Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν προκαλεί πια φόβο

Δεν προκαλεί πια φόβο

Η Βραζιλία στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της

Στα γήπεδα του Μεξικού (1970) και των ΗΠΑ (1994) η Βραζιλία είχε παρουσιάσει δύο από τις κορυφαίες Εθνικές ομάδες στην ιστορία της όπου και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η ομάδα του 1970, του Πελέ, του Ριβελίνο, του Κάρλος Αλμπέρτο, του Ζέρσον, του Ζαϊρζίνιο, του Τοστάο πέρασε στην ιστορία ως η καλύτερη όλων των εποχών όχι μόνο για τη Βραζιλία αλλά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αυτή το 1994 του Ρομάριο, του Μπεμπέτο, του Ντούνγκα, του Ταφαρέλ, του Καφού ήταν επίσης εξαιρετική και έφτασε στον τίτλο παίζοντας με ευρωπαϊκό στύλ και νοοτροπία δίνοντας έμφαση πρώτα στην άμυνα (δέχτηκε μόλις 3 γκολ σε όλο το τουρνουα τα 2 στον προημιτελικό με την Ολλανδία που νίκησε με 3-2).

Η Βραζιλία δεν προκαλεί φόβο πια…

Οι ΗΠΑ και το Μεξικό διοργανώνουν και πάλι Παγκόσμιο Κύπελλο παρέα με τον Καναδά το 2026 και το θέμα δεν είναι τι Βραζιλία θα εμφανιστεί εκεί αλλά εάν θα προκριθεί!

Η νέα ήττα (που «πληγώνει» και ανεπανόρθωτα το πρεστίζ της) αυτή τη φορά από την Αργεντινή με 1-0 στο Μαρακανά άφησε τη Σελεσάο στη 6η θέση του ομίλου της Νοτίου Αμερικής με μόλις 7 βαθμούς (2 νίκες – 1 ισοπαλία – 3 ήττες) την τελευταία θέση που δίνει απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ!

Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο οι 4 πρώτες έπαιρναν την πρόκριση ενώ το 1994 μόνο οι 3 και τη Βραζιλία στην παρούσα φάση τη σώζει η αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης του Μουντιάλ σε 48 (από 32 που ήταν από το 1998 στη Γαλλία μέχρι και πέρυσι στο Κατάρ).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνοντας μαύρο χιούμορ (ή μήπως όχι) λένε ότι ο Κάρλο Αντσελότι που είναι να αναλάβει τη Βραζιλια τον Ιούνιο του 2024 μόλις τελειώσει το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα κινδυνέψει να είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που δεν θα οδηγήσει τη Βραζιλία στην τελική φάση.

Τη μοναδική ομάδα που δεν έχει απουσιάσει ποτέ από τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εντάξει μοιάζει λίγο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ολόκληρη Βραζιλία να μην μπορέσει να χωρέσει στη χειρότερη περίπτωση στην 7η θέση μεταξύ των 10 ομάδων της Νοτίου Αμερικής που οδηγεί στα μπαράζ με τις ομάδες Ασίας – Ωκεανίας για μια θέση στο Μουντιάλ.

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι η Βραζιλία δεν προκαλεί πλέον φόβο στους αντιπάλους της. Το Περού έχασε στο φινάλε, η Βενεζουέλα πήρε το βαθμό ισοφαρίζοντας, η Κολομβία τη νίκη με ανατροπή και η Ουρουγουάη και τη Αργεντινή νίκησαν χωρίς καν να δεχτούν γκολ.

Ο Ντινίς και ο Τύπος

Ο τεχνικός των Βραζιλιάνων Φερνάντο Ντινίς πριν λίγες μέρες ως προπονητής της Φλουμινένσε οδήγησε τη βραζιλιάνικη ομάδα στη κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες (2-1 τη Μπόκα Τζούνιορ στον τελικό) για πρώτη φορά στην ιστορία της ξορκίζοντας… φαντάσματα και δαίμονες δεκαετιών για την ιστορική βραζιλιάνικη ομάδα.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν υπέροχο. Αυτός ο τίτλος χρησίμευσε για την εξάλειψη των αμφιβολιών. Πολλοί είπαν: «Αλλά δεν έχει κερδίσει τίποτα ακόμα…». Ο τίτλος ήρθε ακριβώς τη στιγμή για να επιβεβαιώσει ότι είναι σπουδαίος προπονητής και ότι η Φλουμινένσε σήμερα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Βραζιλία. Αυτός ο τίτλος έβαλε τέλος σε κάθε αμφιβολία. Είναι η καλύτερη ομάδα στη Βραζιλία και έχει τον καλύτερο προπονητή στη Βραζιλία. Και, αν είναι ο καλύτερος, τίποτα πιο δίκαιο από το να είναι ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας» τόνισε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κίνα ο Ροναλντίνιο στηρίζοντας απόλυτα τον ομοσπονδιακό τεχνικό και συμπλήρωσε:

«Είναι ένας τύπος που τον παρακολουθούμε εδώ και καιρό, όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλούν πολύ καλά για αυτόν, τους αρέσει ο τρόπος που δουλεύει. Αυτό είναι το βασικό για να είσαι προπονητής της εθνικής, ο παίκτης να νιώθει καλά με τον προπονητή, οπότε πιστεύω ότι είναι στο σωστό δρόμο. Εκτός από το τακτικό μέρος, υπάρχει αυτή η πλευρά της ελευθερίας για τους παίκτες να παίζουν».

Ο Τύπος στη Βραζιλία δεν συμφωνεί πάντως με ένα από τα ποδοσφαιρικά ινδάλματα της χώρας (πρωταθλητής κόσμου το 2002) και χαρακτηρίζει αλαζόνα και υπερφίαλο τον ομοσπονδιακο τεχνικό που επιμένει να παίζει με ένα 4-2-4 καθώς όπως λέει δεν ενδιαφέρεται για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά η αποστολή του είναι να ανακαλύψει ξανά την ουσία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Βέβαια η Βραζιλία για πρώτη φορά στην ιστορία της υπέστη τρεις συνεχόμενες ήττες στα προκριματικά και το πιο ανησυχητικό ήταν ότι η Κολομβία είχε 23 τελικές οι 18 στην εστία (!) στη νίκη της με 2-1, αλλά όταν ο Ντινίζ ρωτήθηκε για την αμυντική λειτουργία στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Αργεντινή έδειξε αμετανόητος και είπε ότι θα στηρίξει το 4-2-4.

«Δεν βλέπω το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο που το βλέπετε εσείς. Αν πρόσθετα έναν άλλο μέσο ή αμυντικό, θα γινόταν η ομάδα πιο προστατευμένη ή κάτι τέτοιο; Δεν το βλέπω έτσι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Βραζιλία έπαιξε με ένα παρόμοιο σχήμα. Ο Νεϊμάρ είναι επιθετικός, έπαιξε με δυο πλάγιους, έναν επιθετικό και τον Πακετά, που είναι πιο επιθετικός από τον Μπρούνο Γκιμαράες.

‘Αυτό που αλλάζει είναι ότι έχουμε μια νέα τρόπο παιχνιδιού, πιο επιθετικό και η ομάδα προσαρμόζεται. Απαιτεί χρόνο. Θα κάνουμε διορθώσεις στο αμυντικό σύστημα. Ο τρόπος που σκέφτομαι το ποδόσφαιρο δεν είναι να το διαβρώνω σε τμήματα. Είναι ένας πολύ πιο οργανικός και συλλογικός τρόπος παιχνιδιού» τόνισε και η κόντρα του με τους δημοσιογράφους καλά κρατεί.

Μια μικρή ομάδα στη βορειοανατολική Βραζιλία η Ibis έχει τη φήμη της χειρότερης ομάδας στο κόσμο λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων της. Πρόσφατα σε ανακοίνωσή της έγραψε: «Έχουμε περισσότερες νίκες το 2023 από τη Σελεσάο».

Ο ίδιος επιμένει να μην κοιτάει ο κόσμος μόνο το αποτέλεσμα αλλά πως να γίνει αυτό σε μια χώρα που ζει από το αποτέλεσμα;

Ο Φερνάντο Ντινίζ – αυτή είναι η φιλοσοφία του ως λάτρης της ομάδας όνειρο του 1982 με Σώκρατες, Ζίκο, Φαλκάο και σία- επιχειρεί να πάρει το βραζιλιάνικο παιχνίδι του δρόμου και να το προσαρμόσει στο γήπεδο των 11 ποδοσφαιριστών με συστήματα και τακτική.

Μέχρι στιγμής απλά…παίζει το κεφάλι του.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024