Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χάντερ Μπάιντεν: To «μαύρο πρόβατο» στην «αυλή» του Λευκού Οίκου

Χάντερ Μπάιντεν: To «μαύρο πρόβατο» στην «αυλή» του Λευκού Οίκου

Ο κατηγορούμενος προεδρικός υιός των ΗΠΑ και οι πολιτικές παρενέργειες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024

Έπειτα από πέντε χρόνια ερευνών σε βάρος του για φοροδιαφυγή και παράνομη οπλοκατοχή, ο Χάντερ Μπάιντεν -γιός του Αμερικανού προέδρου- κατέληξε την Τρίτη σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Δήλωσε ένοχος για την -πλημμεληματικού χαρακτήρα- παράλειψη καταβολής φόρου εισοδήματος το 2017 και το 2018, που σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα ξεπέρασε τα 100.000 δολάρια για φορολογητέο εισόδημα άνω του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

Επίσης παραδέχθηκε παραβίαση της νομοθεσίας περί πυροβόλων όπλων, καθώς είχε στην κατοχή του όπλο το 2018 ενώ ήταν ακόμη τοξικοεξαρτημένος. Αδίκημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Η συμφωνία -που μένει να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή- πιθανότατα θα «αποτρέψει τη φυλάκιση» του 53χρονου προεδρικού υιού, παρατηρεί το AP, αλλά και μια δίκη που θα τροφοδοτούσε τα πρωτοσέλιδα παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2024.

Όμως η συγκυρία της συμφωνίας έχει ήδη πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη.

Έρχεται δύο εβδομάδες μετά την απαγγελία 37 κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για διακύβευση της εθνικής ασφάλειας και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση παρακράτησης διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων.

Συνέπεσε χρονικά, δε, με την ανακοίνωση ότι η έναρξη της ομοσπονδιακής δίκης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προγραμματίστηκε εντός του προσεχούς Αυγούστου.

Οι υποστηρικτές του προέδρου Τζο Μπάιντεν περιγράφουν τη συμφωνία μεταξύ του γιού του και του υπουργείου Δικαιοσύνης ως απόδειξη της ακεραιότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Βασικό επιχείρημα: το γεγονός ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις έρευνες κατά του Χάντερ, αλλά και στη συμφωνία είχε ο εισαγγελέας στην πολιτεία Ντέλαγουερ, Ντέιβιντ Γουάις, ο οποίος είχε διοριστεί στο πόστο επί προεδρίας Τραμπ.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και οι υποστηρικτές του -ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη στο κόμμα του- κάνουν λόγο για «απόδειξη επιλεκτικής δικαιοσύνης».

Ως εκ τούτου, εδώ και ημέρες -ανέφερε το Politico– ο Λευκός Οίκος «προετοιμάζεται για τις πολιτικές επιπτώσεις».

Τοξική πόλωση

«Ουάου! Tο διεφθαρμένο υπουργείο Δικαιοσύνης των Μπάιντεν μόλις καθάρισε εκατοντάδες χρόνια ποινικής ευθύνης, δίνοντας στον Χάντερ Μπάιντεν μια απλή «κλήση τροχαίας»», έγραψε στην στην πλατφόρμα του, το Truth Social, ο Τραμπ. «Το σύστημά μας είναι ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ!».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν μέχρι και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

«Αν ο Χάντερ δεν ήταν συνδεδεμένος με την ελίτ της Ουάσγικτον, θα είχε φυλακιστεί εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε στο Twitter o κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι κατηγορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον του γιου του προέδρου Μπάιντεν αντιπροσωπεύουν ένα σύστημα δικαιοσύνης δύο μέτρων και σταθμών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέιμς Κόμερ.

«Ο Χάντερ Μπάιντεν τη γλιτώνει με ένα χάδι», υποστήριξε, «την ώρα που όλο και περισσότερα στοιχεία που φέρνει στο φως η Επιτροπή Εποπτείας αποκαλύπτουν ότι οι Μπάιντεν εμπλέκονται σε ένα μοτίβο διαφθοράς, αθέμιτης άσκησης επιρροής και πιθανόν  δωροδοκίας».

«Δεν θα σταματήσουμε», υποσχέθηκε, «μέχρι να αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση της εμπλοκής του προέδρου Μπάιντεν στις μηχανορραφίες της οικογένειας».

Εγκλωβισμένοι στο δικαστικό ψυχόδραμα του Τραμπ και στην επιδίωξή τους να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει «σημαία» τους τη διερεύνηση διάφορων ισχυρισμών για διαφθορά του Χάντερ Μπάιντεν και της νυν προεδρικής οικογένειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, κυρίως στην Ουκρανία και στην Κίνα.

Κρατώντας αποστάσεις, ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση για τον Χάντερ: το πρώτο τέκνο εν ενεργεία προέδρου που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

«Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία», αναφέρει το κείμενο, «αγαπούν τον γιο τους και τον υποστηρίζουν, καθώς συνεχίζει να ξαναφτιάχνει τη ζωή του».

Ο ίδιος δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι «ανυπομονεί να συνεχίσει την ανάρρωσή του και να προχωρήσει μπροστά».

Βίος και πολιτεία

Σήμερα 53 ετών, ο Χάντερ Μπάιντεν έχει βγάλει τα προς το ζην ως δικηγόρος, τραπεζίτης, λομπίστας, επιχειρηματίας, επενδυτής και, πιο πρόσφατα, καλλιτέχνης.

Κατά πολλούς δεν θα είχε κάνει τίποτε από όλα αυτά χωρίς το όνομα και τις διασυνδέσεις του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν, η πολιτική καριέρα του οποίου μετρά πάνω από μισό αιώνα με τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι έρευνες σε βάρος του για φοροδιαφυγή είχαν αρχίσει εδώ και χρόνια, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «διευρύνθηκαν το 2018, συμπεριλαμβάνοντας πιθανές ποινικές παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των κανόνων περί ξένων λόμπι και ξεπλύματος χρήματος».

Την ίδια χρονιά άρχισαν και οι έρευνες για παραβίαση της νομοθεσίας περί πυροβόλων όπλων, με την αγορά όπλου από τον Χάντερ, δηλώνοντας ψευδώς ότι δεν ήταν τοξικοεξαρτημένος, παρά τη χρόνια χρήση κοκαΐνης.

Ήταν ο λόγος που είχε εκδιωχθεί το 2014 από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Όμως σε αυτό που εστιάζουν τις έρευνές τους Ρεπουμπλικανοί είναι η συνεργασία του με ξένες εταιρείες.

Τόσο κινεζικές, από τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου BHR Partners, έως τις πληρωμές από την ενεργειακή εταιρεία CEFC China Energy, με δεσμούς με το ΚΚΚ.

Όσο κυρίως με την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Burisma, εξασφαλίζοντας μια θέση στο διοικητικό συμβούλιό της, το 2014, αμέσως μετά τη λεγόμενη «εξέγερση του Μαϊντάν» στο Κίεβο και επί προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Υπόθεση που οδήγησε το 2019 στην πρώτη παραπομπή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Κατηγορήθηκε ότι ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διατάξει έρευνα για τον ρόλο του Χάντερ -και για πιθανή ανάμειξη του Τζο Μπάιντεν, με μοχλό πίεσης την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Μικροπολιτική και διχασμός

Με το βλέμμα τώρα στραμμένο στην ανακατάληψη του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί «προσπαθούν να συνδέσουν τα νομικά δεινά του Χάντερ Μπάιντεν απευθείας με τον πατέρα του», επισημαίνει η Washington Post.

Θεωρούν ότι η συμφωνία του με τις διωκτικές αρχές θα ρίξει «νερό στον μύλο» των εν εξελίξει κοινοβουλευτικών ερευνών τους.

«Παραπονέθηκαν αμέσως ότι ο δύστροπος γιος τα κατάφερε πολύ εύκολα», γράφουν οι New York Times.

Μέσες άκρες κατηγορούν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι προσπαθεί να αποφύγει τη δίωξη πιο σοβαρών υποθέσεων.

Από πέρυσι εν τω μεταξύ ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Κόμερ, κατηγορούσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι απέκρυψε οικονομικές «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» για να προστατεύσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν.

Οι έρευνες, υποστήριζε από τον περασμένο Οκτώβριο, θα επικεντρώνονταν στην «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Παρά λοιπόν τη συμφωνία, η ιστορία του υιού Μπάιντεν αναμένεται να κρατηθεί από τους Ρεπουμπλικανούς στο προσκήνιο, ειδικά ενόσω πλησιάζουν οι δίκες του Τραμπ και οι προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.

Προς το παρόν, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποιο γερό ανακάτεμα της εκλογικής «τράπουλας».

Η Τζένιφερ Παλμιέρι, πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα και μετέπειτα διευθύντρια επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει αισιόδοξη.

«Τόσο στην προεκλογική εκστρατεία του 2020, όσο και στις ακροάσεις τους στο Κογκρέσο φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με τις ερωτήσεις για τον Χάντερ Μπάιντεν», δήλωσε, «και δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν ούτε και τώρα».

Είναι ωστόσο ακόμη νωρίς και για τα δύο «στρατόπεδα».

Ειδικά δε για τους Ρεπουμπλικανούς, που ήδη βρίσκονται μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, ενόψει των δικών του Τραμπ και των προκριματικών τους…

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024