Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ζωή των Παλαιστινίων μετράει

Η ζωή των Παλαιστινίων μετράει

Κανείς πλέον δεν μπορεί να δηλώσει αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

«Η ζωή των Παλαιστινίων μετράει. Δεν μπορεί να την υποτιμούμε». Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλικι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα είπε το αυτονόητο. Οι ζωές των Παλαιστινίων που δολοφονούνται στη Γάζα, από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αλλά και αυτών που δολοφονούνται στη Δυτική Όχθη από επιθέσεις εποίκων, δεν είναι απλά αριθμοί, δεν είναι παράπλευρες απώλειες.

Προειδοποίησε για νέες «σφαγές» στη Ράφα, εφόσον επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός.

Μίλησε για «υπουργούς – τρομοκράτες» στην κυβέρνηση Νετανιάχου, οι οποίοι ενθαρρύνουν σφαγές, κάψιμο χωριών, εποικισμούς, εκτοπισμούς.

Τόνισε την τρομοκρατία την οποία υφίστανται οι Παλαιστίνιοι. Τις σφαγές που έχουν γίνει καθημερινότητα.

Υπογράμμισε το αυτονόητο, ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που έθεσε μετ΄επιτάσεως την ανάγκη του τερματισμού των εχθροπραξιών.

Έστειλε δε μήνυμα ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι σαφές πως κανένα σενάριο εκτοπισμού των Παλαιστινίων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ούτε υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη ήταν οι πιο σκληρές από την πλευρά της Αθήνας για το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου.

Ακόμα και αν η ελληνική διπλωματία επιχείρησε να αναδιπλωθεί σχετικά γρήγορα,  διατηρούσε σταθερά μία «ανάγκη» ισορροπιών προς το στρατηγικό σύμμαχο της χώρας, το Ισραήλ.

Η απειλή

Η εξέλιξη του πολέμου ωστόσο που απειλεί άμεσα πλέον με αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή έχει κάνει τη διεθνή κοινότητα να μην μπορεί να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Είμαστε στην 132 μέρα του πολέμου.

Η Γάζα έχει καταστραφεί. Έχει γίνει «ακατάλληλη για να ζήσεις εκεί», όπως είπε ο Μάλικι.

Σημειώνοντας ότι ο Νετανιάχου αυτό ακριβώς επιδιώκει.

Ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ μίλησε για τις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ για τους εξτρεμιστές εποίκους που κατηγορούνται για βιαιότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τόνισε και την ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και από την ΕΕ.

Οι «20.000-30.000 νεκροί» στους οποίους αναφέρθηκε ο Μάλικι και οι πάνω από τους 70.000 τραυματίες φέρνουν τη διεθνή κοινότητα στην «δυσάρεστη θέση», να πάρει θέση και αποφάσεις.

Όχι γιατί οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, γιατί δεν το έχει κάνει ποτέ. Μία τέτοια απαίτηση άλλωστε δεν θα ήταν ρεαλιστική. Οφείλει πλέον να πάρει θέση και αποφάσεις γιατί όπως παραδέχθηκε ο Γεραπετρίτης , η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει ξεφύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει διαστάσεις οικουμενικές. Και απειλεί όχι μόνο τη Γάζα, αλλά ολόκληρη των περιοχή. Κοινώς απειλεί πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα από αυτά των Παλαιστινίων.

Διαλύει ότι είχε οικοδομηθεί το προηγούμενο διάστημα, που η Μέση Ανατολή έδειχνε να αλλάζει.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι σαφώς περιορισμένος στις εξελίξεις, καθώς και η επιδραστικότητα της. Ωστόσο όποιος άκουσε τα όσα ειπώθηκαν ακόμα και από το στόμα του έλληνα ΥΠΕΞ, καταλαβαίνει πως κανείς δεν μπορεί να δηλώσει αδιάφορος για τα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στη Γάζα.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024