Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλαμπάμα: «Έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν...» - Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο άζωτο

Αλαμπάμα: «Έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν…» – Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο άζωτο

Η εκτέλεση διήρκεσε 22 λεπτά

Η Αλαμπάμα πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με τη χρήση αερίου αζώτου, μια μη δοκιμασμένη διαδικασία, για την οποία οι δικηγόροι του κρατουμένου είχαν υποστηρίξει ότι αποτελεί μορφή σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας που απαγορεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο 58χρονος Κένεθ Σμιθ κηρύχθηκε νεκρός στις 20.25 το βράδυ της Πέμπτης σε φυλακή της Αλαμπάμα, αφού εισέπνευσε καθαρό αέριο άζωτο μέσω μάσκας προσώπου. Η εκτέλεση διήρκεσε περίπου 22 λεπτά.

Η Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η νέα μέθοδος με το αέριο άζωτο ήταν «ίσως η πιο ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης που έχει επινοηθεί ποτέ». Ωστόσο, δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων από δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον θάλαμο θανάτου έδειξαν ότι ο θάνατος του Σμιθ κάθε άλλο παρά ανθρώπινος ήταν.

«Ακόμη και οι υπάλληλοι της φυλακής φάνηκαν έκπληκτοι με το πόσο άσχημα πήγε όλο αυτό»

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Montgomery Advertiser ανέφερε ότι μεταξύ 7:57 μ.μ. τοπική ώρα και 8:01 μ.μ. «ο Smith σπαρταρούσε πάνω στο φορείο. Έπαιρνε βαθιές ανάσες, το σώμα του έτρεμε και τα μάτια του είχαν γυρίσει».

«Αυτό που είδαμε ήταν τα λεπτά κάποιου που πάλευε για τη ζωή του»

«Ο Smith έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν … λαχάνιαζε… το φορείο κουνήθηκε αρκετές φορές» συνέχισε την περιγραφή του ο δημοσιογράφος.

Ο αιδεσιμότατος Τζεφ Χουντ, πνευματικός σύμβουλος του Σμιθ, ήταν στο πλευρό του κατά την εκτέλεση και δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής που βρίσκονταν στην αίθουσα «ήταν εμφανώς έκπληκτοι με το πόσο άσχημα πήγε αυτό το πράγμα».

«Αυτό που είδαμε ήταν τα λεπτά κάποιου που πάλευε για τη ζωή του», δήλωσε ο Χουντ.

«Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο περισσότερο μπορούσε», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος σωφρονισμού της Αλαμπάμα, Τζον Χαμ.

«Η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως ‘πειραματόζωο’»

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα στο σωφρονιστικό κατάστημα Χόλμαν, αλλά αναβλήθηκε καθώς το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε την τελευταία έφεσή του. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση αυτή, επιτρέποντας την εκτέλεση να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, η οποία μαζί με άλλους δύο δικαστές διαφώνησαν με την εκτέλεση, έγραψε: «Έχοντας αποτύχει να σκοτώσει τον Σμιθ στην πρώτη της προσπάθεια, η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως «πειραματόζωο» για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ο κόσμος παρακολουθεί».

Οι δικηγόροι του Σμιθ είχαν υποστηρίξει ότι η εκτέλεση του υπό αυτές τις μη δοκιμασμένες συνθήκες θα παραβίαζε το Σύνταγμα.

Τον Νοέμβριο του 2022, η πολιτεία έδεσε τον Σμιθ επί τέσσερις ώρες στο φορείο και του τρύπησε τα χέρια και τα πόδια σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να βρει φλέβα μέσω της οποίας θα τον σκότωνε με τη χρήση θανατηφόρων φαρμάκων.

Αυτό κατέταξε τον Σμιθ σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία κρατουμένων που θα μπορούσαν να περιγράψουν πώς είναι να επιβιώνεις από μια εκτέλεση.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024