Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
AI: Πόσο κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη

AI: Πόσο κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη

Τα στατιστικά στοιχεία που προβλέπουν απολύσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης αντικατοπτρίζουν τον φόβο περισσότερο από την πραγματικότητα

Ο Ίλον Mασκ επιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τους ανθρώπους σε ένα σημείο όπου «δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η πρόβλεψη γίνεται ήδη πραγματικότητα; Οι αριθμοί μπορεί να το κάνουν να φαίνεται έτσι αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης αλήθεια, σύμφωνα με το cnbc.com.

Είναι τελικά ικανή η τεχνολογία να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους;

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση 750 επιχειρηματικών ηγετών που χρησιμοποιούν AI από το ResumeBuilder, το 37% λέει ότι η τεχνολογία αντικατέστησε τους εργαζόμενους το 2023. Εν τω μεταξύ, το 44% αναφέρει ότι θα υπάρξουν απολύσεις το 2024 ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά ακόμη και εν μέσω αναφορών για απολύσεις με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί ειδικοί διαφωνούν με την άποψη του Μασκ.

Η Julia Toothacre, υπεύθυνη βιογραφικού και στρατηγικής σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder, αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί από την έρευνά του μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το ευρύ επιχειρηματικό τοπίο. «Υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί παραδοσιακοί οργανισμοί και μικρές επιχειρήσεις που δεν αγκαλιάζουν την τεχνολογία με τον τρόπο που κάνουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες», δήλωσε ο Toothacre.

Οι απολύσεις είναι μια πραγματικότητα, αλλά η τεχνολογία AI επιτρέπει επίσης στους ηγέτες των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις εργασίας που κάνουμε.

Εργασία… για την εργασία

Ο Alex Hood, επικεφαλής προϊόντων στην εταιρεία λογισμικού διαχείρισης έργων και συνεργασίας Asana, εκτιμά ότι ο μισός χρόνος που περνάμε στη δουλειά είναι σε αυτό που αποκαλεί «δουλειά για την εργασία». Εδώ, αναφέρεται στις ενημερώσεις κατάστασης, τη διατμηματική επικοινωνία και όλα τα άλλα μέρη της εργασίας που δεν βρίσκονται στον πυρήνα της εργασίας των ανθρώπων.

«Εάν αυτό μπορεί να μειωθεί λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο ξεκλείδωμα», δήλωσε ο Hood.

Τα στατιστικά στοιχεία που προβλέπουν απολύσεις που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη αντικατοπτρίζουν τον φόβο περισσότερο από την πραγματικότητα, αν διαβάσουμε πίσω από τους αριθμούς.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίζει την εργασία βάσει συγκεκριμένων καθηκόντων που εκτελούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στην αλυσίδα αξίας, λέει ο Marc Cenedella, ιδρυτής της Leet Resumes and Ladders. «Για ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Cenedella, οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν στην «ενσωμάτωση ή τη διάρθρωση ή τον καθορισμό της εργασίας που βασίζεται στην εργασία». Συγκρίνει αυτή τη μετατόπιση με την κουλτούρα γραφείου στα μέσα του αιώνα, όταν υπήρχαν ολόκληροι όροφοι δακτυλογράφων – κάτι που η αποτελεσματικότητα των επεξεργαστών κειμένου εξάλειψε.

Εργασία λευκού κολάρου και «ανθρωποκεντρική» τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με την έκθεση State of AI at Work 2023 της Asana, οι εργαζόμενοι λένε ότι το 29% των εργασιακών τους καθηκόντων μπορούν να αντικατασταθούν από AI. Ωστόσο, η Asana είναι υποστηρικτής αυτού που αποκαλεί «ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη», η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τις ανθρώπινες ικανότητες και τη συνεργασία, όχι να αντικαταστήσει τους ανθρώπους εντελώς. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι κατανοούν την ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δουλειά τους, αναφέρει η έκθεση.

Οι υπάλληλοι γραφείου αντιπροσωπεύουν κάπου μεταξύ 19,6%-30,4% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα εργαλεία ανάλυσης και επικοινωνίας έχουν ανακατευθύνει τη γνώση με την πάροδο των ετών και «η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να θεωρηθεί μια άλλη εξέλιξη σε αυτό το μακρύ συνεχές αλλαγής».

Ωστόσο, από το 2022, το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθούσε να μην έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, οπότε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις απολύσεις και την πιθανή αναδιάρθρωση της εργασίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει συζήτηση για ένα ευρύτερο μοτίβο μεταξύ των τεχνολογικών εχόντων και μη εχόντων.

Η προσωπική ευθύνη ενός εργαζομένου και η τεχνητή νοημοσύνη

Για τους επαγγελματίες που επιδιώκουν να αποφύγουν την απόλυση σε ένα περιβάλλον εργασίας που τροφοδοτείται από AI, υπάρχουν βήματα που πρέπει να ληφθούν.

Η Cenedella λέει ότι το να είσαι σύγχρονος επαγγελματίας φέρει ένα επίπεδο προσωπικής ευθύνης. «Μέρος της δουλειάς σας είναι να συνεχίσετε να αναπτύσσετε νέες δεξιότητες», είπε. “Αν μάθατε κάποιο λογισμικό πριν από πέντε χρόνια, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να μάθεις νέο λογισμικό σήμερα.”

Ενώ θέσεις όπως η έρευνα και η ανάλυση δεδομένων ευθυγραμμίζονται με την αυτοματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, οι εταιρείες θα εξακολουθούν να χρειάζονται κάποιον να προτρέψει την τεχνητή νοημοσύνη, να κατανοήσει τα αποτελέσματα και να αναλάβει δράση.

“Η συμβουλή μου για οποιονδήποτε είναι να καταλάβει πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση σας στον κλάδο σας αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Toothacre. «Τουλάχιστον έχετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε σε σχέση με το να μην έχετε ιδέα τι συμβαίνει».

Αλλά ο Cenedella αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει μια προσδοκία για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στην εταιρεία. «Ακριβώς από το δικό τους συμφέρον, οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των υπαλλήλων τους θα είναι σε καλύτερη θέση να είναι λίγο πιο μπροστά από τις εταιρείες που δεν το κάνουν», είπε.

Ακόμη και ο Hood, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας λύσεων συνεργασίας και διαχείρισης έργων χρησιμοποιώντας AI, εξακολουθεί να πειραματίζεται με τα δικά του προϊόντα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια επερχόμενη αξιολόγηση απόδοσης για ένα μέλος της ομάδας του, ο Hood πειραματίστηκε ζητώντας από την AI να συνοψίσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόταν με το μέλος της ομάδας.

Το AI παρήγαγε μια λίστα με όλα τα κοινά ενδιαφέροντά τους, όλες τις αναθέσεις και τα σχόλια μεταξύ τους και έναν χαρακτηρισμό της σχέσης τους με βάση τα μηνύματα που έχουν στείλει ο ένας στον άλλο. Σε αυτό, ο Hood αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει το AI tinkering.

«Το μαθαίνεις κάνοντάς του ερωτήσεις και βλέποντας τι είναι ικανό να κάνει, και κατά κάποιο τρόπο απογοητεύεσαι, και κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιάζεσαι και στη συνέχεια κλίνεις σε αυτό», δήλωσε ο Hood. «Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες είναι να δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κατανοήσουν ποια είναι η τέχνη του δυνατού μέσω ατομικών πειραματισμών χρησιμοποιώντας AI σήμερα».

Ενώ οι απολύσεις συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της τρέχουσας γενιάς AI, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτή θα οδηγήσουν σε μαζική ανεργία. Το εργατικό δυναμικό έχει ιστορικό προσαρμοστικόητας και η αυξημένη τεχνολογική ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε εργασία «υψηλότερης αξίας», όπως λέει ο Cenedella – και περισσότερη παραγωγικότητα που οι μελλοντικές γενιές AI πιθανότατα θα μάθουν να χειρίζονται.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024