Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους – Σε συναγερμό οι αρχές

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους – Σε συναγερμό οι αρχές

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την αποτροπή εισόδου στη χώρα

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου μετά την επιβεβαίωση και νέων κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους σε περιοχές της Βουλγαρίας, που βρίσκονται κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, στις 20 Νοεμβρίου 2023 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, είκοσι μία δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (5), Κardzhali (12) και Haskovo (4) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από τις αρχές του χρόνου έως 21.11.2023, 3 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 214 εστίες σε αγριόχοιρους, οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου

Άμεσες ενέργειες

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, καθώς και να προχωρήσουν στις άμεσες ενέργειες τους που αφορά:

  • Την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το Σχέδιο Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων.
  • Την εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους.
  • Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024