Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» στο 3,2% για τον ελληνικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο - Στο 2,8% στην ευρωζώνη [πίνακας]

«Φρένο» στο 3,2% για τον ελληνικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο – Στο 2,8% στην ευρωζώνη [πίνακας]

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της Eurostat

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα (από 3,7% τον Δεκέμβριο) και στο 2,8% για την ευρωζώνη (από 2,9% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει τον πήχη των προβλέψεων για τον φετινό πληθωρισμό στο 2,6%, με βάση τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2024, ενώ οι εκτιμήσεις άλλων ελληνικών και διεθνών οργανισμών βρίσκονται πιο κοντά στο 3%.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν επίμονες οι ανατιμήσεις αναφορικά με τα τρόφιμα στην Ελλάδα, καθώς ο δείκτης που μετρά «τρόφιμα, αλκοόλο και καπνό» άγγιξε το 7,1% τον προηγούμενο μήνα από 7,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πίνακας δείχνει τον πληθωρισμό στα κράτη μέλη της ΕΕ

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

O πίνακας δείχνει τον ετήσιο πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα η Γερμανία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, και σε ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία στην αρχή του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση των τιμών κατά 0,2%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των τροφίμων παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον υπερπληθωρισμό» σημειώνοντας αύξηση 3,8% στην αρχή του έτους.

Υποχώρηση και στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Τζολάκης περιγράφει την διαδικασία των πέναλτι στην ιστορική πρόκριση επί της Φενέρ (vid)

Για τρόπο με τον οποίο έζησε τη διαδικασία των πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τα όσα βίωσε μετά την ιστορική πρόκριση μίλησε ο Κωνσταντίνος Τζολάκης στο Οlympiacos TV

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024