Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μεγάλες συμπτώσεις στις παραιτήσεις των Κλοπ και Γκουαρντιόλα από τη Λίβερπουλ και την Μπαρτσελόνα

Οι μεγάλες συμπτώσεις στις παραιτήσεις των Κλοπ και Γκουαρντιόλα από τη Λίβερπουλ και την Μπαρτσελόνα

Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο Κλοπ να μιμηθεί τον Πεπ και στο επόμενο βήμα του και να αναλάβει μετά από έναν χρόνο την Μπάγερν, ένα διόλου απίθανο σενάριο.

Ξαφνικές παραιτήσεις Κλοπ, Γκουαρντιόλα. Οι μεγάλες συμπτώσεις των αποφάσεων δύο σπουδαίων προπονητών που συντάραξαν τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ιδια ημέρα, Παρασκευή, ίδια δικαιολογία, «εξάντληση», ίδια περίοδος ενημέρωσης της διοίκησης, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, ίδιες υποσχέσεις, ανάπαυλα για έναν χρόνο.

Δυο διαφορετικές προσωπικότητες που όμως οι επιθυμίες τους συναντήθηκαν σε μια χωμάτινη διασταύρωση της καριέρας τους.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012. Ο Τύπος βοά τις τελευταίες 24 ώρες πως επίκειται ανακοίνωση από τον Πεπ Γκουαρντιόλα για παραίτησή του από την κορυφαία ομάδα της εποχής, την Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός παρουσιάζεται ενώπιον των δημοσιογράφων και ενεργοποιεί τη βόμβα. Επικαλείται εξάντληση ως τον βασικό λόγο της αποχώρησής του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα μοιάζουν με αιωνιότητα».

Αποκαλύπτει πως αρχές Δεκεμβρίου είχε ενημερώσει τη διοίκηση ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Αποφασίζει επίσης να αποσυρθεί για ένα διάστημα από τα γήπεδα για να ζήσει όλα δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια.

Παρασκευή (ξανά,) 26 Ιανουαρίου 2024. Μέσω του τηλεοπτικού δικτύου της Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοινώνει την απόφασή του να φύγει από το Ανφιλντ στο τέλος της σεζόν γιατί ξέμεινε από δυνάμεις. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια δικαιολογία που είχε επικαλεστεί και ο Γκουαρντιόλα.

Όπως και ο Καταλανός, υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να εργαστεί σε άλλη ομάδα στην Αγγλία, ενώ προανήγγειλε έναν χρόνο αποχής από τους πάγκους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει ποτέ.

Ο πρώτος διδάξας τέτοιων καταστάσεων, ο Πεπ Γκουαρντιόλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο Κλοπ θα επιστρέψει στη δράση. Όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος και από το 2013 μέχρι σήμερα εργάζεται ανελλιπώς διαψεύδοντας ουσιαστικά τον εαυτό του όταν δήλωνε πως αποχώρησε από την Μπάρτσα λόγω εξάντλησης.

Κλοπ και Γκουαρντιόλα εκτόξευσαν τη φήμη τους σε δυσθεώρητα ύψη γιατί κατάφεραν να αναγεννήσουν δύο από τις ιστορικότερες ομάδες του κόσμου, διδάσκοντας τες να παίζουν ένα ξεχωριστό ποδόσφαιρο.

Όταν ο Γκουαντιόλα ανέλαβε αιφνιδιαστικά την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008 οι Μπλαουγκράνα προερχόταν από ένα καταστροφικό πρωτάθλημα στο οποίο είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση με 18 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Ρεάλ. Ο πρώην αρχηγός και πλέον προπονητής της έφερε την αναγέννηση προωθώντας νέα πρόσωπα και νέα ποδοσφαιρική φιλοσοφία, το περίφημο τίκι τάκα, εμπνευσμένο από τα διδάγματα του Γιόχαν Κρόιφ. Σε τέσσερα χρόνια κατέκτησε 14 τίτλους, ανάμεσα τους τρία πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Δικαίως η Μπάρτσα τον αποχαιρέτησε ως τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της.

Τα πάνω κάτω έφερε στο Ανφιλντ και ο εκκεντρικός Γιούργκεν Κλοπ. Πρώτα ξεκίνησε από την καφετιέρα στην καντίνα του προπονητικού κέντρου την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, στις 8 Οκτωβρίου του 2015, και στη συνέχεια έφτασε μέχρι την ποιότητα του χλοοτάπητα. Η Λίβερπουλ δεν είχε δει πρωτάθλημα από το 1990, ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει έκτη με 25 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Τσέλσι.

Η καινοτομία του Κλοπ ήταν το gegenpressing, η πίεση στον αντίπαλο για την άμεση επανάκτηση της μπάλας, αν είναι δυνατό στην περιοχή του αντιπάλου.

Ο Γερμανός έφερε στο Ανφιλντ ένα πρωτάθλημα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και συνολικά επτά τίτλους, όχι ιδιαίτερα πολλούς αν αναλογιστούμε πως ο Μπομπ Πέισλι κατέκτησε στο ίδιο χρονικό διάστημα (εννέα χρόνια) έξι πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και συνολικά 20 τίτλους. Ο Κλοπ είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην ηγεμονία του Γκουαρντιόλα τον οποίον ουσιαστικά αντέγραψε στον τρόπο αποχώρησής του. Μπορεί να μην μείνει στην ιστορία της Λίβερπουλ ως ο κορυφαίος της προπονητής αλλά η Echo Liverpool τον έχρισε ήδη «Επίτιμο Scouser».

Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο Κλοπ να μιμηθεί τον Πεπ και στο επόμενο βήμα του και να αναλάβει μετά από έναν χρόνο την Μπάγερν, ένα διόλου απίθανο σενάριο.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024