Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίγκαν μοιράζονται τις πιο ενοχλητικές παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από τη χορτοφαγική διατροφή

Βίγκαν μοιράζονται τις πιο ενοχλητικές παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από τη χορτοφαγική διατροφή

«Το να συστήνεσαι ως «βίγκαν», να περιηγείσαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το φαγητό και να βομβαρδίζεσαι με ερωτήσεις, αστεία και μερικές φορές ακόμη και εχθρότητα είναι δύσκολο».

Η Sam Turnbull, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και δημιουργός του blog «It Doesn’t Taste Like Chicken», είναι βίγκαν από το 2012. Μολονότι μεγάλωσε με μια διατροφή πλούσια σε κρέας, σήμερα δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί να εγκαταλείψει τη ολικά χορτοφαγική διατροφή της.

«Το να γίνω βίγκαν με έκανε πιο υγιή, πιο αδύνατη, πιο ενεργητική και γενικά πιο ευτυχισμένη», δήλωσε στη HuffPost. «Πέρασαν οι μέρες που ένιωθα φουσκωμένη μετά το φαγητό, που είχα ευαίσθητο στομάχι, που είχα υπνηλία το απόγευμα, που ξεκούμπωνα το τζιν μου μετά τα γεύματα και που ένιωθα ενοχές και αηδία όταν σκεφτόμουν τι ήταν πραγματικά το δείπνο μου».

«Οι άνθρωποι λένε ότι αγαπούν τα ζώα και ότι αντιπαθούν την κακοποίηση των ζώων, όταν κυριολεκτικά πληρώνουν κάποιον για να σκοτώσει ζώα και μετά να τα φάει»

Η Turnbull λατρεύει την ολικά χορτοφαγική διατροφή της, αλλά εξακολουθεί να συναντά πολλή σύγχυση γύρω από τον βιγκανισμό. Παρόλο που όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δοκιμάζουν φυτικά υποκατάστατα κρέατος, το να γίνεις εξ ολοκλήρου χορτοφάγος εξακολουθεί να είναι μια σπανιότατη επιλογή: στις ΗΠΑ, το 4% των ανθρώπων χαρακτηρίζονται vegetarian και μόνο το 1% βίγκαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2023.

Ανάλογα με το σε ποιο μέρος της χώρας βρίσκεστε, αν πείτε ότι είστε χορτοφάγος σε ένα δείπνο, δεν είναι καθόλου σπάνιο να αντιμετωπίσετε περίεργα βλέμματα και, μερικές φορές, απλά αγενείς ερωτήσεις και σχόλια: «Γιατί οι χορτοφάγοι τρώνε Beyond burgers και άλλα ψεύτικα κρέατα, αφού τα μισείτε τόσο πολύ;» «Έχετε έλλειψη πρωτεϊνών εξαιτίας της διατροφής σας» «Ω, περισσότερο κρέας για μένα, τότε!».

Άλλες φορές, τα εστιατόρια μπορεί να ξεχάσουν εντελώς τους βίγκαν ή να αφήσουν τους πελάτες που βασίζονται σε φυτικές τροφές με μια πενιχρή επιλογή: Μια βαρετή συνοδευτική σαλάτα.

«Η αύξηση των βίγκαν εστιατορίων την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει τα δεδομένα και αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τόσο για τους βίγκαν όσο και για τα ζώα»

Για να καταπολεμήσουν αυτή τη σύγχυση, η Turnbull και άλλοι βίγκαν μοιράζονται μερικές από τις πιο δυσάρεστες παρανοήσεις ή εμπειρίες που συνοδεύουν τη χορτοφαγία.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι όλοι οι βίγκαν είναι «κηρυγματικοί»

«Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν τον βιγκανισμό. Νομίζουν ότι πρόκειται για μια ακραία δίαιτα και ότι οι βίγκαν είναι εκνευριστικοί. Και συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να αναζητήσουν ελαττώματα στον βιγκανισμό, ενώ στην πραγματικότητα οι βίγκαν απλώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να περιορίσουν την κακοποίηση των ζώων, να μειώσουν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι βίγκαν, ελπίζεις ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να σεβαστεί τις προσπάθειές μας». – Turnbull

«Είναι δύσκολο να βρείτε εστιατόρια που να απευθύνονται και σε βίγκαν, όχι μόνο σε vegetarians»

«Η αύξηση των βίγκαν εστιατορίων την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει τα δεδομένα και αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τόσο για τους βίγκαν όσο και για τα ζώα. Το να μπαίνουμε σε ένα βίγκαν εστιατόριο δεν είναι απλώς συναρπαστικό για τους βίγκαν- είναι μια ανακούφιση γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να περιπλανηθούμε σε ένα μενού ελπίζοντας για μια καλή επιλογή για βίγκαν.

Ωστόσο, πολλά mainstream εστιατόρια εξακολουθούν να υστερούν. Οι χορτοφαγικές επιλογές είναι συχνά η προεπιλογή, αλλά συνήθως είναι φορτωμένες με τυρί, γάλα ή αυγά. Ακούστε το εξής: αν τα εστιατόρια έφτιαχναν μία πραγματικά καταπληκτική vegan επιλογή (πέρα από μία σαλάτα), οι vegetarians και οι βίγκαν θα μπορούσαν να τη φάνε.

Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια εξακολουθούν να μην έχουν υιοθετήσει αυτή την ιδέα ή αργούν να αναγνωρίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για υπέροχα βίγκαν πιάτα». – Erin Wysocarski, δημιουργός του blog Olives for Dinner

«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι η βίγκαν διατροφή είναι ακριβή και γι’ αυτό την αποφεύγουν»

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ακολουθήσει κανείς μια βίγκαν διατροφή: ακριβός. Νομίζω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο σε ορισμένα είδη γευμάτων και σε ακριβά χορτοφαγικά υποκατάστατα για κρέατα, γάλα και τυρί. Υπάρχουν όμως αρκετές παγκόσμιες κουζίνες που είναι φιλικές προς τους βίγκαν και δεν βασίζονται σε υποκατάστατα για βίγκαν.

Οι περισσότερες από αυτές τις κουζίνες βασίζονται σε πλήρη τρόφιμα, όπως φασόλια, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, τόφου και άλλα και πολλά από αυτά είναι φθηνότερα ή σε παρόμοια τιμή με άλλα συστατικά». – Richa Hingle, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής για χορτοφάγους και δημιουργός του blog Vegan Richa

«Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είσαι vegan είναι ολόκληρη η προσωπικότητα σου»

«Θα πίστευε κανείς ότι το να μην μπορείς να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά με κρέας και τυρί θα ήταν το πιο δύσκολο και απογοητευτικό πράγμα όταν γίνεσαι βίγκαν.

Για μένα, όμως, είναι οι άνθρωποι και οι κοινωνικές καταστάσεις, ειδικά ως κάποιος που δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Το να συστήνεσαι ως «ο βίγκαν», να περιηγείσαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το φαγητό, όπως γάμοι, πάρτι, γεύματα στη δουλειά, καλοκαιρινά μπάρμπεκιου και προσκλήσεις για δείπνο, και να βομβαρδίζεσαι με ερωτήσεις, αστεία, προκαταλήψεις και μερικές φορές ακόμη και εχθρότητα είναι τόσο δύσκολο». – Melanie McDonald, συγγραφέας του βιβλίου «Vegan Comfort Cooking» και δημιουργός του blog A Virtual Vegan

«Είναι δύσκολο να καταλάβεις και να μιλήσεις με φιλόζωους που εξακολουθούν να τρώνε ζώα»

«Δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη βίγκαν που έχει να διαχειριστεί την ασυμφωνία όταν μιλάω με «φιλόζωους» που τρώνε κρέας. Οι άνθρωποι λένε ότι αγαπούν τα ζώα και ότι αντιπαθούν την κακοποίηση των ζώων, όταν κυριολεκτικά πληρώνουν κάποιον για να σκοτώσει ζώα και μετά να τα φάει.

Αισθάνονται οργή για τους ανθρώπους που τρώνε κρέας σκύλου όταν οι ίδιοι τρώνε ζώα, ή γουργουρίζουν με τα χαριτωμένα αρνιά σε ένα χωράφι και μετά τρώνε ένα αρνίσιο μπούτι για το πασχαλινό δείπνο.

Είναι απίστευτα απογοητευτικό και ακόμα πιο δύσκολο όταν πρόκειται για φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και πρέπει να ακούμε τις παράξενες δικαιολογίες τους. Το να μάθω να αποστασιοποιούμαι συναισθηματικά και να θυμάμαι ότι κάποτε ήμουν κι εγώ έτσι πριν κάνω τη σύνδεση βοηθάει πραγματικά». – McDonald

Πηγή: Huffpost.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024