Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Νέοι κανόνες για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά τους

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά τους

Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις

Νέους κανόνες για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά τους πρότεινε σήμερα Κομισιόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», το θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφίμων

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τα ζώα κατά τη μεταφορά, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία των 1,6 δισεκατομμυρίων ζώων που μεταφέρονται εντός και από την ΕΕ κάθε χρόνο. Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει και άλλες ενέργειες ως απάντηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «Fur Free Europe» (Ευρώπη χωρίς γούνες) με την οποία ζητείται η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων από την ΕΕ και της πώλησης στην ενιαία αγορά προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα. Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και αναγνωρίζει ότι η καλή διαβίωση των ζώων εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό μέλημα για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τα ζώα κατά τη μεταφορά, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία των 1,6 δισεκατομμυρίων ζώων που μεταφέρονται εντός και από την ΕΕ κάθε χρόνο

Καλύτεροι κανόνες για τη μεταφορά ζώων

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων είναι 20 ετών. Δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα, τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις και συμβουλές, τους στόχους βιωσιμότητας ή τις θεμιτές ανησυχίες των πολιτών μας όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων. Η σημερινή πρόταση επικεντρώνεται σε βασικούς τομείς, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά:

  • Οι χρόνοι ταξιδιού θα μειωθούν και, κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, τα ζώα πρέπει να εκφορτώνονται για περιόδους ανάπαυσης, σίτισης και ποτίσματος. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και για τα ευάλωτα ζώα, όπως οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι και τα κυοφορούντα ζώα.

Οι κανόνες για την εξαγωγή ζώντων ζώων από την Ένωση θα καταστούν αυστηρότεροι

  • Τα δικαιώματα για τη διασφάλιση του ελάχιστου χώρου για τα διάφορα ζώα θα αυξηθούν και θα προσαρμοστούν σε κάθε είδος.
  • Η μεταφορά σε ακραίες θερμοκρασίες θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μόνο τη νύχτα, εάν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς. Επιπλέον, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 0 °C, τα οχήματα θα πρέπει να καλύπτονται και να ελέγχεται η κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα των ζώων, προκειμένου να προστατεύονται τα ζώα από την έκθεση στον παγωμένο αέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω των -5 °C, μαζί με τα προαναφερθέντα μέτρα, η διάρκεια του ταξιδιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες.

Οι κανόνες για την εξαγωγή ζώντων ζώων από την Ένωση θα καταστούν αυστηρότεροι, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων ελέγχων σε τρίτες χώρες ώστε να πληρούνται ισοδύναμα πρότυπα με εκείνα της ΕΕ.

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ψηφιακά εργαλεία για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων για τη μεταφορά των ζώων (π.χ. εντοπισμός της θέσης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο· κεντρική βάση δεδομένων).

Η πρωτοβουλία «Ευρώπη χωρίς γούνες» καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράση

Απάντηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «Fur Free Europe» (Ευρώπη χωρίς γούνες)

Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε επίσης σήμερα σε μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Η πρωτοβουλία «Ευρώπη χωρίς γούνες» καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράση για την απαγόρευση:

i) της διατήρησης και της θανάτωσης ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας και

ii) τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα. Η πρωτοβουλία εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, τα οποία θα αξιολογήσει η Επιτροπή ακολουθώντας την προσέγγιση «Μία υγεία», η οποία έχει ως βασική αρχή την παραδοχήότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η Επιτροπή έχει αναθέσει στην EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους.  Με βάση αυτή την επιστημονική συμβολή και την εκτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, η Επιτροπή θα ανακοινώσει στη συνέχεια τις ενέργειες που θεωρεί καταλληλότερες.

Να σημειωθεί ότι οι νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η EFSA θα αρχίσει την επιστημονική αξιολόγησή της με βάση το αίτημα της Επιτροπής και θα εκδώσει επιστημονική γνώμη έως τον Μάρτιο του 2025.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες της σχετικά με άλλες προτάσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024