Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Τι δεν πρέπει να απαγορεύετε στον σκύλο σας όταν τον πηγαίνετε βόλτα

Τι δεν πρέπει να απαγορεύετε στον σκύλο σας όταν τον πηγαίνετε βόλτα

Η βόλτα είναι αναμφισβήτητα η ώρα του σκύλου. Και πρέπει να είναι για εκείνον ώρα χαράς και ελευθερίας κινήσεων, κι όχι «μαρτύριο»

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα κοινωνικό, παιχνιδιάρικο, με «ερευνητική» διάθεση, και η βόλτα είναι ό,τι καλύτερο για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες του.

Η βόλτα είναι, όπως επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή του. Και θα πρέπει να είναι άμεσα συνυφασμένη με την κοινωνικοποίησή του.

Τονίζει ότι, όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, δεν το κάνουμε μόνο για την τουαλέτα του. Η βόλτα θα πρέπει να είναι, κυρίως, μια ευκαιρία για δημιουργική διάδραση με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο. Τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας, κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε, κάνουμε γνωριμίες, έχουμε ανοιχτές τις «κεραίες» μας για τα ερεθίσματα που θα δεχθούμε.

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα ζωντανό, που θέλει να έχει διάδραση με διάφορα ερεθίσματα, τα οποία και θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του

Ο σκύλος δικαιούται, να του αφιερώσουμε λίγη ώρα και να του χαρίσουμε μια βόλτα ποιοτική, απαλλαγμένη από άγχος 

«Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι καταιγιστικοί. Υπάρχει πολύ στρες και άγχος. Η βόλτα με τον σκύλο μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς να «αδειάσουμε το μυαλό μας». Να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας». Και για εκείνον, να απολαύσει μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που θα τον ενθουσιάσει!», προτρέπει η κα Γρυπάρη.

Ο σκύλος δεν είναι ρομπότ

Η κα Γρυπάρη εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι (ευτυχώς, λίγοι) κηδεμόνες σκύλων θεωρούν -έπειτα από υποδείξεις κάποιων ειδικών- ότι ο σκύλος στη βόλτα θα πρέπει να είναι, ούτε λίγο, ούτε πολύ… ρομπότ! Να βρίσκεται, δηλαδή, σε όλη τη βόλτα στη θέση «δίπλα», να λερώνει με εντολή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Να μην ενδιαφέρεται να γνωρίσει άλλους σκύλους και, γενικά, να παρουσιάζει την εικόνα ενός «στρατιωτικού σκύλου σε αποστολή»…

Αυτό, κατά τη γνώμη της κας Γρυπάρη, είναι μεγάλο λάθος, για τρεις λόγους:

1. Ο σκύλος δεν απολαμβάνει τη βόλτα

Εάν έχουμε τον σκύλο τόσο καταπιεσμένο, δεν θα μπορεί να απολαύσει τη χαρά της βόλτας. Του αφαιρούμε τον αυθορμητισμό να μυρίσει εκεί που θέλει, την ελευθερία να κινηθεί όπου θέλει. Και το ενδιαφέρον να γνωρίσει οτιδήποτε. Βάζουμε τον σκύλο μας στη θέση «δίπλα» μόνο όταν θέλουμε να τον ελέγξουμε περισσότερο. Δηλαδή, όταν περνάμε μεγάλο δρόμο ή πηγαίνουμε σε περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα, που τον αναστατώνουν. Στη βόλτα ο σκύλος μας πρέπει να είναι ελεύθερος να πηγαίνει όπου θέλει. Να μυρίζει όπου θέλει και να κινείται τόσο ελεύθερα όσο επιτρέπει το περιβάλλον (αστικό ή εξοχικό). Αρκεί μόνο να μην τραβάει και μάς δυσκολεύει.

2. Ο σκύλος δεν ενισχύει την έμφυτη ευφυΐα του

Η κοινωνικοποίηση είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή ενός σκύλου, καθώς διαμορφώνει, σε μεγάλο βαθμό, την συμπεριφορά του ως ενήλικου ζώου. Όταν λέμε «κοινωνικοποίηση», εννοούμε τη διάδραση του σκύλου με διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος: επαφή με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, οχήματα μεγάλων διαστάσεων. Όπως και με σχάρες, πάρκα, πεζοδρόμια, διάφορα μέσα μεταφοράς κτλ.

Είναι πολύ σημαντικό, από πολύ μικρή ηλικία, να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, στο οποίο ζει και κινείται, ώστε να μην εκδηλώσει φοβίες. Αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις. Η σωστή κοινωνικοποίηση, λοιπόν, θα ενισχύσει την οξυδέρκειά του. Επίσης, εάν έχετε την τύχη να μπορείτε να πάρετε τον σκύλο σας στη δουλειά, στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ταξίδι, στις διακοπές και όπου αλλού πηγαίνετε, αυτό θα διευρύνει πολύ τους πνευματικούς του ορίζοντες.

3. Ο σκύλος δεν είναι ευτυχισμένος

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα ζωντανό, που θέλει να έχει διάδραση με διάφορα ερεθίσματα, τα οποία και θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του. Εάν, λοιπόν, εμείς δεν του επιτρέπουμε να αλληλεπιδρά με άλλους σκύλους, να έρχεται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα τότε πραγματικά δεν θα είναι ευτυχισμένος. Όπως δεν θα είναι ευτυχισμένος όταν του απαγορεύουμε να κάνει πράγματα που θα τον χαροποιήσουν πραγματικά. Όπως το να κυλιστεί στο χώμα ή τη λάσπη, ή να σκάψει λακκούβες.

Η βόλτα, λοιπόν, όπως υπογραμμίζει η κα Γρυπάρη, δεν είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να κάνουμε επίδειξη την πειθαρχία του σκύλου μας. Ναι, θα δουλέψουμε κάποιες εντολές της βασικής εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο υπερβολές, εμμονές και άστοχες απαιτήσεις.

Εν ολίγοις η κα Γρυπάρη λέει: «Ο σκύλος μας, μάς προσφέρει πάρα πολλά, και δεν μας ζητάει σχεδόν τίποτα. Δικαιούται, λοιπόν, να του αφιερώσουμε λίγη ώρα και να του χαρίσουμε μια βόλτα ποιοτική, απαλλαγμένη από άγχος και στρες. Ας κάνουμε τη βόλτα έτσι όπως τη θέλει ο σκύλος μας για να είναι ευτυχισμένος!».

*Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Sports in

Κλοπ: «Το καλοκαίρι θυμηθείτε ότι υπάρχουν εδώ πολλοί υποσχόμενοι παίκτες…»

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπερασπίστηκε τους νεαρούς παίκτες του και θέλησε να τους προστατέψει ακόμα και όταν αυτός αποχωρήσει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024