Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Federal Reserve: Νέες αυξήσεις επιτοκίων προμηνύουν τα πρακτικά

Federal Reserve: Νέες αυξήσεις επιτοκίων προμηνύουν τα πρακτικά

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων αφήνει η Federal Reserve, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους σχετικά με τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη αυστηρότερη δράση που συνεπάγεται ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Υπό τον φόβο του πληθωρισμού

«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πολύ πάνω από τον μακροχρόνιο στόχο και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφεραν τα πρακτικά του Ιουλίου.

Αυτή η αύξηση, έφερε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι περιττές, η πλειοψηφία εφιστά την προσοχή. Επιπλέον, τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα εκάστοτε δεδομένα.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Δεν βλέπει ύφεση

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία από την αυστηρή νομισματική πολιτικής του παρελθόντος», ανέφεραν τα πρακτικά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία πιθανότατα θα αυξηθεί. Ωστόσο, απέσυραν μια προηγούμενη πρόβλεψη ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήπια ύφεση φέτος.

Ανησυχία για τα εμπορικά ακίνητα

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να ανησυχούν για τα εμπορικά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν «κινδύνους που συνδέονται με μια πιθανή απότομη πτώση των αποτιμήσεων CRE που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένες τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε CRE.

Tα CRE ή περικοπές αποτίμησης, χρησιμοποιούνται συνήθως, όταν οι κεντρικές τράπεζες δανείζουν χρήματα σε εμπορικές τράπεζες. Σε ανταπόδοση για το δάνειο, η κεντρική τράπεζα ζητεί ως μορφή εγγύησης κάποια εξασφάλιση. Θα  χρειαστεί να εφαρμόσει όμως περικοπή αποτίμησης, δηλαδή μείωση επί της αξίας αυτής της εξασφάλισης.

Συνολικά, για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη υπογράμμισαν τους κινδύνους μιας απότομης  χαλάρωσης της πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού λόγω της υπερβολικής σύσφιγξης και της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024