Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν θέλουν τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον ρόλο του Αννίβα;

Γιατί δεν θέλουν τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον ρόλο του Αννίβα;

Εφημερίδες και πολιτικοί συζητούν για το χρώμα του δέρματος του στρατηγού, λέγοντας ότι η επιλογή του ηθοποιού για τον ρόλο δημιούργησε «ιστορικό λάθος».

Η επιλογή του Ντένζελ Ουάσινγκτον για τον ρόλο του Αννίβα στην ταινία του Netflix προκαλεί διαμάχη για τη φυλή στην Τυνησία.  Εφημερίδες και πολιτικοί συζητούν για το χρώμα του δέρματος του στρατηγού, λέγοντας ότι η επιλογή του ηθοποιού για τον ρόλο δημιούργησε «ιστορικό λάθος».

Η απόφαση να ερμηνεύσει ο μαύρος ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον τον αρχαίο Καρχηδόνιο στρατηγό Αννίβα σε επερχόμενη ταινία του Netflix έχει προκαλέσει μια μικρή αλλά έντονη συζήτηση στην Τυνησία, τη γενέτειρα του στρατιωτικού στρατηγού.

Μετά από μια παρόμοια διαμάχη για τη φυλή και την εκπροσώπηση στη γειτονική Αίγυπτο σχετικά με ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για την Κλεοπάτρα, στις τυνησιακές εφημερίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και στις αίθουσες του κοινοβουλίου, έχουν γίνει συζητήσεις για την απόχρωση του δέρματος του προ πολλού νεκρού ηγέτη.

Το γαλλόφωνο τυνησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο La Presse δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι το κάστινγκ δημιούργησε «ένα ιστορικό λάθος», ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι χρήστες κατηγόρησαν το Netflix ότι προωθεί την «κουλτούρα του woke». Ένα διαδικτυακό ψήφισμα που υπογράφηκε από 1.300 άτομα προέτρεψε το Netflix να «ακυρώσει το ψευδο-ντοκιμαντέρ του» και κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού να «λάβει μέτρα κατά της προσπάθειας κλοπής της ιστορίας μας».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο 

Ο Αννίβας  προ των πυλών 

Ο Αννίβας, που γεννήθηκε στην Καρχηδόνα, κοντά στη σημερινή Τύνιδα, θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Ρωμαίων το 218 π.Χ., οδήγησε τα στρατεύματά του και τους αφρικανικούς πολεμικούς ελέφαντες του σε ένα ψηλό πέρασμα στις Άλπεις για να χτυπήσει τη Ρώμη από τα βόρεια. Για 15 χρόνια κατέστρεφε τη γη και σκότωνε τους ανθρώπους, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει τη Ρώμη και τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βόρεια Αφρική.

Το χρώμα του δέρματος του Αννίβα δεν είναι γνωστό. Οι ιστορικοί του αρχαίου μεσογειακού κόσμου συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ήταν φοινικικής καταγωγής -μια περιοχή που περιλαμβάνει τον σημερινό Λίβανο και τη Συρία- αν και έζησε σε μια εποχή μεγάλων αυτοκρατοριών και ανάμειξης.

Το ζήτημα της φυλής ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο στην Τυνησία από τη ροή μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς τη χώρα. Ο πρόεδρος Kais Saied κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε έναν «φανταστικό εχθρό» τον Φεβρουάριο, όταν ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι οι μετανάστες αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για να καταστήσει την Τυνησία, η οποία έχει αραβική πλειοψηφία, «αμιγώς αφρικανική».

«Πρόκειται για μυθοπλασία, είναι δικαίωμά τους. Ο Αννίβας είναι μια ιστορική φιγούρα, ακόμη και αν είμαστε όλοι υπερήφανοι που είναι Τυνήσιος … Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;»

«Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση επί του θέματος»

Μετά την ανακοίνωση του ρόλου της Ουάσινγκτον από το Netflix, ο Τυνήσιος βουλευτής Yassine Mami ρώτησε τον υπουργό Πολιτισμού, Hayet Ketat Guermazi, σχετικά με το έργο στο κοινοβούλιο.

«Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση επί του θέματος», δήλωσε ο Mami, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, πολιτισμού και υπηρεσιών. «Πρόκειται για την υπεράσπιση της τυνησιακής ταυτότητας και την ακρόαση των αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών», είπε.

Ο Guermazi, μιλώντας στη συνέλευση, δήλωσε ότι το υπουργείο της επικεντρώθηκε αντ’ αυτού στις διαπραγματεύσεις με το Netflix για να γυριστούν ορισμένες σκηνές της ταινίας στην Τυνησία.

«Πρόκειται για μυθοπλασία, είναι δικαίωμά τους. Ο Αννίβας είναι μια ιστορική φιγούρα, ακόμη και αν είμαστε όλοι υπερήφανοι που είναι Τυνήσιος … Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;», δήλωσε ο Guermazi. «Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να γυρίσουν έστω και μία σεκάνς στην Τυνησία και να το αναφέρουν. Θέλουμε η Τυνησία να γίνει ξανά μια πλατφόρμα για ξένες ταινίες».

Να θυμίσουμε ότι στην Τυνησία είχε γυριστεί κάποιο μέρος του Πολέμου των Άστρων του Τζορτζ Λούκας.

«Λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά»

Νωρίτερα φέτος, το Netflix επέλεξε την Adele James, μια ηθοποιό μεικτής καταγωγής, ως Κλεοπάτρα, γεγονός που ώθησε το αιγυπτιακό υπουργείο αρχαιοτήτων να δημοσιεύσει μια δήλωση στην οποία δήλωνε ότι η φαραωνική ηγέτιδα είχε «λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά».

Το Netflix και ο Ουάσινγκτον, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποδυθεί τον μαύρο Αμερικανό ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ και τον Σκωτσέζο Μάκβεθ του Σαίξπηρ, δεν έχουν σχολιάσει επί του θέματος.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024