Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραβιάζει η διακοπή της χρηματοδότησης της UNWRA την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης;

Παραβιάζει η διακοπή της χρηματοδότησης της UNWRA την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης;

Τι αναφέρει ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για την απόφαση αναστολής χρηματοδότησης της UNWRA

Η ανακοίνωση πολλών χωρών ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) παραβιάζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δύναται να παραβιάζει και την Διεθνή Σύμβαση περί γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ.

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε «να επιτραπεί (η είσοδος) επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους κατοίκους της Γάζας.

Τι ανέφερε σε ανάρτηση η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή (για αναστολή της χρηματοδότησης) πολλών χωρών συνιστά «ανοικτή ανυπακοή στην διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». «Είναι μία απόφαση που θα επιφέρει νομικές ευθύνες – ή θα φέρει το τέλος του διεθνούς δικαστικού συστήματος», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (Twitter).

Η Francesca Albanese, η οποία είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμων που έχει ορισθεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν ομιλεί εξ ονόματος του ΟΗΕ και επισημαίνει την ταχεία αλληλουχία των γεγονότων που έχουν σχέση με την Unrwa.

«Την επομένη της ημέρας που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ ίσως διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα, ορισμένες χώρες αποφασίζουν να σταματήσουν την χρηματοδότηση της Unrwa, τιμωρώντας συλλογικά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή εκατομμύρια Παλαιστίνιους και πιθανώς παραβιάζοντας έτσι τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από την Σύμβαση περί γενοκτονίας», γράφει σε χωριστή της ανάρτηση στο Χ (Twitter).

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε την Παρασκευή από το Ισραήλ «να εμποδίσει ενδεχόμενες πράξεις γενοκτονίας» και «να λάβει αμέσως μέτρα που θα επιτρέψουν την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία χρειάζονται επειγόντως οι Παλαιστίνιοι».

Λίγο μετά την ανάγνωση της απόφασης, το Ισραήλ κατηγόρησε πολλούς εργαζόμενους της Unrwa ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν άμεσα ανακοινώνοντας ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση της Unrwa. Ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της η Unrwa αντέδρασε αμέσως στις ισραηλινές κατηγορίες απομακρύνοντας τα πρόσωπα τα οποία κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ, δεσμευόμενη για την διεξαγωγή εις βάθος έρευνας και την δικαστική δίωξη των προσώπων, αν αποδειχθεί εμπλοκή τους. Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε αμέσως μετά την πρόθεσή του να απαγορεύσει την λειτουργία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο.

Sports in

Το διπλό χτύπημα της Παρί στην Μπάρτσα (pics, vids)

Η Παρί Σεν Ζερμέν αποδεικνύεται με κάθε τρόπο ο κακός δαίμονας της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024