Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ακόμη ένας θανατοποινίτης με θανατηφόρα ένεση στη Φλόριντα

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ακόμη ένας θανατοποινίτης με θανατηφόρα ένεση στη Φλόριντα

Ο Τζέιμς Φίλιπ Μπαρνς που δεν είχε ζητήσει αναβολή της εκτέλεσής του, θανατώθηκε με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Ρέιφορντ.

Εκτελέστηκε χθες στη Φλόριντα των ΗΠΑ, 61χρονος που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο της συζύγου του και στη συνέχεια σε θάνατο, αφού όσο βρισκόταν στην φυλακή, ομολόγησε ότι είχε διαπράξει ακόμη έναν φόνο.

Ο 61χρονος Τζέιμς Μπαρνς εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο το 1997 της συζύγου του Λίντα, όταν παραδέχθηκε ότι το 1988 είχε βιάσει και σκοτώσει την Πατρίσια Μίλερ, μια 41χρονη νοσηλεύτρια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το nbcnews, ο άνδρας εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση για την δολοφονία της νοσηλεύτριας το 1988, την οποία κακοποίησε σεξουαλικά, την δολοφόνησε με σφυρί και στη συνέχεια την έκαψε στο κρεβάτι της.

Ο Τζέιμς Φίλιπ Μπαρνς που δεν είχε ζητήσει αναβολή της εκτέλεσής του, θανατώθηκε λίγο μετά τις 18:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Ρέιφορντ.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη ανέφερε πως ο Μπαρνς δεν είχε κάποια τελευταία επιθυμία, ούτε τελευταία λόγια.

Ήταν η πέμπτη εκτέλεση θανατοποινίτη μέσα στο 2023.

Ομολόγησε την άγρια δολοφονία 41χρονης νοσηλεύτριας & της συζύγου του

(φωτογραφία από FloridaToday)

Ο Μπαρνς εκπροσώπησε τον εαυτό του σε δικαστικές ακροάσεις όπου δεν προσέφερε καμία υπεράσπιση, ομολόγησε ένοχος για τη δολοφονία της Μίλερ και δεν προσπάθησε να ζητήσει ισόβια κάθειρξη αντί για την θανατική ποινή.

Η Μίλερ, η οποία ήταν 41 ετών όταν η Μπάρνς την σκότωσε στις 20 Απριλίου 1988, είχε κάποιες προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με τον Μπάρνς, σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε στη φυλακή στον Γερμανό σκηνοθέτη, Βέρνερ Χέρτσογκ.

«Υπήρξαν πολλά γεγονότα που συνέβησαν (με την Μίλερ). Αισθάνθηκα τρομερά ταπεινωμένος, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», είχε πει ο Μπαρνς στη συνέντευξη.

Όταν ομολόγησε την ενοχή του, ο Μπαρνς είπε στον δικαστή, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου ότι «αφού μπήκα στην μονάδα της Μίλερ, την βίασα δύο φορές. Προσπάθησα να την στραγγαλίσω μέχρι θανάτου. Την χτύπησα στο κεφάλι με ένα σφυρί και την σκότωσα και έβαλα φωτιά στο κρεβάτι της».

Υπήρχαν επίσης στοιχεία DNA που συνδέουν τον Μπάρνς με τον φόνο του Μίλερ. Αφού ομολόγησε την ενοχή του, ο Μπαρνς καταδικάστηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο. 13, 2007. Επίσης ομολόγησε ένοχος για σεξουαλική βία, εμπρησμό και διάρρηξη με επίθεση και βία.

Ο Μπαρνς σκότωσε τη γυναίκα του το 1997 αφού ανακάλυψε ότι έδινε ναρκωτικά. Το πτώμα της βρέθηκε μέσα σε μια ντουλάπα αφού είχε στραγγαλιστεί, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Ο Μπαρνς ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τουλάχιστον δύο άλλους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε για αυτές τις υποθέσεις.  Ο Μπάρνς είχε μπει και βγει από τη φυλακή από την εφηβεία του, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που εκτέλεσε για καταδίκες για κλοπή, πλαστογραφία, διάρρηξη και διακίνηση κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη θανατική ποινή ως συνταγματική το 1976

(φωτογραφία από FloridaToday)

Αφού ο Ρον ντε Σάντις,  υπέγραψε το θάνατο του κρατούμενου τον Ιούνιο, ένας δικαστής της κομητείας Brevard χορήγησε την αίτηση του Μπάρνς να απορρίψει όλες τις προσφυγές που αφορούσαν αποδεικτικά στοιχεία όπως η ψυχική του κατάσταση και είπε ότι ήθελε να αποδεχθεί την ευθύνη για τις ενέργειές του και να προχωρήσει στην εκτέλεση (τον θάνατό του) χωρίς καθυστέρηση, τα δικαστικά αρχεία δείχνουν.

Αν και ασυνήθιστο, οι καταδικασμένοι δεν ακολουθούν κάθε νόμιμη οδό για να αποφύγουν την εκτέλεση. Το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές αναφέρει ότι περίπου 150 τέτοιου είδους κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί από τότε που οι ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη θανατική ποινή ως συνταγματική το 1976. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα δέχθηκε την απόφαση της κομητείας Μπρέβαρντ, σημειώνοντας ότι δεν είχε κατατεθεί άλλη αίτηση αναστολής της εκτέλεσης του Μπάρνς σε κρατικό ή ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Στην συνέντευξη στον Βέρνερ Χέρτσογκ, ο Μπαρνς είπε ότι είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ στη φυλακή και ήθελε να καθαρίσει τη συνείδησή του για την υπόθεση Μίλερ κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Λένε ότι είμαι ανελέητος. Δεν είμαι. Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις για την υπόθεση. Και θα εκτελεστώ», είπε ο Μπαρνς.

Πρόκειται για την πέμπτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα φέτος και την 17η στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη εκτελέστηκε στην πολιτεία Μιζούρι ο 45χρονος Τζόνι Τζόνσον για τον φόνο το 2002 ενός 6χρονου κοριτσιού. Η εκτέλεσή του έγινε παρά την πολεμική που είχε ξεσπάσει σχετικά με τη διανοητική κατάσταση του καταδικασμένου.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024