Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Κατηγορεί 190 μέλη του ΟΗΕ ως μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ισραήλ: Κατηγορεί 190 μέλη του ΟΗΕ ως μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Το Ισραήλ λέει ότι 190 μέλη του προσωπικού της UNWRA ανήκουν σε οργανώσεις - Κατηγορεί 11 από τους 13.000 εργαζομένους - 10 δωρητές έχουν αναστείλει τα κονδύλια για την UNRWA.

Ένας φάκελος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που προκάλεσε 10 χώρες να σταματήσουν τα κονδύλια για την παλαιστινιακή υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι ορισμένοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε απαγωγές και δολοφονίες κατά τη διάρκεια της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εξασέλιδος φάκελος, τον οποίο είδε το Reuters, ισχυρίζεται ότι περίπου 190 υπάλληλοι της UNRWA, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί, είχαν διπλή ζωή ως μαχητές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Έχει ονόματα και φωτογραφίες για 11 εκ των 190 που κατηγορεί, από τις συνολικά 13.000 εργαζομένων. Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι παραποιεί πληροφορίες για να αμαυρώσει την UNRWA, η οποία λέει ότι έχει απολύσει ορισμένους υπαλλήλους και ότι ερευνά τους ισχυρισμούς.

Η UNRWA απασχολεί 13.000 άτομα στη Γάζα

Ο φάκελος αναφέρει ότι ένας από τους 11 είναι ένας σχολικός σύμβουλος που βοήθησε τον γιο του να απαγάγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της διείσδυσης της Χαμάς κατά την οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν 253. Ένας άλλος, ένας κοινωνικός λειτουργός της UNRWA, κατηγορείται για απροσδιόριστη συμμετοχή στη μεταφορά στη Γάζα του πτώματος ενός σκοτωμένου Ισραηλινού στρατιώτη και για συντονισμό των μετακινήσεων των φορτηγών που χρησιμοποιούσαν οι επιδρομείς και των προμηθειών όπλων.

Οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία έχουν ήδη αναστείλει τις χορηγίες τους.

Στοιχεία παρουσιάζονται μόνο για 11 υπαλλήλους – Οι υπόλοιποι 179 δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Ένας Παλαιστίνιος στον φάκελο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια επιδρομή στο ισραηλινό συνοριακό χωριό Beeri, το ένα δέκατο των κατοίκων του οποίου σκοτώθηκε. Ένας άλλος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επίθεση στο Reim, τόπο τόσο μιας στρατιωτικής βάσης που υπερκεράστηκε από τους μαχητές της Χαμάς, όσο και ενός ρέιβ πάρτι όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 360 παρευρισκόμενοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ είπε πως «Οι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε. «Ο Λαζαρίνι θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να παραιτηθεί» συμπλήρωσε. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταϊγιέ κατηγόρησε το Ισραήλ για «προμελετημένη πολιτική επίθεση εναντίον της υπηρεσίας», την οποία επικρίνει εδώ και καιρό, και ζήτησε την αποκατάσταση των κονδυλίων βοήθειας. Η UNRWA απασχολεί 13.000 άτομα στη Γάζα.

Ο φάκελος παρουσιάστηκε στο Reuters από πηγή που δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βάση το όνομα ή την εθνικότητά της. Η πηγή δήλωσε ότι είχε συνταχθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και είχε κοινοποιηθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες την Παρασκευή ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι 190 που αναφέρονται στο φάκελο ήταν «σκληροί μαχητές, δολοφόνοι», ενώ συνολικά περίπου το 10% του προσωπικού της UNRWA πιστεύεται ότι έχει γενικότερη σχέση με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Τα κονδύλια της UNWRA επαρκούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι G7 και άλλοι σύμαχοι των ΗΠΑ έχουν αναστείλει την παροχή βοήθειας

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για έναν οργανισμό στον οποίο προσβλέπουν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Γάζας για καθημερινή βοήθεια και ο οποίος έχει ήδη υποστεί μεγάλη πίεση από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον θύλακα. Η UNRWA δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή μετά το τέλος Φεβρουαρίου, εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε για τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ στην πρώην υπό βρετανική κυριαρχία Παλαιστίνη. Φροντίζει επίσης για εκατομμύρια απογόνους των αρχικών προσφύγων στα παλαιστινιακά εδάφη και στο εξωτερικό. Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό την UNRWA ότι διαιωνίζει τη σύγκρουση αποθαρρύνοντας την επανεγκατάσταση των προσφύγων και κατά καιρούς στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι το προσωπικό της υπηρεσίας συμμετείχε σε ένοπλες επιθέσεις. Η UNRWA αρνείται τα αδικήματα, περιγράφοντας το ρόλο της ως ανακούφιση και μόνο.

«Από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τα έγγραφα και τις ταυτότητες που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, είναι πλέον δυνατό να επισημανθούν περίπου 190 τρομοκρατικοί πράκτορες της Χαμάς και της PIJ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA», αναφέρει ο φάκελος στην εβραϊκή γλώσσα.

Η UNWRA ήρθε σε σύγκρουση με το Ισραήλ από την αρχή των βομβαρδισμών εξαιτίας των χτυπημάτων στα σχολεία της.

«Η Χαμάς διείσδυσε στον ΟΗΕ» λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι «αναπτύσσει μεθοδικά και σκόπιμα την τρομοκρατική της υποδομή σε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών», συμπεριλαμβανομένων σχολείων. Η Χαμάς το αρνείται αυτό.Δύο από τους φερόμενους ως πράκτορες της Χαμάς που αναφέρονται στον φάκελο περιγράφονται ως «εξουδετερωμένοι» ή σκοτωμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ένας 12ος Παλαιστίνιος, του οποίου το όνομα και η φωτογραφία παρέχονται, λέγεται ότι δεν είναι μέλος της παράταξης και ότι διείσδυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στον κατάλογο των 12 ατόμων περιλαμβάνονται επίσης ένας δάσκαλος της UNRWA που κατηγορείται ότι οπλίστηκε με αντιαρματικό πύραυλο, ένας άλλος δάσκαλος που κατηγορείται ότι κινηματογράφησε έναν όμηρο και ο διευθυντής ενός καταστήματος σε σχολείο της UNRWA που κατηγορείται ότι άνοιξε ένα πολεμικό δωμάτιο για την Ισλαμική Τζιχάντ.  Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βοήθεια της UNRWA, συμπεριλαμβανομένου περίπου ενός εκατομμυρίου που έχουν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για να καταφύγουν στις εγκαταστάσεις της.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται κυνικά τους κατοίκους της Λωρίδας και τους διεθνείς οργανισμούς των οποίων η αποστολή είναι η παροχή βοήθειας … και με τον τρόπο αυτό προκαλούν de facto ζημιά στους κατοίκους της Λωρίδας», ανέφερε ο φάκελος. Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποσχέθηκε να λογοδοτήσει σε οποιονδήποτε υπάλληλο εμπλέκεται σε «αποτρόπαιες» πράξεις, αλλά παρακάλεσε τα κράτη να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την UNRWA για ανθρωπιστικούς λόγους. «Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί από αυτούς σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Πρέπει να καλυφθούν οι τρομερές ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών που εξυπηρετούν», δήλωσε.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024