Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Nord Stream: Η γιγάντια διαρροή αερίου εκτροχίασε την κλιματική πολιτική της Σουηδίας

Nord Stream: Η γιγάντια διαρροή αερίου εκτροχίασε την κλιματική πολιτική της Σουηδίας

Οι εγχώρες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν αντί να μειωθούν μετά την πρωτοφανή δολιοφθορά.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής διαρροής από τον αγωγό Nord Stream επιβάρυνε τη Δανία, η σχετικά μικρή ποσότητα που απελευθερώθηκε στην πλευρά της Σουηδίας ήταν αρκετή για να προκαλέσει άνοδο των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Σουηδία ήλπιζε φέτος να πετύχει μείωση 5% στις εκπομπές άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, όμως το έτος θα καταλήξει τελικά με άνοδο κατά 7% λόγω της διαρροής μεθανίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

«Αιτία της αύξησης ήταν η διαρροή αερίου από τον Nord Steam» ανέφερε σύμφωνα με το Reuter.

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη, πρακτικά καταστράφηκαν σε διαδοχικές εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2002.

Το άχρωμο και άοσμο μεθάνιο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου

Το πρωτοφανές συμβάν, μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποδόθηκε σε σαμποτάζ. Ένα χρόνο αργότερα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν πως ήταν επρόκειτο για ουκρανικό σχέδιο.

Οι επίσημες έρευνες δεν έχουν κατονομάσει ακόμα τον ένοχο.

Η διαρροή σε εικόνα ρωσικού δορυφόρου στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. Ο αφρισμένος κύκλος έχει διάμετρο 500 μέτρα (Reuters)

Δηλητήριο για το κλίμα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το σαμποτάζ του Nord Stream προκάλεσε πιθανότητα τη μεγαλύτερη διαρροή φυσικού αερίου όλων των εποχών, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίστηκαν σε παράογιντες όπως ποσότητα αερίου στους ανενεργούς αγωγούς την ώρα της καταστροφής.

Τα διεθνή μέσα μετέδιδαν φωτογραφίες της αφρισμένης θάλασσας, έναν λευκό ταραγμένο κύκλο με διάμετρο γύρω στα 500 μέτρα.

Κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, το άχρωμο και άοσμο μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, αν και δεν επιζεί στην ατμόσφαιρα πάνω από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τη σουηδική περιβαλλοντική υπηρεσία, η διαρροή στη Βαλτική έφτασε τους 51,1 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Μεγάλο μέρος διέρρευσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η Σουηδία όμως επιβαρύνθηκε με 5,8 εκατομμύρια τόνους.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου και η μείωση των εκπομπών του θα ήταν ένας από τους ταχύτερους τρόπους να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής και η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα μπορεί να μειωθεί σχετικά γρηγορα.

Μεθάνιο απελευθερώνεται από την αποσύνθεση οργανικού υλικού, για παράδειγμα σε χωματερές και ορυζώνες, όμως οι μεγαλύτερες εκπομπές προέρχονται από την κτηνοτροφία και τις διαρροές σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Sports in

Τουλάχιστον 78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η πολιτεία που έχει πληγεί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία είναι «εμπόλεμη ζώνη», «πρόκειται για σενάριο πολέμου και θα χρειαστούμε μεταπολεμικά μέτρα», τονίζει ο κυβερνήτης της Εντουάρντου Λάιτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024