Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Θανατοποινίτης θα εκτελεστεί με άζωτο στην Αλαμπάμπα - Παγκόσμια κατακραυγή

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης θα εκτελεστεί με άζωτο στην Αλαμπάμπα – Παγκόσμια κατακραυγή

Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία, κάτι που καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται να εκτελέσει έναν θανατοποινίτη χρησιμοποιώντας αέριο αζώτου στις 25 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο ευθανασίας, την οποία οι κτηνίατροι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη για ζώα!

Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία

Αν τελικά γίνει πράξη, τότε θα αποτελέσει την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο αζώτου στην παγκόσμια ιστορία. Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία, κάτι που καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κένεθ Σμιθ, που καταδικάστηκε για πληρωμένη δολοφονία που διέπραξε το 1988, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25 Ιανουαρίου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι της εκτέλεσης θα δέσουν μια μάσκα στο πρόσωπό του συνδεδεμένη με έναν κύλινδρο αζώτου που προορίζεται να του στερήσει το οξυγόνο.

Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα αποτελέσματά της

Είναι μία μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για καμιά εκτέλεση, πουθενά στον κόσμο και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα αποτελέσματά της, δεν υπάρχει τρόπος να μάθει κανείς εάν ο κρατούμενος υποφέρει από φρικτούς πόνους.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν βαρβιτουρικά που χρησιμοποιούνται στα πρωτόκολλα εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση, εν μέρει λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης που εμποδίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις.

Θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες πολιτείες προσπάθησαν να αναβιώσουν παλαιότερες μεθόδους, όπως το εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ η Αλαμπάμα, ο Μισισιπής και η Οκλαχόμα εισήγαγαν νέα πρωτόκολλα που βασίζονται στο θανατηφόρο αέριο.

Η ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί την Αλαμπάμα να σταματήσει την προγραμματισμένη εκτέλεση κρατουμένου στις ΗΠΑ με χρήση αερίου αζώτου. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τη μέθοδο λέγοντας ότι πιθανότατα θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων.

Ο ίδιος προσέφυγε δικαστικά με το επιχείρημα ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά και να μείνει σε κώμα ή να πάθει εγκεφαλικό. Ωστόσο η αγωγή του απορρίφθηκε αλλά θα ασκήσει έφεση.

Ο Κένεθ Σμιθ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024