Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος τάραξε τα νερά στο Νταβός

Ποιος τάραξε τα νερά στο Νταβός

Οι ισχυροί της Γης βρέθηκαν πάλι πρόσφατα στο Νταβός για να ευλογήσουν βασικά τα γένια τους.

Οι ισχυροί της Γης βρέθηκαν πάλι πρόσφατα στο Νταβός για να ευλογήσουν βασικά τα γένια τους. Λατρεύοντας τον κόσμο όπως έχουν βοηθήσει να διαμορφωθεί, ικανοποιήθηκαν από τις οικονομικές προοπτικές όπως τις περιέγραψε η εκπρόσωπος του IMF, αλλά κάπως ενοχλήθηκαν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η εμμονή της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τα προσκόμματα στο διεθνές εμπόριο από τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά καράβια έξω από την Υεμένη, που κινδυνεύουν να κλείσουν το Σουέζ, σκοτεινιάζουν λίγο τον γενικά αισιόδοξο ορίζοντα.

Οι υποστηρικτές των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και γενικά των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία, που γενικά διατηρούν τον πλούτο των πλουσίων και με τη γραφειοκρατία εμποδίζουν τους νέους επιχειρηματίες να απειλήσουν την κυριαρχία των ισχυρών, ικανοποιούν τους συνδαιτυμόνες του Νταβός. Παρά τις όποιες ανησυχίες, σχεδόν τίποτε δεν ταράσσει την ατζέντα των σχεδίων και των προοπτικών τους.

Τη σούπα στη φετινή σύναξη τάραξε λίγο μια παρουσία που σχεδόν κανείς δεν περίμενε. Και που τα διεθνή μέσα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη θάψουν. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να μην προσκληθεί. Και τάραξε τα νερά της συναίνεσης των ισχυρών που συνήθισαν να αλληλοσυγχαίρονται για έναν κόσμο με λίγες ελευθερίες που έχουν φτιάξει. Ο Μιλέι επανέφερε το θέμα στην ουσία του. Κατατροπώνοντας την πολιτική ορθότητα και την κουλτούρα της αφύπνισης (wοke culture) που έχει σχεδόν παντού επικρατήσει. Ο Μιλέι επεσήμανε πως η ανάπτυξη και η ευημερία των πολλών δεν προέρχονται απο τις πολιτικές παρεμβάσεις και τον κρατικό σχεδιασμό. Πηγή τους είναι η ελευθερία του ατόμου να δρα ανεμπόδιστο σε μια ελεύθερη οικονομία. Και πως όσο μεγαλύτερη η κρατική παρέμβαση τόσο περισσότερες είναι οι διαστρεβλώσεις των ορθών οικονομικών επιλογών και η τελική φτώχεια και δυστυχία που προκαλείται.

Η 20λεπτη περίπου ομιλία του προέδρου της Αργεντινής εκθρόνισε όλα τα υποκείμενα «πιστεύω» της συνάθροισης του Νταβός: πως το κράτος δηλαδή και οι υποστηρικτές του ξέρουν τα πάντα καλύτερα. «Χάρη στην ελεύθερη επιχειρηματική δράση», είπε ο πρόεδρος Μιλέι, «ο κόσμος σήμερα ζει τις καλύτερές του στιγμές. Ο κόσμος σήμερα είναι περισσότερο ελεύθερος, πιο πλούσιος, πιο ειρηνικός και με μεγαλύτερη ευημερία απο κάθε άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας». Επέμεινε πως η χώρα του είναι το καλύτερο παράδειγμα για τις καταστροφές που επέρχονται όποτε εφαρμόζεται ο σοσιαλισμός. Αυτό συμβαίνει, τόνισε, όταν χώρες αντικαθιστούν την ελευθερία με ένα καθεστώς υποταγής στα κελεύσματα της κρατικής γραφειοκρατίας.

Το μήνυμά του δεν ήταν μόνο προς τους αρχηγούς κρατών να μην εγκαταλείψουν την επιδίωξη της ελευθερίας, αλλά και προς τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων να αφήσουν τις παρέες και τις κολακίες και να στραφούν προς τον ανοιχτό και υγιή ανταγωνισμό. «Μη φοβόσαστε τα παράσιτα που ζουν σε βάρος του κράτους» φώναξε, κατηγορώντας τις γραφειοκρατίες που ζουν επιβαρύνοντας τον απλό λαό, διευρύνοντας προνόμια κι εξασφαλίζοντας ωφέλη. Λόγια ασυνήθιστα στο Νταβός, που κράτη και επιχειρήσεις μαζεύονται να αλληλοσυγχαρούν ο ένας τον άλλο για τις επιτυχίες και τη συνεργασία τους!

Πολύ ασυνήθιστα λόγια για έναν ηγέτη που δεν επιδιώκει να χαϊδέψει αφτιά και να κολακέψει τους εκλογείς του μοιράζοντας παροχές. Σίγουρα ήταν λόγια που δεν περίμεναν να ακούσουν στο Νταβός όσοι βολεμένοι στην αγκαλιά του κράτους στοχεύουν σε ένα κολεκτιβισμό που τους κάνει να νιώθουν πατερούληδες των κοινωνιών τους. Αδιάφορο αν τις οδηγούν στην καταστροφή…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024