Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απελευθερώνεται ο Όσκαρ Πιστόριους μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ;

Απελευθερώνεται ο Όσκαρ Πιστόριους μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ;

Η απόφαση της μητέρας της Ρίβα Στίνκαμπ φαίνεται πως οδηγεί όλο και πιο κοντά στην αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους.

Αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφυλακιστεί ο Όσκαρ Πιστόριους δέκα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ.

Φαίνεται πως η απόφαση της μητέρας της Ρίβα Στίνκαμπ να μην αντιταχθεί στην αίτηση αποφυλάκισής του δίνει περισσότερες πιθανότητες στον Όσκαρ Πιστόριους να κερδίσει την ελευθερία του την Παρασκευή.

Η μητέρα της πρόωρα χαμένης Ρίβα Στίνκαμπ, June Steenkamp, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως μισούσε τον Όσκαρ Πιστόριους, αποφάσισε, σύμφωνα με την DailyMail, να μη ζητήσει από το δικαστήριο να κρατήσει τον παραολυμπιονίκη στη φυλακή αν αποφασίσει ότι είναι ικανός για υπό όρους αποφυλάκιση.

Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας της Ρίβα Στίνκαμπ ήταν ανένδοτοι και επέμεναν ο Όσκαρ Πιστόριους να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής μέχρι να πει την αλήθεια, ότι σκότωσε σκόπιμα την κόρη τους.

Δεν έχει δοθεί καμία αιτιολογία για τη μεταστροφή της, αλλά πιστεύεται ότι ο θάνατος του συζύγου της Barry τον Σεπτέμβριο και το τρομερό τραύμα που υπέστη από την ημέρα δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην απόφασή της.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, παρά τις εκκλήσεις των γονιών της Ρίβα Στίνκαμπ, επέμεινε και συνέχισε να υποστηρίζει πως νόμιζε ότι πυροβολούσε κάποιον εισβολέα.

Πρωτοσέλιδα από την περίοδο της άγριας δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ

Πρωτοσέλιδα από την περίοδο της άγριας δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ

Η μητέρα της Ρίβα Στίνκαμπ, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να κάνει μια ισχυρή δήλωση την Παρασκευή πριν οι αρχές πάρουν την τελική απόφαση για τον Όσκαρ Πιστόριους.

Δεν θα παραστεί στην ακρόαση στην Πρετόρια και το μήνυμά της προς τον Όσκαρ Πιστόριους για την αναστολή θα διαβαστεί από δικηγόρο στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της οικογένειας λένε ότι είναι απίθανο ο Όσκαρ Πιστόριους να αφεθεί αμέσως ελεύθερος αν του χορηγηθεί αναστολή μετά την ακρόαση της Παρασκευής.

Η επιτροπή αναστολών της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα πως «θα εξετάσει το προφίλ του Όσκαρ Πιστόριους την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023».

Ακόμα και αν η έκβαση είναι θετική για τον Όσκαρ Πιστόριους, ο πρώην αθλητής θα χρειαστεί να περιμένει εβδομάδες για να βγει από τη φυλακή.

Η άγρια δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ

Υπενθυμίζεται πως ο Όσκαρ Πιστόριους βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2024.

Αρχικά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αδίκημα συγκρίσιμο με την ανθρωποκτονία από αμέλεια, επειδή πυροβόλησε πολλές φορές τη Ρίβα Στίνκαμπ μέσα από μια κλειστή πόρτα τουαλέτας στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, τα ξημερώματα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου του 2013.

Η καταδίκη του αναβαθμίστηκε σε δολοφονία και τελικά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση μετά από σειρά εφέσεων των εισαγγελέων.

Ο Όσκαρ Πιστόριους με τη Ρίβα Στίνκαμπ

Ο Όσκαρ Πιστόριους με τη Ρίβα Στίνκαμπ

Αρκετοί νομικοί που ρωτήθηκαν από το AFP δήλωσαν ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της λήψης απόφασης για τη χορήγηση αναστολής και της αποφυλάκισης ενός κρατουμένου ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση – με ορισμένους να υπαινίσσονται ότι η αναμονή μπορεί να εξαρτάται από «πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο πρώην παραολυμπιονίκης, ο οποίος άρχισε να εκτίει την ποινή του το 2014, έχασε την πρώτη του προσπάθεια για αναστολή τον Μάρτιο.

Το DCS δήλωσε ότι δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να αφεθεί ελεύθερος.

Οι φυλακισμένοι στη Νότια Αφρική είναι αυτόματα επιλέξιμοι για εξέταση της αποφυλάκισης υπό όρους μετά την έκτιση του μισού της ποινής τους.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος γίνεται 37 ετών την Τετάρτη, είχε θεωρηθεί ότι είχε εκτίσει περισσότερο από το μισό, αφού η φυλάκισή του ξεκίνησε το 2014.

Αλλά αφού άσκησε αρκετές εφέσεις για την αρχική του καταδίκη, οι αρχές προσδιόρισαν τον υπολογισμό τους από την τελευταία του καταδίκη, η οποία υπολείπεται του μισού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρθε σε αντίθεση με αυτή τη διαδικασία τον περασμένο μήνα, αποφασίζοντας ότι η καταμέτρηση πρέπει να ξεκινά από την ημερομηνία του πρώτου βαθμού που ένας κρατούμενος μπήκε πίσω από τα κάγκελα.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, που συνελήφθη τα ξημερώματα του Φεβρουαρίου του 2013, είχε δηλώσει αθώος. Αρνήθηκε ότι σκότωσε τη Ρίβα Στίνκαμπ σε έξαλλη κατάσταση, λέγοντας ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

Η Ρίβα Στίνκαμπ

Η Ρίβα Στίνκαμπ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024