Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πως ο Τραμπ έβαλε την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο

ΗΠΑ: Πως ο Τραμπ έβαλε την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο

Στον πυρήνα του κατηγορητηρίου η επικίνδυνη συμπεριφορά του Τραμπ.

Ένα από τα πολλά και σημαντικά καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ είναι να προΐσταται της ομάδας που συγκεντρώνει μυστικές πληροφορίες από όλο τον κόσμο.

Κάθε πρωί κάποιες από αυτές του «σερβίρονται» μαζί με τον καφέ και τις τηγανίτες του, στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ πάντα αφού φάει τα αυγά του μαζί με μπόλικο μπέϊκον.

Κα το ερώτημα είναι, τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει αν κρατήσει κάποιες από τις μυστικές πληροφορίες που του δόθηκαν;

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή εκατοντάδες αρχεία έχουν ανακτηθεί από το σπίτι του στη Φλόριντα και σήμερα παρουσιάζεται στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τη διαχείριση αυτών των διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο.

Η ασφάλεια των ΗΠΑ σε κίνδυνο

Όπως γράφει το BBC, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη ορισμένων από τα έγγραφα που διατηρούσε μπορούσε να βλάψει την ασφάλεια των ΗΠΑ, τις σχέσεις τους με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών γενικότερα.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της πιθανής ζημίας, αφού το κατηγορητήριο, όπως ήταν και αναμενόμενο, δεν αποκαλύπτει καμία από τις συγκεκριμένες, ευαίσθητες λεπτομέρειες.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι τα έγγραφα κάλυπταν ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως οι στρατιωτικές δυνατότητες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνατοτήτων μιας άλλης χώρας. Περιείχαν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τον αμερικανικό στρατιωτικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και απόρρητες πληροφορίες για άλλες χώρες και τους ηγέτες τους.

«Ακόμη και η σύντομη περιγραφή του περιεχομένου των εγγράφων  καθιστούν σαφές ότι αφορούσαν μερικά από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο Γκλεν Γκέρστελ, πρώην γενικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Έγγραφα ειδικού χειρισμού

Κάποια από αυτά δεν ήταν μόνο άκρως απόρρητα (που σημαίνει ότι η αποκάλυψη τους θα μπορούσε να προκαλέσει «εξαιρετικά σοβαρή ζημιά» στην εθνική ασφάλεια), αλλά απαιτούσαν άλλες, υψηλότερες πιστοποιήσεις ή προϋποθέσεις ειδικού χειρισμού από όσους μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά, αν δημοσιοποιούνταν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ορισμένες από αυτές φαίνεται ότι προέρχονται από κατασκόπους που ειδικεύονται στην υποκλοπή πληροφοριών, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν πέσουν σε λάθος χέρια, αφενός ανοίγουν τον δρόμο για την αποκάλυψη της ταυτότητας του και αφετέρου μπορούν να επιφέρουν τη διάλυση ολόκληρης της επιχείρησης.

Ομοίως η απόκτηση εγγράφων που περιέχουν απόρρητες πληροφορίες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ θα ήταν δώρο εξ ουρανού για τους αντιπάλους τους, διευκολύνοντας την πραγματοποίηση μιας επίθεσης εναντίον τους. Η αποκάλυψη επίσης ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούν άλλες χώρες θα έβαζαν αυτές σε κίνδυνο και θα έφερναν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση.

Αλλαγή στρατηγικής;

«Ποια σχέδια ή στρατηγικές μας θα πρέπει τώρα να αλλάξουν, επειδή φοβόμαστε ότι έχουν ήδη αποκαλυφθεί;» ρωτά ο προαναφερόμενος.

Σε αυτούς που επιχειρηματολογούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απόρρητα έγγραφα διαρρέουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πιο πρόσφατο το σκάνδαλο των Pentagon Papers, τονίζεται ότι εδώ ο ένοχος είναι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος υπερασπιστής τους με λαϊκή εντολή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2021 ένας συγγραφέας και ένας εκδότης επισκέφτηκαν τον Αμερικανό μεγιστάνα για να συζητήσουν για ένα βιβλίο που σκεφτόταν εκείνος να γράψει.

Στη συνάντησης τους ο Τραμπ είπε ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε μια άλλη χώρα στη διάρκεια της θητείας του, την οποία ονόμασε Α, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι εννοούσε το Ιράν, και μάλιστα τους έδειξε το σχετικό έγγραφο μαζί με την πληροφορία ότι παραμένει απόρρητο.

Παρότι το κίνητρο του Αμερικανού πρώην προέδρου γι’ αυτή την αποκάλυψη δεν είναι γνωστό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σχετίζεται περισσότερο με τη ναρκισσιστική του ανάγκη να δείχνει μοναδικός στα μάτια του οποιοδήποτε συνομιλητή του, παρά με την πρόθεση του να βλάψει την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι μεγάλες γκάφες

Η χαλαρή διάθεση με την οποία προσέγγιζε κατά κανόνα το ανώτατο αξίωμα που κατείχε χρονολογείται από τις πρώτες μέρες θητείας του. Τότε που είχε πει στον επισκέπτη Ρώσο υπουργό Εξωτερικών άκρως απόρρητες λεπτομέρειες μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διεξήχθη από το Ισραήλ.

Σε μια άλλη περίπτωση δεν σκέφτηκε και δεν ρώτησε, οπότε ανέβασε με πλήρη άγνοια κινδύνου στο Twitter μια φωτογραφία που τράβηξε από μια δορυφορική εικόνα που απεικονίζει μια τοποθεσία εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων.

Το γεγονός μάλιστα ότι τους σχετικούς φακέλους τους κρατούσε στο μπάνιο, στην κρεβατοκάμαρα και άλλους χώρους του σπιτιού του στο Μαρ –α – Λάγκο στο Παλμ Μπιτς και το κλαμπ γκόλφ Bedminster, αποκαλύπτει πόσο εύκολα θα μπορούσε να στηθεί και να εκτελεστεί μια τρομοκρατική ενέργεια ανάλογη με αυτής της 11ης Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτό και στον πυρήνα του κατηγορητηρίου δεν βρίσκονται οι συγκεκριμένες απόρρητες πληροφορίες που είδαν πολλοί περισσότεροι από όσοι έπρεπε, αλλά μια επαναλαμβανόμενη και δυνητικά πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά του Αμερικανού πρώην προέδρου που ακόμα και σήμερα… αγρόν ηγόρασε.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024