Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίσιμη μέρα για το αίτημα αποφυλάκισης του Πιστόριους

Η κρίσιμη μέρα για το αίτημα αποφυλάκισης του Πιστόριους

Σήμερα θα κριθεί από το δικαστήριο το αίτημα για πρόωρη αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους

Ο Νοτιοαφρικανός, πρώην αστέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων, Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος φυλακίστηκε το 2014 για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στίνκαμπ, θα έχει άλλη μια ευκαιρία για πρόωρη αποφυλάκιση, στην δίκη που θα γίνει σήμερα (24/11).

Γνωστός ως «Blade Runner» για τα προσθετικά πόδια του από ανθρακονήματα, ο Πιστόριους έγινε από δημόσιος ήρωας ως πρωταθλητής των Παραολυμπίων σε καταδικασμένο δολοφόνο σε ακροάσεις που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου πριν από μια δεκαετία.

Σήμερα η δίκη του Πιστόριους για την αποφυλάκιση του

Ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την Στίνκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Αρχικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2014 για ανθρωποκτονία από ανώτατο δικαστήριο, αλλά το Ανώτατο Εφετείο στα τέλη του 2015 τον έκρινε ένοχο για φόνο μετά από έφεση των εισαγγελέων.

Φυλακίστηκε εκ νέου για έξι χρόνια το 2016 μετά από ποινή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ήταν μικρότερη από το ήμισυ της ελάχιστης 15ετούς ποινής που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο υπερδιπλασίασε την ποινή του σε 13 χρόνια και πέντε μήνες, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης έξι ετών ήταν «σοκαριστικά επιεικής».

Ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής είπε ότι μια επιτροπή αποφυλάκισης θα εξετάσει την υπόθεση του Πιστόριους σε ακρόαση την Παρασκευή, όπου θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

«Το CSPB (Σωφρονιστικό Συμβούλιο Εποπτείας και Αποφυλάκισης) θα αποφασίσει εάν ο κρατούμενος είναι κατάλληλος ή όχι για κοινωνική επανένταξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών Σινγκαμπάκο Νουμάλο.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους, Κόνραντ Ντόρμελ, δήλωσε στο Reuters ότι η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στο σωφρονιστικό κέντρο «Atteridgeville» κοντά στην πρωτεύουσα Πρετόρια, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις προσδοκίες τους από την ακρόαση.

Αρκετοί παράγοντες λαμβάνονται συνήθως υπόψη από ένα συμβούλιο αποφυλάκισης πριν από την αποφυλάκιση των κρατουμένων.

Αυτά περιλαμβάνουν τη φύση των εγκλημάτων, την πιθανότητα υποτροπής, τη συμπεριφορά στη φυλακή, τη σωματική και ψυχική ευεξία και πιθανές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν εάν αποφυλακιστούν.

Τον Μάρτιο η προσπάθεια του Πιστόριους για αποφυλάκιση έπεσε στο κενό, αφού κρίθηκε ότι δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να ληφθεί υπόψη για αποφυλάκιση.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ο Πιστόριους είχε εκτίσει το ήμισυ της ποινής του μέχρι τις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, κάτι που σήμαινε ότι δικαιούτο αποφυλάκισης υπό όρους, αφού η ποινή του άρχισε τον Ιούλιο του 2016 αντί για τον Νοέμβριο του 2017.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024