Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με χρήση αζώτου, που προκαλεί ασφυξία, για πρώτη φορά παγκοσμίως

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με χρήση αζώτου, που προκαλεί ασφυξία, για πρώτη φορά παγκοσμίως

Οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση με εισπνοή αζώτου του θανατοποινίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, καθώς είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα.

Η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης στην Αλαμπάμα, η Κέι Αιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο» (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Brian Woolston, επάνω, ακτιβιστές ζητούν να καταργηθεί η θανατική ποινή).

Πειραματική μέθοδος ευθανασίας, την οποία οι κτηνίατροι έχουν χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη για ζώα

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Ατμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτη Αιβι.

Είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε προχθές Τετάρτη προσφυγή με αίτημα να εμποδίσει τις αρχές στην Αλαμπάμα να προχωρήσουν στην εκτέλεση με χορήγηση αερίου αζώτου.

Κακομεταχείριση κρατουμένων

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων ότι μια δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής, αφότου ο Σμιθ επέζησε της προηγούμενης -επώδυνης για τον ίδιο – προσπάθειας, θα συνιστούσε παραβίαση της 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο ευθανασίας, την οποία οι κτηνίατροι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη για ζώα.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024