Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: «Οι Χούθι απείλησαν 3 εμπορικά πλοία την Παρασκευή, χτύπησαν 2 από αυτά»

Ερυθρά Θάλασσα: «Οι Χούθι απείλησαν 3 εμπορικά πλοία την Παρασκευή, χτύπησαν 2 από αυτά»

Οι Χούθι χτύπησαν δύο πλοία, από συνολικά τρία που απείλησαν, το ένα συνέχισε κανονικά την πορεία του μετά από διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ. Οι δύο εταιρείες «βγάζουν» την Ερυθρά Θάλασσα από τον χάρτη.

Οι δυνάμεις Ανσάρ Αλλάχ ή Χούθι της Υεμένης έπληξαν δύο εμπορικά πλοία την Παρασκευή και απείλησαν να επιτεθούν σε ένα τρίτο, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε ανάρτησή της στο X. Ήδη οι MAERSK και Hapag Lloyd.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) το πρωί της Παρασκευής, όταν οι δυνάμεις Χούθι «ήρθαν σε επαφή με το μηχανοκίνητο πλοίο MSC ALANYA, ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας που ταξίδευε βόρεια στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας και απείλησαν να του επιτεθούν», ανέφερε η ανάρτηση της CENTCOM.

Οι Χούθι ζήτησαν από πλοίο να κάνει αναστροφή, ενώ οι ΗΠΑ τους ενημέρωσαν να συνεχίσουν την πορεία τους

Οι Χούθι είπαν στο πλοίο να κάνει αναστροφή και να προχωρήσει νότια. Δεν υπήρχαν αμερικανικά πλοία στην περιοχή, ανέφερε η CENTCOM, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις «διατήρησαν άμεση επικοινωνία με το πλοίο και το ALANYA συνέχισε βόρεια». Πιστεύεται ότι ταξιδεύει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ανάρτηση της CENTCOM.

Χτυπήματα με drone και βαλλιστικούς πυραύλους

Περίπου δύο ώρες αργότερα, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που εκτοξεύτηκε από το ελεγχόμενο από τους Χούθι έδαφος στην Υεμένη έπληξε το μηχανοκίνητο σκάφος AL JASRAH, ένα άλλο σκάφος με σημαία Λιβερίας που ταξίδευε νότια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο «εξέπεμψε σήμα κινδύνου που ανέφερε ότι το πλήρωμα καταπολεμούσε πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση», αν και η πυρκαγιά έχει έκτοτε σβήσει, ανέφερε η CENTCOM.

Αρκετές ώρες αργότερα, οι δυνάμεις των Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς στο στενό Bab el-Mandeb, δήλωσε η CENTCOM, πλήττοντας ένα άλλο πλοίο με σημαία Λιβερίας, το M/V PALATIUM 3.

Το PALATIUM 3 εξέπεμψε επίσης σήμα κινδύνου και δήλωσε ότι το σκάφος είχε πάρει φωτιά, στο οποίο ανταποκρίθηκε το USS Mason.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από κανένα από τα τρία πλοία που δέχθηκαν επίθεση, αλλά αυτός ο τελευταίος γύρος επιθέσεων είναι μια ακόμη απόδειξη του μεγάλου κινδύνου για τη διεθνή ναυτιλία που προκαλούν αυτές οι ενέργειες των Χούθι», ανέφερε η ανάρτηση της CENTCOM.

Δύο ημέρες επιθέσεων

Οι δυνάμεις των Χούθι έχουν ήδη χτυπήσει την Πέμπτη ένα άλλο πλοίο, το Maersk Gibraltar, το οποίο, σύμφωνα με την ομάδα των μαχητών, «κατευθυνόταν προς την ισραηλινή οντότητα».

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν αντάρτικη ομάδα, μια σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση που διεξάγει εμφύλιο πόλεμο εναντίον ενός συνασπισμού που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία από το 2014, εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, στην οποία ανέφερε ότι είχε αποτρέψει με επιτυχία τη διέλευση πολλών πλοίων με προορισμό το Ισραήλ για τουλάχιστον 48 ώρες τότε. Είπε ότι θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το Ισραήλ «να φέρει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζονται οι ακλόνητοι αδελφοί μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024