Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βατικανό: Η ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών δεν θεωρείται αποδοχή της ομοφυλοφιλίας

Βατικανό: Η ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών δεν θεωρείται αποδοχή της ομοφυλοφιλίας

Η νέα πρακτική δεν υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία αλλά δεν είναι αιρετική, λέει η Καθολική Εκκλησία εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένους επισκόπους

Το Βατικανό έχει τονίσει ότι το να επιτρέπεται σε ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια δεν αποτελεί έγκριση της ομοφυλοφιλίας, αλλά ούτε και είναι βλάσφημο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε μια απόφαση τον Δεκέμβριο που επιτρέπει στους ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον η ευλογία γινόταν χωρίς κανενός είδους τελετουργία και δεν έδινε την εντύπωση ότι η εκκλησία εγκρίνει τη σχέση.

Η απόφαση υιοθετήθηκε από τους ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικούς, αλλά προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των επισκόπων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική , όπου ορισμένοι επίσκοποι είπαν ότι δεν θα την εφαρμόσουν.

Το μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται «αιρετικό, αντίθετο με την παράδοση της εκκλησίας ή βλάσφημο»

Σε μια υπενθύμιση του δόγματος της Καθολικής Εκκλησίας για τον γάμο, το Βατικανό διευκρίνισε την Πέμπτη ότι η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών «δεν δικαιολογεί όλες τις πράξεις τους και δεν αποτελεί έγκριση της ζωής που κάνουν». Ωστόσο, το μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται «αιρετικό, αντίθετο με την παράδοση της εκκλησίας ή βλάσφημο».

Οι ιερείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να ευλογούν κατά περίπτωση, αλλά, ενώ το Βατικανό θεώρησε ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν «απρόσεκτες» σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια, φυλάκιση ή ακόμα και θάνατο.

Στην πεντασέλιδη δήλωση, το Βατικανό εξήγησε ότι οι «ποιμαντικές ευλογίες» πρέπει να είναι «πολύ σύντομες» και δεν πρέπει να δικαιολογούν οτιδήποτε δεν είναι «ηθικά αποδεκτό».

Η δήλωση περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να εκτελεστούν τέτοιες ενέργειες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού προσκυνήματος εάν δύο διαζευγμένοι που ήταν τώρα ζευγάρι ζητούσαν από τον ιερέα να τους ευλογήσει.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο ιερέας μπορεί να απαγγείλει μια απλή προσευχή… και μετά ολοκληρώνεται με το σημείο του σταυρού των δύο προσώπων. Μιλάμε για κάτι που διαρκεί 10 ή 15 δευτερόλεπτα».

Το Βατικανό επανέλαβε ότι όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι ζητούσε ευλογία, «δεν θα έπρεπε ποτέ να δίνεται ταυτόχρονα με τις τελετές μιας πολιτικής ένωσης, ούτε καν σε σχέση με αυτές. Ούτε μπορεί να εκτελεστεί με ρούχα, χειρονομίες ή λέξεις που είναι κατάλληλες για έναν γάμο».

Όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίστηκε ως «πιθανότατα η πιο συγκεκριμένη ποιμαντική αλλαγή στη στάση της εκκλησίας απέναντι στα γκέι ζευγάρια στην 2.000χρονη ιστορία της εκκλησίας».

Η απόφαση ακολούθησε μια επιστολή που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Στην επιστολή, ο Φραγκίσκος είπε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί να μην συγχέονται με το μυστήριο του γάμου.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024