Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος του Βατικανού παρέλειψε ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ απογοητεύοντας πολλούς

Σύνοδος του Βατικανού παρέλειψε ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ απογοητεύοντας πολλούς

«Υποθέτω ότι υπήρχε μεγαλύτερη και ισχυρότερη αντίθεση απ' ό,τι φαινόταν τελικά»

Μία σύνοδος στο Βατικανό με σκοπό τη συζήτηση πιθανών εκτεταμένων αλλαγών στην Καθολική Εκκλησία διεκόπη το Σάββατο με μια τελική έκθεση που μόλις και μετά βίας αναφερόταν σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματά της: τη θέση των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην εκκλησία.

Πρόκειται για μια παράλειψη που σίγουρα απογοήτευσε τους Καθολικούς υποστηρικτές των δικαιωμάτων της κοινότητας, πόσο μάλλον μετά τις πρόσφατες αναφορές του Πάπα Φραγκίσκου περί απελευθέρωσης του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να χειροτονούνται γυναίκες έλαβε μεγαλύτερη αποδοχή, με το Βατικανό να ξεκινά έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα να υπάρξουν γυναίκες – διάκονοι.

Στη Σύνοδο τέθηκε και το ζήτημα της αγαμίας των ιερέων

Ο Πάπας πρότεινε οι ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια

Μια επίσημη συνοπτική έκθεση 42 σελίδων που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης, που ονομάζεται σύνοδος, αναφερόταν μόνο έμμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικούς, παρά την εκτενή συζήτηση του θέματος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνέλευσης, η οποία ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου.

Η έκθεση ανέφερε «θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού» που είναι «αμφιλεγόμενα όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην Εκκλησία, επειδή εγείρουν νέα ερωτήματα» και απαιτούν περαιτέρω μελέτη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Είπε επίσης ότι «οι άνθρωποι που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι ή αποκλεισμένοι από την Εκκλησία λόγω της κατάστασης του γάμου, της ταυτότητας ή της σεξουαλικότητας τους, ζητούν επίσης να ακουστούν και να συνυπάρχουν».

«Υπήρξαν πολλές ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ στη Σύνοδο και σίγουρα μεγάλες διαφορές μεταξύ ορισμένων μελών. Είμαι λοιπόν απογοητευμένος που δεν αναφέρθηκαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικοί », είπε ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Μάρτιν, ένας Αμερικανός ιερέας, ο οποίος συναντήθηκε ιδιωτικά με τον πάπα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

«Υποθέτω ότι υπήρχε μεγαλύτερη και ισχυρότερη αντίθεση απ’ ό,τι φαινόταν τελικά» σημείωσε ο ίδιος.

Ένα έγγραφο της Συνόδου που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι καλούσε τη συνέλευση επισκόπων, κληρικών και λαϊκών να εξετάσουν «ποια συγκεκριμένα βήματα χρειάζονται για να καλωσορίσουμε όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από την Εκκλησία λόγω της θέσης ή της σεξουαλικότητας τους».

Τίποτα δεν είναι οριστικό

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Πάπας ενθάρρυνε τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ με τη δημοσίευση μιας επιστολής που αμβλύνει την απαγόρευση της εκκλησίας για τις ευλογίες των γκέι ζευγαριών. Ο πάπας δεν άλλαξε την επίσημη διδασκαλία της εκκλησίας, αλλά πρότεινε οι ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον δεν υπονοούν ότι οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι ισοδύναμες με τον ετεροφυλόφιλο γάμο.

Οι ηγέτες της Συνόδου προσπάθησαν να τονίσουν ότι η συνάντηση αυτού του μήνα δεν προοριζόταν να είναι οριστική και ότι συγκεκριμένες συστάσεις προς τον πάπα δεν θα δοθούν μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης του Οκτωβρίου 2024. Επιπλέον οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα μπορούν να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους στη συγκέντρωση αυτή.

Το ίδιο θα κάνουν και οι υποστηρικτές της χειροτονίας των γυναικών σε διακόνους. Η πλειοψηφία στη σύνοδο του Βατικανού το 2019 υποστήριξε να επιτραπούν τέτοιες χειροτονίες, αλλά ο πάπας μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει αυτήν την αλλαγή, ωστόσο έχει ορίσει δύο επιτροπές για να μελετήσουν το ζήτημα.

Η συνοπτική έκθεση του Σαββάτου ζητούσε επίσης περαιτέρω εξέταση ενός άλλου αμφιλεγόμενου ζητήματος: εάν θα χαλαρώσει η προϋπόθεση αγαμίας για τους καθολικούς ιερείς.

Μια σύνοδος του 2019 συνέστησε στον Πάπα να επιτρέψει τη χειροτονία παντρεμένων ανδρών για να ανακουφίσει την έλλειψη ιερέων στην περιοχή του Αμαζονίου της Λατινικής Αμερικής, αλλά ο Πάπας αρνήθηκε να ενεργήσει βάσει αυτής της σύστασης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024