Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BNP Paribas: Εννέα αρχές για την ΑΙ – Οδηγός για όσους θέλουν να επενδύσουν

BNP Paribas: Εννέα αρχές για την ΑΙ – Οδηγός για όσους θέλουν να επενδύσουν

Η BNP Paribas στοιχειοθετεί τις εννέα εξελίξεις που περιμένει για το νέο έτος

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε νέες εφαρμογές, η BNP Paribas αναμένει το 2024 να είναι ένα κρίσιμο έτος για την ανάπτυξη της επενδυτικής ευκαιρίας που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως εξηγεί, η κυκλοφορία του ChatGPT σηματοδότησε ένα σημείο καμπής. Χρειάστηκε η χρήση των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων – ένας κλάδος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που επεκτείνει την ικανότητα των αλγορίθμων βαθιάς μάθησης για τη δημιουργία νέου περιεχομένου – για να προχωρήσει σε ένα νέο επίπεδο.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές του ChatGPT βελτίωσαν, επί της ουσίας «εκδημοκρατοποίησαν», την πρόσβαση σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω υπηρεσιών cloud και εφαρμογών για κινητά, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο για άλλους προγραμματιστές, εταιρείες και ιδιώτες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Η κυκλοφορία του ChatGPT ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών cloud και άλλων εταιρειών τεχνολογίας για να επεκτείνουν τις υποδομές των κέντρων δεδομένων, τις στοίβες λογισμικού, τα βασικά μοντέλα και τις εφαρμογές τους. Αρκετοί ηγέτες στον τομέα δημοσίευσαν υπερμεγέθη θετικές αναθεωρήσεις κερδών και είδαν αξιοσημείωτες αποδόσεις μετοχών το 2023.

Εννέα εξελίξεις το 2024

Η BNP Paribas όμως συστήνει προσοχή. Και στοιχειοθετεί τις εννέα εξελίξεις που περιμένει για το νέο έτος.

Ειδικότερα, θα δούμε:

1. Συνεχή ανάπτυξη της υποδομής για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι δαπάνες κεφαλαίου από παρόχους υπηρεσιών cloud και μεγάλες επιχειρήσεις πρόκειται να ωφελήσουν τις εταιρείες ημιαγωγών και τους παρόχους διακομιστών, εξοπλισμού αποθήκευσης και δικτύωσης

2. Ανάδειξη ενός αξιόπιστου ανταγωνιστή στον κορυφαίο πάροχο μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU). Μια πιθανή στροφή της βιομηχανίας προς ένα λογισμικό που να μπορεί να ταιριάζει με διαφορετικά υλικά, θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της καθώς συνεχίζει να συνεργάζεται με το οικοσύστημα λογισμικού ανοιχτού κώδικα

3. Διεύρυνση του φάσματος κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας. Φαίνεται ότι θα συνεχίσει η χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για συγκεκριμένες εφαρμογές (ASIC) σε επιλεγμένες εφαρμογές μεγάλου όγκου. Ωστόσο, η BNP Paribasαναμένει ότι οι GPU θα τροφοδοτούν τους περισσότερους κόμβους εργασίας AI

4. Ανάπτυξη των GPU, των προγραμματιζόμενων πυλών πεδίου (FPGA) και ASIC. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανότατα βασικός μοχλός της ζήτησης ημιαγωγών για το υπόλοιπο της δεκαετίας και οι εταιρείες λογισμικού και τσιπ μνήμης, χυτήρια και πάροχοι κεφαλαίου εξοπλισμού ημιαγωγών και υλικών θα πρέπει να επωφεληθούν.

5. Ανάπτυξη των δικτύων, καθώς υπάρχει μια αναδυόμενη ευκαιρία για τη δικτύωση back-end υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, με την υιοθέτηση Ethernet να ξεπερνά την ανάπτυξη του InfiniBand, λόγω της ικανότητάς του να υποστηρίζει υποδομές cloud πολλαπλών ενοικιαστών

6. Αύξηση εσόδων για τους παρόχους διακομιστών, εξοπλισμού αποθήκευσης δεδομένων, οπτικού εξοπλισμού δικτύωσης και πλατφορμών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

7. Ισχυροποίηση των συστημάτων ΑΙ από τους παρόχους υπηρεσιών Cloud. Οι εταιρείες λογισμικού πιθανότατα θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.

8. Πολλαπλασιασμός της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Η βρετανική εφημερίδα The Economist έχει επισημάνει αρκετές ενδιαφέρουσες επιστημονικές εφαρμογές, όπως:

• Αναγνώριση προτύπων (για την ανακάλυψη φαρμάκων και την επιστήμη των υλικών)

• Μηχανές πρόβλεψης

• Πολύπλοκες προσομοιώσεις υπολογιστή (μοντέλα καιρού και διαδικασίες προσομοίωσης)

• Χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για το σχεδιασμό νέων χημικών.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως:

• Ανάπτυξη λογισμικού

• Chatbots για εξυπηρέτηση πελατών

• Σύνταξη συμβολαίων

• Αυτοματοποίηση της παραγωγής περιεχομένου μάρκετινγκ.

9. Θεμελιώδης έρευνα από τη βάση προς την κορυφή για τον εντοπισμό των καλύτερων μετοχών για, αποφεύγοντας παράλληλα εταιρείες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως βασικός μοχλός ανάπτυξης

Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζεται, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να παρακολουθούνται σε σχέση με τη θεμελιώδη ανάλυση, τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης (ESG) παράγοντες και το συναίσθημα των επενδυτών, προειδοποιεί όμως η BNP Paribas.

Από την προοπτική της ανάπτυξης, η ταχύτητα και η διάρκεια της ανάπτυξης της υποδομής είναι αβέβαιες και ενδέχεται να υπάρξουν παύσεις για «πέψη» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να παραγκωνίσουν τους προϋπολογισμούς για άλλα έργα τεχνολογίας πληροφοριών.

Στο μέτωπο του ESG, οι χρήστες θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης για παρακολούθηση, πειρατεία και δημιουργία πλαστών ειδήσεων. Τα καθοδηγούμενα σύνολα δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένα αποτελέσματα από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν τις σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων που τρέχουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Κάτι νέο γεννιέται

Μπορεί να δούμε το επενδυτικό κλίμα και τις αποτιμήσεις να αμφιταλαντεύονται καθώς η τεχνολογία κινείται στον κύκλο υιοθέτησης, ενώ ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει τους υπαρξιακούς κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για πόλεμο και άλλες κακόβουλες εφαρμογές.

Συνολικά, όμως η BNP Paribas δηλώνει αισιόδοξη για τη διάχυτη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και τον θετικό αντίκτυπό της σε παρόχους υπηρεσιών cloud, εταιρείες λογισμικού, ιδιοκτήτες μεγάλων βάσεων δεδομένων, την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών και εταιρείες που χρησιμοποιούν AI για τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό παράγοντα ενεργοποίησης των μηχανών συστάσεων, των αυτοματοποιημένων συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, του αυτοματισμού κατασκευής, της παραγωγής εγγράφων και πολλών άλλων συστημάτων. Με τόσο διαφορετικές δυνατότητες, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης το 2024 και μελλοντικά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024