Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Η αιματοχυσία στο σχολείο θα μπορούσε να σταματήσει πολύ νωρίτερα» - Αποκαλύψεις για το μακελειό στο Ουβάλντε

ΗΠΑ: «Η αιματοχυσία στο σχολείο θα μπορούσε να σταματήσει πολύ νωρίτερα» – Αποκαλύψεις για το μακελειό στο Ουβάλντε

Ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου ήταν 21 νεκροί, εκ των οποίων οι 19 μαθητές

Για λάθη και παραλείψεις από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας κάνει λόγο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά το μακελειό σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας, τον Μάιο του 2022, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 μαθητές και 2 καθηγητές.

Σύμφωνα με την έκθεση των 550 σελίδων του υπουργείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έγιναν «πολλά κρίσιμα λάθη κατά τη διάρκεια και μετά» την εισβολή του δράστη στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν σκέφτηκαν αμέσως ότι επρόκειτο για επίθεση ενόπλου.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 9 έως 48 ετών

Η έκθεση κάνει λόγο για λάθη «σε διοικητικό επίπεδο, στη λήψη αποφάσεων, τακτικής, πολιτικής και εκπαίδευσης» που συνέβαλαν στην τραγωδία. Χαρακτηριστικό των όσων αποκαλύπτονται, το γεγονός πως ο τότε 18χρονος δράστης σκοτώθηκε 77 λεπτά μετά την άφιξη της Αστυνομίας.

Οργή και ερωτηματικά

Μετά τη σφαγή που συγκλόνισε αυτήν την ήσυχη κωμόπολη του Τέξας, η καθυστέρηση της επέμβασης της αστυνομίας προκάλεσε οργή και πολλά ερωτηματικά. Οι 19 αστυνομικοί που πήγαν στο σχολείο περίμεναν περισσότερο από μία ώρα μέχρι να φτάσει στην περιοχή μια ειδική μονάδα της αστυνομίας για να μπει στην αίθουσα όπου ο 18χρονος δράστης είχε κλειδωθεί, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλη εκείνη την ώρα οι πανικόβλητοι μαθητές έκαναν αγωνιώδη τηλεφωνήματα στις αρχές. Μεταξύ αυτών, ένα παιδί που ικέτευε: «Σας παρακαλώ, στείλτε την αστυνομία τώρα».

«Τα θύματα και οι επιζώντες της σφαγής του δημοτικού σχολείου Ρομπ άξιζαν κάτι καλύτερο» παραδέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα για το θέμα αυτό.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση 260 καταθέσεις μαρτύρων και την ανάλυση 14.100 εγγράφων.

«Αποτυχία»

Ο Γκάρλαντ μίλησε για «αποτυχία» των δυνάμεων ασφαλείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 33 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί να παγιδευτούν σε μια αίθουσα μαζί με τον δράστη για περισσότερη από μία ώρα, διάστημα κατά το οποίο οι αστυνομικοί περίμεναν απ’ έξω.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι σκοπίμως δεν κατονόμασαν τον δράστη «για να μην εξυμνήσουν τις πράξεις του και από σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων». Αναφέρονται όμως τα ονόματα όλων των θυμάτων, που ήταν ηλικίας από 9 έως 48 ετών.

Επιτροπή του κοινοβουλίου του Τέξας είχε επίσης ερευνήσει την υπόθεση και στην έκθεσή της έκανε λόγο για «χαοτική» κατάσταση, έλλειψη διοίκησης και «απαθείς» αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας της σχολικής περιφέρειας του Ουβάλντε απολύθηκε τον Αύγουστο του 2022.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024