Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δίωξη Τραμπ: Στα κάγκελα οι Δημοκρατικοί με τη στρατηγική Μπάιντεν

Δίωξη Τραμπ: Στα κάγκελα οι Δημοκρατικοί με τη στρατηγική Μπάιντεν

Μετά τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί Δημοκρατικοί εκδηλώνουν την οργή τους για τη στρατηγική της «σιωπής» του Τζο Μπάιντεν, που για πολλούς μπορεί να αποβεί μοιραία ενόψει των εκλογών του 2024.

Έχοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχεθεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο διαρκεί ο δικαστικός αγώνας του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε μια αυστηρή «γραμμή σιωπής», αποφεύγοντας να σχολιάσει και εμπλακεί στα νομικά μπλεξίματα του Τραμπ.

«Η πανάρχαια σοφία στην πολιτική είναι να μην παρεμποδίζεις τον αντίπαλό σου να ανασηκώνεται», είπε στο NBC ο Τζαμάλ Σίμονς, πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Η στρατηγική Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο επιτελείο του στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να μην αναφέρει τίποτα το δημοκρατικό στρατόπεδο δημοσίως για τα νομικά προβλήματα του Τραμπ, ώστε να αποφύγουν να σχηματιστεί η εντύπωση ότι κάνει κατάχρηση της εξουσίας για πολιτικό όφελος.

Έτσι, το φιρμάνι του Μπάιντεν απαιτεί η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, τα μέλη του Κογκρέσου και φυσικά το προσωπικό του Λευκού Οίκου, να σιωπούν. «Δεν σχολιάζουμε. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης», είπε στο NBC στέλεχος του Λευκού Οίκου, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του NBC, ο Μπάιντεν ίσως να ποντάρει στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί να ακούν για τον Τραμπ. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Engagious, στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία το 2020 επέλεξε Μπάιντεν, «υπάρχει απλώς μια εξάντληση με τον Τραμπ και όλες τις ταλαιπωρίες του», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ριτς Ταου.

«Είναι αντιληπτό από τις συζητήσεις. Φανταστείτε ότι χωρίζετε [σε μια σχέση] και εξακολουθούν να σας τρίβουν στη μούρη κάθε μέρα τον πρώην σας».

Αντάρτικο κατά της σιωπής

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή της σιωπής έχει εξοργίσει πολλούς στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς φοβούνται ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ περί πολιτικής του δίωξης μπορεί να υπερισχύσει εάν μείνει αναπάντητος.

Επιμένουν ότι το κόμμα πρέπει να υπερασπιστεί πλήρως τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που κατηγόρησαν τον Τραμπ για κακαδιαχείριση ευαίσθητων αρχείων εθνικής ασφάλειας.

Θέλουν επίσης να απεικονίσουν το κατηγορητήριο ως ένα φρέσκο παράδειγμα του χάους που θα έφερνε άλλη μια προεδρική θητεία Τραμπ.

«Είναι κακή πρακτική να τους αφήνουμε να κυριαρχούν», είπε ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία. «Ο πρόεδρος πρέπει να είναι υπεράνω, αλλά οι σύμμαχοί του θα πρέπει να χτυπούν τον Τραμπ δυνατά. Οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές για να αρχίσουν να το κάνουν αυτό».

Όπως ανέφερε, οι Δημοκρατικοί διαπράττουν σοβαρό πολιτικό λάθος επιτρέποντας στον Τραμπ να πλαισιώσει το κατηγορητήριο με τους δικούς του όρους. Ένας χορηγός των Δημοκρατικών που μίλησε ανώνυμα στο NBC, είπε για τη στρατηγική σιωπής: «Νομίζω ότι [ο Μπάιντεν] θα πρέπει να το προσαρμόσει αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο να μεν λες τίποτα».

Πρέπει να ανατραπεί το αφήγημα του Τραμπ

Σε μια ανάρτηση στο Substack, ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα Νταν Φάιφερ, υποστήριξε ότι «η σιωπή των Δημοκρατικών θα μπορούσε να καταλήξει να είναι λάθος» επισημαίνοντας πως «οι Δημοκρατικοί πρέπει να προχωρήσουν στην επίθεση και να απωθήσουν τα μηνύματα του Τραμπ προτού δυσφημήσει τις έρευνες και αποσπάσει την προσοχή του κοινού», έγραψε ο Φάιφερ.

Ο σύμβουλος των Δημοκρατικών Τάιλερ Λο είπε ότι το πρωταρχικό καθήκον του Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία του 2024 είναι «να διευκρινίσει την επιλογή» για τους ψηφοφόρους, προσθέτοντας ότι η ιδιότητα του Τραμπ ως «ναρκισσιστή με δύο κατηγορίες κατηγοριών» θα βοηθήσει να ανακτήσει τη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των δύο.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν το αφήγημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε σθεναρά για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του FBI», είπε ο Λο.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αλλάξουν τη ατζέντα

Ένας άλλος υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών, διατηρώντας την ανωνυμία του, είπε στο NBC, ότι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να εστιάζουν αποκλειστικά στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι είναι κοντόφθαλμο να χάνουν την ευκαιρία να επιδείξουν τον νομικό κίνδυνο του Τραμπ, ακόμα κι όταν οι ψηφοφόροι λένε ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το καλάθι της νοικοκυράς.

«Συχνά ως κόμμα οδηγούμαστε υπερβολικά από το μότο ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομία», [επομένως] πρέπει να κάνουμε την οικονομική κριτική», είπε . «Με πολλούς τρόπους, του επιτρέπουμε να παίζει σε δικό του γήπεδο».

«Φανταστείτε κατά τη διάρκεια του Γουότεργκεϊτ να λέγαμε ότι «αυτό που πραγματικά αντιπαθούν οι άνθρωποι στον Νίξον είναι ο χειρισμός του για την οικονομία»» προσθέτοντας ότι «η οικονομική κακοδιαχείριση δεν είναι ο λόγος που παραιτήθηκε ο Νίξον».

«Υπάρχουν πολλοί Δημοκρατικοί που δεν είναι «Πρόεδρος Μπάιντεν», που μπορούν να κάνουν τους ψηφοφόρους να συνειδητοποιήσουν αυτή την απειλή».

«Κάποιος πρέπει να απωθήσει τον Τραμπ» προσέθεσε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νιού Χάμσαϊρ Steve Shurtleff «διαφορετικά, ο λαός θα πει ότι πρέπει να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά [που λέει ο Τραμπ]».

 

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024