Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θα διασωθούν τα Selfridges; - Η ξεχωριστή περίπτωση του ιστορικού καταστήματος

Θα διασωθούν τα Selfridges; – Η ξεχωριστή περίπτωση του ιστορικού καταστήματος

Δεκάδες πόλεις στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα εμπορικά τους κέντρα

Στον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, οι εορταστικές βιτρίνες των Selfridges παρουσιάζουν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και μια μεγάλη πινακίδα νέον που αναβοσβήνει η λέξη “Showtime!”, ενώ οι επισκέπτες στο εσωτερικό του καταστήματος πιάνουν τις εντυπωσιακές κίτρινες τσάντες του καταστήματος ανάμεσα σε στοίβες με προϊόντα από οίκους όπως οι Hermes και Fendi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Με τις ντισκομπάλες να διαχέουν αχτίδες φωτός και τα κάλαντα να υψώνονται πάνω από το βουητό της κίνησης των ανθρώπων, το πλήθος είναι πυκνό, ακόμη και πριν ξεδιπλωθεί η πλήρης γκάμα της ψυχαγωγίας εντός του καταστήματος, με χορευτές, κανόνια με κομφετί και φυσικά τον Άγιο Βασίλη.

Αυτό το είδος της λάμψης και του θεάματος ξεχωρίζει στην παραπαίουσα αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου και ακινήτων που έφτιαξε ο μεγιστάνας Rene Benko.

Τα καταστήματα στη Γερμανία

Εκτός από το μερίδιο στα Selfridges, η Signa του 46χρονου κατέχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Γερμανίας, καθώς και μερίδια σε καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Καθώς ο υπερφορτωμένος με χρέη όμιλος παλεύει να αποτρέψει την κατάρρευση, εταίροι, όπως η Central Group από την Ταϊλάνδη, πιστωτές και αντίπαλοι επενδυτές πρόκειται να διαγκωνιστούν για τον έλεγχο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα καταστήματα τύπου Selfridges, το KaDeWe του Βερολίνου και το Globus της Ελβετίας, βρίσκονται σε καλή θέση, αλλά οι περισσότερες τοποθεσίες είναι ξεπερασμένες και είναι πιθανό να εγκαταλειφθούν.

«Θα πίστευε κανείς ότι θα υπήρχαν πολλοί πιθανοί επενδυτές από τη Μέση Ανατολή ή την Ασία που θα ήθελαν πολύ να επενδύσουν στο Selfridges», δήλωσε ο John Stevenson, ο αναλυτής λιανικής της Peel Hunt στο Λονδίνο.

Το πρόβλημα της Signa

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για πολλά από τα άλλα πολυκαταστήματα της Signa, τα οποία πιθανότατα θα χρειαστούν ολική αναδιαμόρφωση για να έχουν βιώσιμο μέλλον, σύμφωνα με τη Lea Scholze, αρχιτέκτονα στην AIP – μια εταιρεία ανάπτυξης με έδρα το Ντίσελντορφ που μετέτρεψε ένα κατάστημα της αλυσίδας Galeria Karstadt Kaufhof του Benko σε μια εγκατάσταση μικτής χρήσης στην  γερμανική πόλη Recklinghausen, η οποία αποτελούσε -παλαιότερα- μια πηγή εξόρυξης άνθρακα.

Με τα υψηλά επιτόκια να επιβαρύνουν τις αγορές ακινήτων, είναι μια δύσκολη περίοδος για τα εμπορικά ακίνητα, ιδίως στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αφού η πανδημία του Covid-19 κατέστησε τις ηλεκτρονικές αγορές καθημερινότητα. Με 37 από τα 129 εναπομείναντα καταστήματα Galeria να κλείνουν μέχρι το επόμενο έτος, η Γερμανία θα αποτελέσει κομβικό σημείο της αναταραχής.

«Ένα κολοσσιαίο κατάστημα με μία μόνο λειτουργία δεν θα μπορέσει πλέον να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, ειδικά στις μικρότερες πόλεις», δήλωσε η Scholze.

Ενώ ο Benko προσελκύει τους τοπικούς παράγοντες με υποσχέσεις για την αναζωογόνηση των προβληματικών κέντρων των πόλεων, ενδιαφέρεται κυρίως για επιλεγμένες τοποθεσίες και την ανάπτυξη έργων γύρω από αυτές. Διαχώρισε τις λιανικές δραστηριότητες από το υποκείμενο ακίνητο, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη δομή με διαφορετικούς επενδυτές και πηγές χρηματοδότησης σε διάφορα επίπεδα.

Στρατηγική

Η στρατηγική του Benko τα απέδωσε περίφημα στην Ελβετία. Η Signa και η Central Group απέκτησαν την αλυσίδα Globus το 2020 για περίπου 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) και κινήθηκαν γρήγορα για να πουλήσουν περισσότερα από 30 καταστήματα σε μικρότερες πόλεις για να επικεντρωθούν σε μια χούφτα μεγάλα καταστήματα σε πόλεις όπως η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Βασιλεία, όπου μπορούσαν ακόμη να προσελκύσουν πλήθος κόσμου.

Ωστόσο, η Γερμανία αποτέλεσε ένα πραγματικό πρόβλημα. Από τότε που η Signa συγχώνευσε την Galeria Kaufhof και την Karstadt το 2020, προχώρησε σε δύο αιτήσεις πτώχευσης. Παρά τις διάφορες προσπάθειες διάσωσης με κρατική επιδότηση, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τώρα τη δουλειά τους και οι τοπικοί δήμοι αντιμετωπίζουν την πρόκληση του πώς να αξιοποιήσουν τα ανεπιθύμητα ακίνητα.

Οι έμποροι λιανικής σε μικρότερες αγορές εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επαναφέρουν την επισκεψιμότητα στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ τα κενά αυξάνονται, δήλωσε ο Jan Schönherr, επικεφαλής επενδύσεων λιανικής στη Γερμανία στη μεσιτική εταιρεία ακινήτων CBRE. “Υπήρχε πάντα ένα χάσμα και διευρύνθηκε περαιτέρω”, δήλωσε.

Το αποκορύφωμα

Στο αποκορύφωμά της, η αυτοκρατορία ακινήτων της Signa ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) εκτεινόταν από πολυτελή ξενοδοχεία στη Βενετία έως εμπορικά κέντρα υψηλών προδιαγραφών στη Βιέννη και το κτίριο Chrysler στη Νέα Υόρκη. Καθώς οι αποτιμήσεις δέχονταν πιέσεις και τα προβλήματα χρηματοδότησης αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες, ο Benko πιέστηκε από άλλους επενδυτές να κάνει πίσω. Οι ειδικοί σε θέματα αναδιάρθρωσης Ralf Schmitz και Arndt Geiwitz επιστρατεύτηκαν για να ηγηθούν μιας αναδιάρθρωσης. Οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός σχεδίου επιβίωσης.

Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα. Η Central Group έχει ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο της εταιρείας εκμετάλλευσης των Selfridges μετατρέποντας ένα δάνειο σε μετοχές νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο ταϊλανδικός όμιλος λιανικού εμπορίου, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Chirathivat, έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του στις οποίες περιλαμβάνεται και η KaDeWe του Βερολίνου – και να διασφαλίσει ότι θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Πηγή: OT

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024