Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χοιροτροφία: Στα 28,5 εκατ. ευρώ η «καλή μεταχείριση των χοίρων»

Χοιροτροφία: Στα 28,5 εκατ. ευρώ η «καλή μεταχείριση των χοίρων»

Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το ύψος των ενισχύσεων

Με το ποσό των 189 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 158 για τα λοιπά χοιρινά θα ενισχυθούν ετησίως οι κτηνοτρόφοι, που θα ενταχθούν στο μέτρο για «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», του ΠΑΑ ύψους 28,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του μέτρου 14, υπομέτρο 14.1, οι ενισχύσεις αφορούν την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τους χοιροτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μεθόδους παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.

Κύριος στόχος του συγκεκριμένου υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή, που έχουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, επιπτώσεις στην έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς και στην υγεία των ζώων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, η οποία θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου 2023, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή μέσω του ΟΠΣ-Κτηνιατρικής.

Η υποβολή της αίτησης στήριξης θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου 2023

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή

Τα ποσά

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εφαρμόζει ευνουχισμό στα ζώα του, το ύψος ενίσχυσης για τις χοιρομητέρες μειώνεται κατά 26 € ανά ΜΖΚ, ανά έτος.

Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Στα παραπάνω ποσά, δίδεται επιπλέον ενίσχυση ως κόστος συναλλαγής για την κάλυψη των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου ευζωίας, που ανέρχεται έως 5% επί του υπολογιζόμενου ποσού της ετήσιας ενίσχυσης ανά ΜΖΚ που δύναται να καταβληθεί στον δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου.

Επιλέξιμες προς ένταξη είναι εκμεταλλεύσεις που έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023, λειτουργούν νόμιμα (η νόμιμη λειτουργία αποδεικνύεται με την ύπαρξη σε ισχύ άδειας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) και εφαρμόζεται σύστημα ομαδικού σταβλισμού.

Δεν είναι επιλέξιμες κατά την ένταξη χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις:

  • κάτω των 50 χοιρομητέρων,
  • δηλωμένες στην ΕΑΕ ως μεικτές ή/και αγελαίες,
  • τμήμα της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης.
  • ενταγμένες στη δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση ΕΔΩ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού: Πάνοπλος στον τελικό του Europa Conference League (pic)

Χωρίς προβλήματα ο Ολυμπιακός στον τελικό του Europa Conference League με την Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024