ΗΠΑ: Ξεκίνησαν έρευνα για τα χτυπήματα σε Γάζα και την χρήση βομβών φωσφόρου στο Λίβανο
Είναι ιδιαίτερα θετικό που εκκίνησε η σχετική έρευνα με την διαφορά πως τόσο οι βόμβες λευκού φωσφόρου, όσο και οι JDAM ήταν αποδεδειγμένα αμερικανικής κατασκευής.
- Τικ τοκ, τικ τοκ: «Ρολόι του θανάτου» υπολογίζει πότε θα πεθάνουμε
- Αποζημίωση ζητά η οικογένεια της Έμμας από τον 28χρονο οδηγό που την παρέσυρε
- Τι προκύπτει όταν τα χάμστερ διασταυρώνονται με φύκια
- Μύλος στον «Μύλο των Ξωτικών» για το «Απαγορευμένο» - Ο Γιώργος Τσαλίκης απαντάει και «αδειάζει» τον δήμαρχο Τρικάλων
Οι ΗΠΑ ερευνούν διάφορες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι. Υπό διερεύνηση είναι και η δολοφονία του διοικητή του κεντρικού τάγματος της Τζαμπαλίγια με βόμβα βάρους περίπου 900 κιλών και πολλές συνεπακόλουθες δολοφονίες αμάχων.
Οι ΗΠΑ άρχισαν να ερευνούν αρκετές αεροπορικές επιδρομές ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου στον Λίβανο – ανέφερε σήμερα Τετάρτη η Wall Street Journal και μεταφέρουν με προσθήκες οι Times of Israel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα ξεκίνησε για να διαπιστωθεί «αν ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής χρησιμοποίησε καταχρηστικά τις βόμβες και τους πυραύλους του για να σκοτώσει αμάχους».
Οι κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ, άρχισαν να «ξεθωριάζουν» όσο συνεχίζονται οι δολοφονίες αμάχων
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιθεώρηση αναδεικνύει τα «διλήμματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν», η οποία μέχρι τώρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλει όρους στο Ισραήλ με αντάλλαγμα τη μεταφορά όπλων. Από την άλλη πλευρά, όσο περνούν οι μέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες εκκλήσεις από μέλη του Κογκρέσου να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις μάχες.
Η «σφαγή της Τζαμπαλίγια»
Στις 31 Οκτωβρίου στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 125 άνθρωποι. Το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση, χρησιμοποίησε μια βόμβα βάρους περίπου 900 κιλών για να εξοντώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι, διοικητή του Τάγματος Κέντρου της Χαμάς στην Τζαμπάλια, ο οποίος κρυβόταν σε μια σήραγγα κάτω από ένα πολυώροφο κτίριο. Στο Ισραήλ αρνήθηκαν να πουν ποια βόμβα χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση (σ.σ. εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για 6 αμερικάνικες βόμβες των 900 κιλών, τις JDAM), αλλά δήλωσαν ότι «για να αποφευχθεί ο τραυματισμός όσων δεν συμμετείχαν, χρησιμοποίησαν έναν μηχανισμό καθυστέρησης που έκανε τη βόμβα να εκραγεί μόνο υπόγεια».
Στο Λίβανο: Υποψίες για χρήση λευκού φωσφόρου
Εκτός από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν επίσης την πιθανή χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ, μια εξαιρετικά εύφλεκτη ένωση που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Η εν λόγω επίθεση που ερευνάται έγινε στα μέσα Οκτωβρίου στον Λίβανο, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον άλλες 5 σε Γάζα και Λίβανο. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει τότε πως η ρίψη βομβών λευκού φωσφόρου το βράδυ είναι νόμιμες, αν ρίχνονται σε στρατιωτικούς στόχους.
Ο λευκός φώσφορος, ο οποίος παράγει πολύ καπνό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα στον πόλεμο, για παράδειγμα για τη δημιουργία ενός παραπετάσματος καπνού – αλλά η χρήση του είναι περιορισμένη και μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου αν εκτοξευθεί εναντίον αμάχων. Οι χημικές ουσίες στις βόμβες που περιέχουν λευκό φώσφορο μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασία έως και 815 βαθμούς και μπορούν να κάψουν μέχρι το κόκαλο αν έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Βέβαια παρά την «έρευνα», είναι ήδη γνωστό πως οι βόμβες φωσφόρου ήταν αμερικανικής κατασκευής.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε διάφορες επιθέσεις με χρήση λευκού φωσφόρου στο νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην αποστολή του στον ΟΗΕ να υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την επίθεση. Το in είναι σε θέση να γνωρίζει πως χρησιμοποιήθηκαν βόμβες λευκού φωσφόρου και στη Γάζα.
Οι αποδείξεις του Λιβάνου
Η λιβανέζικη κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ανέλυσε δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν στην περιοχή των επιθέσεων και εντόπισε σε ορισμένες περιπτώσεις επίπεδα λευκού φωσφόρου. τα οποία «υπερβαίνουν κατά πολύ» τους κανόνες που περιγράφει η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Οι IDF, από την άλλη πλευρά, επέμειναν ότι η χρήση λευκού φωσφόρου – συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τις πηγές, η επιθεώρηση αποτελεί μέρος μιας νέας διαδικασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, πριν ακόμη αρχίσει ο πόλεμος, η οποία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στις ΗΠΑ «πρόσθετα εργαλεία» για τη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας προς χώρες, εάν αυτές «κάνουν κατάχρηση» των όπλων που έλαβαν από τις ΗΠΑ. Οι κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ, άρχισαν να «ξεθωριάζουν» όσο συνεχίζονται οι δολοφονίες αμάχων.
Εάν οι ΗΠΑ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει όντως κάνει κατάχρηση των όπλων του, οι ερευνητές θα μπορούν να συστήσουν τη διακοπή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας και να προτείνουν περιορισμούς στη χρήση τους. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Η αμερικανική διαδικασία ξεκίνησε τον Αύγουστο, λίγες εβδομάδες πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις