Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερος ο Ντόναλντ Τραμπ - Δήλωσε αθώος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Ελεύθερος ο Ντόναλντ Τραμπ – Δήλωσε αθώος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι για τη διαχείριση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα παραπεμφθεί σε δίκη, το οποίο αν τελικά συμβεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας πρώην Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται κατηγορούμενος.

Αμεσως μετά την άφιξη του, μία ώρα πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στις 22:00 ώρα Ελλάδος, ο Τραμπ συνελλήφθη, όπως προβλέπει η διαδικασία, αλλά δεν ελήφθησαν τα αποτυπώματα του λόγω της αναγνωρισμότητας του, γράφει το CNN.

Αθώος θα δηλώσει ο Τραμπ

Ο Τραμπ, όπως είναι φυσικό και επόμενο λόγω και των προεδρικών του φιλοδοξιών για το 2024, δήλωσε αθώος.

Η δικηγόρος του Αλίνα Χάμπα, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος «αψηφά» τις κατηγορίες, πριν τονίσει ότι και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διατήρησαν στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα, και «ακόμα δεν έχουν διωχθεί». Οι ΗΠΑ έχουν ένα «σύστημα δικαιοσύνης δύο μέτρων και σταθμών», υπογράμμισε.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης πληροφοριών εθνικής άμυνας, μια παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου

Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων ενόρκων και απόκρυψη στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Ο Τραμπ δεν κρίθηκε προφυλακιστέος, επειδή δεν θεωρήθηκε ύποτος για φυγή.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης φέτος, αφού τον Απρίλιο, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μανχάταν για ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της για τις ερωτικές τους συνευρέσεις.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία κράτησης του συγκατηγορουμένου του Γουόλτ Νάουτα, πρώην συμβούλου του στον Λευκό Οίκο, ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Όσον αφορά τις εξελίξεις από εδώ και πέρα, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ερευνήσει την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να είναι ταχεία η διαδικασία της δίκης.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η εν λόγω υπόθεση θα μπορούσε να «τραβήξει» ως τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 ή και ακόμη πιο μετά.

Σημειώνεται ότι εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Sports in

Μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο της Φιορεντίνα για τον τελικό: Πόσα εισιτήρια έχουν διατεθεί

Τα δημοσιεύματα που ήθελαν 3.000 οπαδούς της Φιορεντίνα στην Αθήνα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024