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται.

Δεν είναι κρυφό πως η απόκτηση πυρηνικών είναι κεντρικός στόχος της χώρας

Σύμφωνα με μια ανενεργή συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο μόνο σε ποσοστό 3,67%. Αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, το Ιράν παραβίασε και προχώρησε πολύ πέρα από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.

Μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το Ιράν επιβράδυνε τον εμπλουτισμό σε 3 κιλά ανά μήνα, αλλά ανέβηκε εκ νέου σε ρυθμό 9 κιλών στο τέλος του έτους, ανέφερε προηγουμένως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ ή ΙΑΕΑ στα αγγλικά).Η αύξηση ήρθε λίγο μετά την απαγόρευση από την Τεχεράνη να συμμετάσχει το ένα τρίτο της βασικής ομάδας επιθεώρησης του ΙΑΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των πιο έμπειρων, στη συμφωνημένη παρακολούθηση της διαδικασίας εμπλουτισμού.

«Φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε μεταξύ μας… Το Ιράν λέει ότι δεν παίρνει κίνητρα από τη Δύση, αλλά βρίσκω αυτή τη λογική πολύ περίπλοκη για να την καταλάβω, διότι θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί μας… Δεν θα πρέπει ποτέ να εξαρτάται από οικονομικά ή άλλα κίνητρα» είπε ο Γκρόσι.

«Αυτό το πράγμα με την επιβράδυνση, την επιτάχυνση είναι σαν ένας κύκλος που για μένα δεν αλλάζει τη θεμελιώδη τάση, η οποία είναι μια τάση συνεχούς αύξησης του αποθέματος του εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου», δήλωσε ο Γκρόσι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε στα τέλη του 2023 ότι η Τεχεράνη διαθέτει ήδη αρκετό υλικό για την κατασκευή τριών πυρηνικών βομβών, εάν εμπλουτίσει το υλικό που βρίσκεται σήμερα στο 60% σε ποσοστό άνω του 60%.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024