Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: Fed, ομόλογα και πιθανό κυβερνητικό λουκέτο βαραίνουν τις μετοχές

Wall Street: Fed, ομόλογα και πιθανό κυβερνητικό λουκέτο βαραίνουν τις μετοχές

Κίνδυνοι από τη «γερακίσια» στάση της Fed, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και το νέο διαφαινόμενο shutdown της κυβέρνησης

Σύννεφα σωρεύονται πάνω από τη Wall Street καθώς η «γερακίσια» στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και το νέο διαφαινόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης προστίθενται σε ένα κοκτέιλ κινδύνων που έχουν τρομάξει τους επενδυτές.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 6% από τα υψηλά τους στα τέλη Ιουλίου, με την προηγούμενη εβδομάδα να προκαλεί, σύμφωνα με το Reuters, μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές. Καθοριστικό στοιχείο αποτέλεσε η εκτίμηση της Fed, ότι θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, προκαλώντας κύμα πωλήσεων αμερικανικών μετοχών και ομολόγων.

«Σημαντικός κίνδυνος»

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,9% αυτή την εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του από τον Μάρτιο. Επρόκειτο για το ταχύτερο κύμα πώλησης μετοχών, με κεφάλαια 16,9 δισ. δολαρίων να εγκαταλείπουν τις μετοχές έως την Τετάρτη.

«Είχαμε ανθεκτική ανάπτυξη για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την οικονομία», δήλωσε ο Charlie Ripley, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Allianz Investment Management. «Οι επενδυτές βλέπουν έναν λόγο να αποσύρουν το ρίσκο από το τραπέζι και αυτό θα μειώσει έως έναν βαθμό την όρεξη για μετοχές», είπε.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές, βρίσκονται κοντά σε υψηλά 16 ετών. Οι υψηλές αποδόσεις του Δημοσίου αμβλύνουν τη γοητεία των μετοχών, προσφέροντας στους επενδυτές μια ελκυστική πηγή κέρδους για μια επένδυση που θεωρείται σχεδόν ακίνδυνη.

«Μια Fed με αυτοπεποίθηση είναι μια επικίνδυνη Fed»

Απειλές

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αντιμετωπίζουν επίσης διάφορες πιθανές απειλές για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η ανθεκτικότητα της οποίας φέτος βοήθησε στην άνοδο των μετοχών. Η κυριότερη είναι η πρόκληση που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επιτόκια, εάν η Fed τηρήσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, καθώς επιδιώκει να αντιστρέψει αποφασιστικά την πορεία του πληθωρισμού.

«Η Fed είναι υπερβολικά σίγουρη για την αφήγηση της ήπιας προσγείωσης [της οικονομίας]», δήλωσε ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management. «Μια Fed με αυτοπεποίθηση είναι μια επικίνδυνη Fed, διότι θα αγνοήσει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας».

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, την επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων τον Οκτώβριο και το κλείσιμο της κυβέρνησης που θα τεθεί σε ισχύ αν οι βουλευτές δεν μπορέσουν να ψηφίσουν προϋπολογισμό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κίνδυνος για (άλλο ένα) κυβερνητικό λουκέτο

Οι εποχικοί παράγοντες φαίνονται επίσης ζοφεροί, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον. Ο S&P 500 εισήλθε στο ιστορικά πιο αδύναμο 10ήμερο του έτους στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την BofA Global Research. Ο δείκτης έχει ιστορικά υποχωρήσει κατά 1,66% κατά την περίοδο αυτή, όταν οι επιδόσεις κατά τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα είναι κάτω του μέσου όρου, όπως συνέβη φέτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της τράπεζας.

Εξάλλου, ένα παρατεταμένο κλείσιμο της κυβέρνησης θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες σχετικά με το κυβερνητικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ και να στείλει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακόμη υψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες έλαβε χώρα μια σκληρή μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, γεγονός που οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024