Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μάντσεστερ Σίτι: Η ομάδα που δίνει μεγαλύτερα μπόνους από τη Wall Street

Μάντσεστερ Σίτι: Η ομάδα που δίνει μεγαλύτερα μπόνους από τη Wall Street

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία που λειτουργούν σαν hedge funds

Εκ πρώτης όψεως οι τραπεζίτες επενδύσεων δεν έχουν τίποτα κοινό με τους ποδοσφαιριστές: εργάζονται περισσότερες ώρες, δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα και έχουν πολύ λιγότερους θαυμαστές. Ωστόσο και οι δύο δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου τα αστέρια ανταμείβονται καλά και παίρνουν μπόνους για υψηλές επιδόσεις και αποφέρουν έσοδα.

Ποδοσφαιριστές vs. Τραπεζίτες

Και από ό,τι φαίνεται στη σύγκριση οι ποδοσφαιριστές βγαίνουν κερδισμένοι. Όπως γράφουν οι Financial Times η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε ότι το payroll της αυξήθηκε σε 423 εκατομμύρια στερλίνες πέρυσι, ενισχυμένο από τα μπόνους για νίκες σε τρεις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Τα μπόνους της Wall Street, εν τω μεταξύ, αναμένεται να μειωθούν κατά 25% φέτος, εν μέσω νηνεμίας στη σύναψη συμφωνιών.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αμείβονται καλά: η μέση αμοιβή στις εταιρείες κινητών αξιών της Νέας Υόρκης ήταν σχεδόν 500.000 $ πέρυσι. Αλλά η Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει με ένα αθλητικό hedge fund συγκριτικά. Έχει 520 υπαλλήλους, μόνο 11 από τους οποίους χρειάζονται ανά πάσα στιγμή σε ένα γήπεδο της Premier League. Κοστίζουν κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων ο καθένας σε αμοιβή και παροχές.

Το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι ένας συνηθισμένος σύλλογος: πέρασε τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα για να γίνει η ομάδα με τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη, με έσοδα 713 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι (τα προηγούμενα οικονομικά της εξετάζονται για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της Premier League ). Ελέγχεται από τον Σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Μάντσεστερ Σίτι, με έσοδα 713 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι, έφτασε να γίνει η ομάδα με τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη

Ωστόσο, δείχνει πώς μπορούν να δημιουργηθούν αθλητικά franchise συγκεντρώνοντας και κατευθύνοντας μια σειρά από ακριβά ταλέντα, συμπεριλαμβανομένου του Νορβηγού επιθετικού της Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ.

Η άλλη διαφορά μεταξύ τραπεζιτών και ποδοσφαιριστών είναι ότι οι τελευταίοι εμφανίζονται δημόσια. Αυτό πηγαίνει στην καρδιά μιας παλιάς συζήτησης σχετικά με το «φαινόμενο σούπερ σταρ»: την ικανότητα λίγων ταλαντούχων ατόμων να πληρώνονται με εξαιρετικά ποσά λόγω της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης. Όσο μεγαλύτερη είναι η αγορά στην οποία μπορεί να φτάσει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητές του να γίνει πλούσιος.

Η Μάντσεστερ Σίτι γνωρίζει την οικονομική αξία των διάσημων παικτών. Η οικοδόμηση μιας ομάδας που μπορεί, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεσή της, «να διεγείρει, να ψυχαγωγήσει και να κερδίσει» της επιτρέπει να «κεφαλαιοποιήσει» τους 53.000 οπαδούς που μπορούν να στριμώξουν σε κάθε εντός έδρας αγώνα. Προσέλκυσε ένα συνολικό τηλεοπτικό κοινό 786 εκατομμυρίων πέρυσι και 1,5 δισεκατομμύρια αφοσίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: αυτό είναι το φαινόμενο σούπερ σταρ πίσω από την αυξανόμενη αξία της επωνυμίας του.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024