Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεθάνιο: Εγκρίθηκε ο νόμος για τις διαρροές των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων

Μεθάνιο: Εγκρίθηκε ο νόμος για τις διαρροές των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων

Πίεση στους διεθνείς προμηθευτές να περιορίσουν τις διαρροές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία για νόμο που θέτει όρια στις εκπομπές μεθανίου του εισαγόμενου πετρελαίου και λιθάνθρακα από το 2030,  μέτρο που φιλοδοξεί να ασκήσει πίεση στους διεθνείς προμηθευτές ώστε να περιορίσουν τις διαρροές αυτού του αερίου που συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες, διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στον νόμο, ο οποίος από το 2030 θα απαιτεί από τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, αερίου και λιθάνθρακα στην Ευρώπη να αποδεικνύουν ότι τα καύσιμα αυτά ανταποκρίνονται σε ένα όριο έντασης μεθανίου.

Οι κανονισμοί στις εισαγωγές είναι πιθανό να πλήξουν μεγάλους προμηθευτές

Ο νόμος θα υποβληθεί τώρα για τελική έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις χώρες της ΕΕ. Το στάδιο αυτό είναι συνήθως τυπικό.

Πληγή για το κλίμα

To μεθάνιο είναι κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, συχνά όμως πλεονάζει σε γεωτρήσεις πετρελαίου και καταβάλλονται προσπάθειες να καίγεται επιτόπου, καθώς το άχρωμο, άοσμο αέριο είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, αν και παραμένει πολύ λιγότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα.

Όμως η εσκεμμένη καύση δεν λειτουργεί τέλεια οι διαρροές δεν αφορούν μόνο τις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων αλλά και τα δίκτυα διανομής.

Οι εταιρείες συχνά καίνε το πλεονάζον μεθάνιο, η διαδικασία όμως δεν λειτουργρεί τέλεια (Carl Young Wikimedia Commons)

Ο κανονισμός εισάγει επίσης νέες απαιτήσεις για τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και λιθάνθρακα, οι οποίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετρούν, να αναφέρουν και να επαληθεύουν τις εκπομπές μεθανίου, ανέφερε σε δήλωση το συμβούλιο της ΕΕ.Η συμφωνία υποχρεώνει τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να επισκευάζουν διαρροές του μεθανίου κατά τις επιχειρήσεις τους και επίσης περιορίζει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες καίνε εσκεμμένα ή απελευθερώνουν αχρείαστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Οι κανονισμοί στις εισαγωγές είναι πιθανό να πλήξουν μεγάλους προμηθευτές αερίου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.

Το μεθάνιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά την τρέχουσα δεκαετία είναι κρίσιμης σημασίας αν ο κόσμος πρόκειται να αποφύγει τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024