Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UBS: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

UBS: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

«Ημερολόγιο των εντυπώσεων» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Το «ημερολόγιο των εντυπώσεων» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μεταφέρει ο Alejo Czerwonko, Chief Investment Officer για τις αναδυόμενες αγορές της UBS, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει το τι συζητούν οι ηγέτες του κόσμου στην αλπική πόλη της Ελβετίας, η οποία υφίσταται μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση κάθε Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτή η εκδήλωση μοιάζει με μια επιχειρηματική και πολιτική Disneyland, που προσελκύει Διευθύνοντες Συμβούλους, εθνικούς ηγέτες, υπουργούς Οικονομικών, επιχειρηματίες και άλλους, που συμμετέχουν σε συζητήσεις για τα πιο πιεστικά ζητήματα.

Φέτος, στο WEF κυριάρχησαν τρεις ομάδες: 1) Οργανισμοί που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη, 2) Κυβερνήσεις από περιοχές όπως η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου, που επωφελούνται από την ταχεία αναμόρφωση του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου και 3) Οικονομικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.

Τα βασικά ζητήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Για κάθε ευκαιρία υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέξει κανείς

Γινόμαστε μάρτυρες μιας γρήγορης επέκτασης των ισχυρών τεχνολογικών εργαλείων. Αυτά φτάνουν στα χέρια τόσο των καλών όσο και των κακών παραγόντων, κάτι που είναι πιθανό να απελευθερώσει την οικονομική παραγωγικότητα, αλλά παρουσιάζει και πρωτόγνωρες απειλές.

Από τη θετική πλευρά, υπάρχουν βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και διάφορες επαγγελματικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τα ΗΑΕ έχουν εισαγάγει έναν εξατομικευμένο δάσκαλο για κάθε μαθητή στη χώρα. Η Microsoft αναπτύσσει μια μπαταρία που απαιτεί 75% λιγότερο λίθιο από τις παραδοσιακές, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην πρόοδο της επιστήμης.

Ωστόσο, οι συζητήσεις περιστράφηκαν επίσης στον μετασχηματισμό του τοπίου ασφαλείας από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας τόνισε τον επαναστατικό ρόλο των drones στον πόλεμο και ένα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε την απόκρουση δισεκατομμυρίων καθημερινών επιθέσεων στην τεχνολογική υποδομή της, διπλάσιο από τον αριθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Το μέλλον των θέσεων εργασίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα καυτό θέμα, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πάρει τη δουλειά κάποιου, αλλά ένα άτομο που χρησιμοποιεί AI θα το κάνει.

Αγορές: Οι καλές προοπτικές μπορεί να οδηγήσουν σε εφησυχασμό

Η περσινή οικονομική ανθεκτικότητα, παρά την έντονη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και τα διάφορα γεωπολιτικά σοκ, εξέπληξε πολλούς. Δεδομένης της θετικής αποτίμησης τώρα τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές σταθερού εισοδήματος -για παράδειγμα, μια επιθετική στροφή της Fed έχει πλέον τιμολογηθεί πλήρως- πολλοί επενδυτές και τραπεζικά στελέχη τόνισαν τον κίνδυνο να εφησυχάσει η αγορά.

Προέκυψε το ερώτημα σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο ομαλά, σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο και οι μισθολογικές πιέσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ παραμένουν υψηλές.

Γεωπολιτική: Ένας κατακερματισμένος κόσμος ενισχύει το καθεστώς των μεσαίων δυνάμεων

Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν την είσοδο σε έναν πολυπολικό κόσμο, με αναμενόμενη επιτάχυνση του γεωοικονομικού κατακερματισμού. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στην οικονομία ως «πεδίο μάχης». Ορισμένοι θεώρησαν αυτή τη μετατόπιση ως μια μετάβαση από την υπερ-παγκοσμιοποίηση στην πολυ-παγκοσμιοποίηση.

Ο καθηγητής Chris Miller, συγγραφέας του “Chip War”, υπενθύμισε στο κοινό ότι περίπου το 90% όλων των προηγμένων τσιπ στον κόσμο κατασκευάζονται στην Ταϊβάν, μια πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή που υπάρχει για παράδειγμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Ο μετριασμός αυτής της πηγής παγκόσμιας οικονομικής ευπάθειας θα πάρει πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πιο δυναμική βιομηχανική πολιτική που υιοθετούν σήμερα οι ΗΠΑ.

Η εργαλειοποίηση της χρηματοδότησης και η εφαρμογή των ελέγχων στις εξαγωγές ήταν πρόσθετα θέματα που απασχόλησαν τα στελέχη και πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Εκπρόσωποι από γεωπολιτικά σημαντικά κράτη, όπως οι χώρες του Κόλπου και η Ινδία, έδειξαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη στρατηγική τους θέση. Υπήρξε συναίνεση ότι και η Λατινική Αμερική θα επωφεληθεί ως αξιόπιστος πάροχος εμπορευμάτων, ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση και δυνητικός κόμβος παραγωγής.

Δυστυχώς, πολύ λίγοι πολιτικοί της Λατινικής Αμερικής ήταν παρόντες. Ο ιδιωτικός τομέας εμφανίστηκε μάλλον «μοναχικός» στην προσπάθεια προσαρμογής σε αυτόν τον νέο κόσμο. Με παρόμοιο τρόπο, στελέχη και επιχειρηματίες από την Ευρώπη εξέφρασαν επανειλημμένα την επιθυμία ότι η οικονομική, ρυθμιστική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση του μπλοκ θα πραγματοποιηθεί με ταχύτερους ρυθμούς προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Τέλος, αφιερώθηκε πολύς χρόνος για να συζητηθούν οι προοπτικές των πολλών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν φέτος, ο αντίκτυπος που θα μπορούσαν να έχουν στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις και η απειλή που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη στις εκλογικές διαδικασίες παγκοσμίως.

Οι εσωτερικές εντάσεις των ΗΠΑ συζητήθηκαν πιο ενεργά, με λίγους να τολμούν να κάνουν εκλογικές προβλέψεις, αλλά με ορισμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ προφανώς να συμβιβάζονται με μια δεύτερη θητεία Trump.

Ενεργειακή Μετάβαση: Το COP28 προσφέρει ελπίδα, αλλά μένει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά στη χρηματοδότηση για το κλίμα

Υπήρχε η αίσθηση ότι αυτό που πέτυχε η διάσκεψη COP28 του Ντουμπάι είχε νόημα από την άποψη μιας νέας παγκόσμιας συναίνεσης για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, υπήρχε διάχυτος σκεπτικισμός σχετικά με την εφαρμογή, δεδομένου ότι κάθε χρόνο απαιτείται ένα ισοδύναμο του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Υπολογίζοντας το γεγονός ότι ο κόσμος διαθέτει αυτήν τη στιγμή περίπου το ένα έκτο αυτού του ποσού, αντιλαμβάνεται κανείς το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης.

Οι παρευρισκόμενοι επιστήμονες υπενθύμισαν στους συμμετέχοντες ότι ακόμα κι αν ο κόσμος σταματούσε να καίει ορυκτά καύσιμα σήμερα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, δεδομένου του πόση ζημιά έχει ήδη γίνει. Οι αυξημένες επενδύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων φαίνονται αναπόφευκτες.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν την πιο έντονη ανάγκη για κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο οι επενδυτές αναζητούν ενισχυμένες εγγυήσεις πολιτικού και συναλλαγματικού κινδύνου για να αυξήσουν τη δέσμευσή τους.

Εν ολίγοις, για όλες τις σημαντικές συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι έμπειροι συμμετέχοντες υπενθύμισαν συχνά στους παρευρισκόμενους ότι το «συναίσθημα» και οι «προβλέψεις» που προέρχονται από αυτή την ετήσια συνάντηση δεν είναι πάντα ακριβείς, ότι κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα μοιάζει ο κόσμος όπως τα επόμενα χρόνια, και ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις είναι να παραμείνουν ευέλικτες και προσαρμοστικές στις επερχόμενες συνθήκες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024