Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αθωώθηκε έπειτα από 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

ΗΠΑ: Αθωώθηκε έπειτα από 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

Ο Γκλεν Σίμονς, Αφροαμερικανός, είναι πλέον, στην ιστορία των ΗΠΑ, ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή προτού αθωωθεί.

Ανδρας 71 ετών αθωώθηκε χθες Τρίτη από δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία Οκλαχόμα, αφού παρέμεινε σχεδόν μισό αιώνα πίσω από τα σίδερα για φόνο που δεν διέπραξε.

Ο Γκλεν Σίμονς, Αφροαμερικανός, είναι πλέον, στην ιστορία των ΗΠΑ, ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή (φωτογραφίες, επάνω και κάτω, και βίντεο, κάτω) προτού αθωωθεί, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Η καταδίκη βασίστηκε στην κατάθεση πελάτισσας καταστήματος

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1975 για τον φόνο υπαλλήλου κάβας, 30 ετών, κατά τη διάρκεια ληστείας στην πόλη Εντμοντ, στην Οκλαχόμα. Κατόπιν η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση πελάτισσας του καταστήματος, έφηβης η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Κρίθηκε αθώος

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή. Κρίθηκε αθώος χθες Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, που ακύρωσε την καταδίκη του.

«Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό», συνόψισε ο κ. Σίμονς μιλώντας στον Τύπο. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα — επιτέλους».

Ο άλλος άνδρας που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή, ο Ντον Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Ο Γκλεν Σίμονς ενδέχεται πλέον να δικαιούται αποζημίωση. «Ο,τι έγινε έγινε, αλλά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία» και αποκατάσταση, έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024