Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος της φυλής Παγκ είναι «πηγή» χαράς και ευτυχίας

Ο σκύλος της φυλής Παγκ είναι «πηγή» χαράς και ευτυχίας

Ο σκύλος της φυλής Παγκ είναι της αγκαλιάς, αλλά και του παιχνιδιού, και έχει καρδιά χρυσάφι. Ας τον γνωρίσουμε!

Το πανέξυπνο και ιδιαίτερο μουτράκι του, αλλά και ο καλοσυνάτος, χαρούμενος χαρακτήρας του, κάνουν τον σκύλο της φυλής Παγκ αξιαγάπητο.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

Το Παγκ, όπως λέει ο γνώστης της φυλής, Κίμωνας Ασφής, είναι έξυπνο, αξιαγάπητο, ήρεμο και πολύ παιγνιδιάρικο, αλλά και σκανταλιάρικο. Και ως σκύλος συντροφιάς είναι μια ιδανική και χαρούμενη παρέα στην καθημερινότητά σας.

Το μεγάλο και στρογγυλό κεφάλι του, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αστραφτερά μάτια του, αλλά και τη χαρακτηριστική ζάρα πάνω από τη μύτη, προσδίδουν στο Παγκ μια σειρά από ανθρώπινες εκφράσεις

Το τρίχωμα του Παγκ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση – ένα απλό χτένισμα, μία με δύο φορές την εβδομάδα, αρκεί

«Πραγματική πηγή χαράς και ευτυχίας, καθότι είναι μια φυλή πολύ αγαπητή από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Θεωρείται, ίσως, ο καλύτερος σκύλος συντροφιάς. Μάλιστα, είναι και άριστος σκύλος προειδοποίησης – συναγερμού, όταν χρειαστεί.
Το μεγάλο και στρογγυλό κεφάλι του, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αστραφτερά μάτια του, αλλά και τη χαρακτηριστική ζάρα πάνω από τη μύτη, προσδίδουν στο Παγκ μια σειρά από ανθρώπινες εκφράσεις -έκπληξη, χαρά, γαλήνη, περιέργεια, χαμόγελο-, που ενθουσιάζουν τους ιδιοκτήτες του εδώ και αιώνες. Μάλιστα, λένε ότι η συγκεκριμένη φυλή είναι ο ιδανικός σκύλος για το σπίτι. Το Παγκ είναι χαρούμενο, τόσο όταν ζει στην πόλη μέσα στο διαμέρισμα, όσο και στην εξοχή. Είναι ευτυχισμένο με την οικογένεια του. Αλλά περνάει και όμορφα και όταν υπάρχουν κι άλλα κατοικίδια στην οικογένεια», αναφέρει ο κ. Ασφής.

Χαρακτηριστικό της φυλής, όπως λέει, είναι ότι το Παγκ δεν ένας σκύλος ανταγωνιστικός και κυριαρχικός. Οπότε, ποτέ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με άλλους σκύλους ή άλλα ζώα. Απολαμβάνει το φαγητό του και πρέπει, πάντα, να ακολουθείται ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, επειδή παχαίνει πολύ εύκολα. Μπορεί, επίσης, να αδυνατήσει πολύ εύκολα, με σωστή άσκηση και διατροφή.

Άσκηση

Σύμφωνα με τον κ. Ασφή, το Παγκ είναι κατασκευαστικά και μυοσκελετικά ένας αθλητικός σκύλος. Θα πρέπει, όμως, να παίζει και να τρέχει τόσο, όσο να μην κουράζεται. Αλλά να έχει διάρκεια η αντοχή του. Και η άσκηση του να γίνεται με την θέλησή του. Δηλαδή, να μην τον εξαναγκάζουμε. Πρέπει να αναπνέει άνετα μετά το παιχνίδι. «Μία με δύο ώρες την ημέρα εξάσκησης, με διαλείμματα, σε δύο βόλτες, αρκούν, ώστε να εκτονωθεί σωματικά και πνευματικά», διευκρινίζει ο κ. Ασφής.

Υγεία

Τα οκτώ πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν τα Παγκ, όπως λέει ο κ. Ασφής, είναι:

1) Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome ( BOAS), ένα σοβαρό και συχνό αναπνευστικό πρόβλημα.
2) Δερματικές αλλεργίες (ατοπική δερματίτιδα.
3) Έλκος κερατοειδούς. Το Παγκ, όπως και άλλες βραχυκέφαλες φυλές, παρουσιάζουν ευαισθησία στα τραυματικά έλκη των ματιών. Γιατί εξέχουν περισσότερο, λόγω ανατομίας της κεφαλής τους.
4) Μηνιγγοεγεφαλίτιδα, την οποία συνήθως οι κτηνίατροι αναφέρουν ως μηνιγγοεγεφαλίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Αναφέρεται και ως εγκε φαλίτιδα PDE.


5) Εξάρθρωση επιγονατίδας: Συμβαίνει όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την αύλακα στο μηριαίο οστό. Στην ουσία η επιγονατίδα κουμπώνει και ξεκουμπώνει (on-off). Γίνεται αντιληπτή με την αφή, την ώρα της ψηλάφησης. Βαθμολογείται από 1 (πολύ ήπια) έως 4 (μόνιμη εξάρθρωση).
6) Οδοντικές παθήσεις: α) οδοντικός υπερπληθυσμός, λόγω συμπιεσμένης ανατομίας προσώπου, β) περιοδοντική νόσος: συσσώρευση πλάκας, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή και φλεγμονή των ούλων. Όπως και την απώλεια του οστού, όπου βρίσκονταν ενσωματωμένα τα δόντια.
7) Παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή για να διατηρούνται στο ιδανικό σωματικό βάρος, βοηθά στη μείωση προβλημάτων που έχουν σχέση με το BOAS, τους ημιτενοντώδεις σπονδύλους και την εξάρθρωση επιγονατίδας.
8) Δυσπλασία ισχίου.

Συμβουλή

«Τα Παγκ μπορεί να είναι επιρρεπή στα προβλήματα υγείας που αναφέραμε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα επηρεάζονται.

Κάνετε προσεκτική έρευνα και αναζητήστε έναν ειλικρινή, έμπιστο και αξιόπιστο εκτροφέα, που εκτρέφει σωστά σκυλιά, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής. Και, φυσικά, εξετάζει τα σκυλιά του για γενετικές παθήσεις», συμβουλεύει ο κ. Ασφής. Και συμπληρώνει: «Με σωστή φροντίδα μπορούν να ζήσουν 12, 13, 14, 15 -και βάλε- χρόνια. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τα Παγκ είναι, ούτε η πολλή ζέστη, ούτε το πολύ κρύο».

Χρώματα – Τρίχωμα

Το τρίχωμά τους είναι κοντό ασημί (silver), βερικοκί (apricot – σπάνιο χρώμα), υπόξανθο (fawn) και μαύρο (black).


«Το τρίχωμα του Παγκ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση – ένα απλό χτένισμα, μία με δύο φορές την εβδομάδα, αρκεί. Το χτενίζουμε με ειδική βούρτσα που αφαιρεί τις νεκρές τρίχες. Επιμελούμαστε, όμως, τη ρυτίδα πάνω από τη μύτη και την καθαρίζουμε με ένα στεγνό και μαλακό πανί. Ή με βαμβάκια, για να απομακρύνουμε την υγρασία και τη βρωμιά.
Ιδανικά προτείνεται καλλωπισμός μία φορά τον μήνα», συμβουλεύει ο κ. Ασφής.

Βάρος

Το ιδανικό βάρος ενός Παγκ, όπως ενημερώνει ο κ. Ασφής, είναι τα 6,3-8,1 κιλά. Κάποια σκυλιά μπορεί να φτάσουν τα 9, ίσως και τα 9,5 κιλά. «Όμως, αν υπερβούν αυτά τα κιλά, κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε εκτός προτύπου φυλής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για σκύλο που ανήκει στην Ομάδα 9 (σκύλοι συντροφιάς – companion και toy dogs, small molossian type dogs).

Ιστορία

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της φυλής ο κ. Ασφής μάς ενημερώνει:
«Τα Παγκ είναι μία από τις πιο αρχαίες μαστιφοειδείς φυλές σκύλων. Ίσως, 2.500 ετών. Η καταγωγή τους είναι από την Ασία (Κίνα). Υπάρχει μια θεωρία, ότι οι βραχυκέφαλες φυλές, όπως, για παράδειγμα, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ κ.ά, προέρχονται από τα Παγκ.

Η εμφάνιση της φυλής πιθανόν να άλλαξε μετά το 1860, όταν ήρθαν τα Παγκ από την Κίνα στην Ευρώπη.

Μετά την Ένδοξη Επανάσταση (1688) ο Γουλιέλμος Γ’ έγινε βασιλιάς της Αγγλίας. Στο πλευρό του είχε το Πάγκ, και έτσι έγινε δημοφιλές στην αριστοκρατία. Ο κάποτε παιγνιδιάρης και άτακτος σύντροφος των Κινέζων Αυτοκρατόρων, το 1689 έγινε «μασκότ – καρτούν» του βασιλικού οίκου και του House of Orange.

Το Αμέρικαν Κλαμπ αναγνώρισε την φυλή το 1885».

Το μικρό, με τις τετράγωνες διαστάσεις και συμπαγές Πάγκ λατρεύεται
σήμερα από εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.
Τα Παγκ κυριολεκτικά ζουν για να αγαπούν και για να αγαπιούνται.

Multum in Parvo

Κλείνοντας, ο κ. Ασφής λέει: Η λατινική φράση: «Multm in parvo» είναι μια εύστοχη περιγραφή για το Παγκ. Σημαίνει: «Μεγάλος σκύλος και προσωπικότητα, σε μικρό σώμα».

Ο κ. Κίμωνας Ασφής

Sports in

«Ο Ολυμπιακός φαβορί για το Conference League» (pics)

Οι «Ερυθρόλευκοι», πριν από τις ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, συγκεντρώνουν ποσοστό πιθανοτήτων 36,3%, έναντι  35,7% της Φιορεντίνα, 17,5% της Μπριζ και μόλις 10,5% της Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024