Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Φαΐ απευθείας από τον… εκτυπωτή – Είναι τα τρισδιάστατα φαγητά η επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων;

Φαΐ απευθείας από τον… εκτυπωτή – Είναι τα τρισδιάστατα φαγητά η επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων;

Έχει τραβήξει την προσοχή της NASA και του Αμερικανικού Στρατού, οι οποίοι και οι δύο εξερευνούν τις δυνατότητες τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει επεκταθεί στη βιομηχανία τροφίμων, υποσχόμενη να φέρει επανάσταση στην κατανάλωση, την προετοιμασία και την προμήθεια τροφίμων.

Αυτή η καινοτομία προσφέρει σε όσους μαγειρεύουν τη δυνατότητα να δημιουργούν περίπλοκα σχέδια και πιο υγιεινές επιλογές διατροφής και έχει δυνατότητες εξατομικευμένης διατροφής, μείωσης της σπατάλης τροφίμων και δημιουργίας νέων γεύσεων και υφών, σύμφωνα με το ΒΝΝ.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στις προσφορές των εταιρειών τροφίμων, στις συσκευασίες, στα logistics και στις προμήθειες υλικών.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, μια τεχνολογία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, έχει διεισδύσει τώρα στη σφαίρα των τροφίμων, υποσχόμενη μια μεταμόρφωση στον τρόπο που καταναλώνουμε, προετοιμάζουμε και προμηθεύουμε τα γεύματά μας

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς εκτυπωτές, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούν πουρέ πάστες τροφίμων για την κατασκευή γευμάτων σε επιθυμητά σχήματα, αν και χωρίς να ενσωματώνουν τη μαγειρική θερμότητα στη διαδικασία.

Ένας νέος γαστρονομικός καμβάς

Η τεχνολογία έχει εξοπλίσει μάγειρες και μη σε την ικανότητα να δημιουργούν περίπλοκα σχέδια και πιο υγιεινές επιλογές διατροφής.

Έχει τραβήξει την προσοχή της NASA και του Αμερικανικού Στρατού, οι οποίοι και οι δύο εξερευνούν τις δυνατότητες τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων για διαστημικές αποστολές και προσαρμοσμένη διατροφή στρατιωτών, αντίστοιχα.

Είναι υγιεινό;

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βλέπει επίσης ένα μέλλον στα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα, παρέχοντας βελτιωμένες επιλογές τροφίμων για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς.

Τα βρώσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τρισδιάστατη εκτύπωση εκτείνονται από ζύμη και λιωμένη σοκολάτα μέχρι πουρέ πατάτας και ακόμη και εξειδικευμένα συστατικά όπως πρωτεΐνες που προέρχονται από φύκια ή έντομα.

Ενώ η τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες για εξατομικευμένη διατροφή, μείωση της σπατάλης τροφίμων και δημιουργία νέων γεύσεων και υφών, δεν είναι χωρίς προκλήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης, τη θέσπιση κανονισμών και τη βελτίωση της συμβατότητας των συστατικών. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται ενεργά από καινοτόμους στον τομέα.

Το μέλλον των τροφίμων

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό της πείνας στον κόσμο μετατρέποντας πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα φύκια σε τρόφιμα μαζικής παραγωγής. Υπόσχεται επίσης να ενισχύσει τη γαστρονομική δημιουργικότητα και να εξορθολογίσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, το τυπωμένο κρέας από κυτταροκαλλιέργειες προσφέρει μια πιθανή λύση για την ελαχιστοποίηση της εκμετάλευσης ζώων και της χρήσης πόρων, ενώ οι εναλλακτικές επιλογές για vegan αντιμετωπίζουν λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια.

Η προοπτική μελλοντικών τεχνολογιών εκτύπωσης τροφίμων που θα ενσωματώνουν το μαγείρεμα με λέιζερ δείχνει προς μια βιώσιμη μέθοδο παρασκευής φαγητού.

Sports in

Κλοπ: «Το καλοκαίρι θυμηθείτε ότι υπάρχουν εδώ πολλοί υποσχόμενοι παίκτες…»

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπερασπίστηκε τους νεαρούς παίκτες του και θέλησε να τους προστατέψει ακόμα και όταν αυτός αποχωρήσει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024