Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τον δομικό πληθωρισμό

Ακρίβεια: Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τον δομικό πληθωρισμό

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την 87η ΔΕΘ

Το κοντέρ του πληθωρισμού στην Ελλάδα μπορεί να δείχνει 2,5% ωστόσο αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πως θα αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη ακρίβεια είναι ο δομικός πληθωρισμός.

Πρόκειται για τον πυρήνα του τιμαρίθμου, με τον δείκτη του στην Ελλάδα να  βρίσκεται στο 5,45%, φανερώνοντας πως πλέον η ακρίβεια έχει διαχυθεί για τα καλά σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Το «λάδι» του Market Pass

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται από τη ΔΕΘ να ανακοινώσει την επέκταση του Market Pass έως και το τέλος του χρόνου καθώς η κυβέρνηση  προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα τρόφιμα ενισχύοντας τη ζήτηση κάτι βέβαια που δεν είναι και τόσο επιθυμητό από χρηματοοικονομικής άποψης  εάν κοιτάξει κανείς την εικόνα από τη πλευρά  της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Πολύ απλά  οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα κίνητρο να μειώσουν τις τιμές των τροφίμων όταν βλέπουν ότι η ζήτηση επιμένει με την βοήθεια των pass.

Yψηλός ο πυρήνας του πληθωρισμού

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην κούρσα ανόδου του δομικού πληθωρισμού, καθώς στο ίδιο τρένο βρίσκεται σχεδόν όλος ο δυτικός κόσμος. Στην Ευρώπη ο δομικός πληθωρισμός βρέθηκε στο 5,3% ενώ στην Αμερική στο 4,2% υψηλότερα από τον γενικό δείκτη τιμών που είναι στο 3,3%.

Ο κρίσιμος δείκτης για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Ο δομικός πληθωρισμός άλλωστε είναι και η πυξίδα για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη συνέχιση ή όχι της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Γιατί όμως οι κεντρικές τράπεζες κοιτούν τον δομικό πληθωρισμό;

Ο δομικός πληθωρισμός είναι ουσιαστικά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεταβολές των τιμών στα καύσιμα και στα νωπά τρόφιμα.

Ο λόγος για τον οποίον οι κεντρικές τράπεζες «προτιμούν» το εργαλείο του δομικού πληθωρισμού είναι γιατί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μπορεί να δείχνει κατά διαστήματα μια στρεβλή εικόνα, με δεδομένο ό,τι οι τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων παρουσιάζουν εποχιακά έντονες διακυμάνσεις για πολλούς και διάφορους λόγους (πχ καιρικές συνθήκες, μια έκτακτη πολιτική ή και γεωπολιτική εξέλιξη, κ.λπ.).

Άρα υπάρχει στο συγκεκριμένο δείκτη   μικρότερη μεταβλητότητα  και άρα η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη για το τι συμβαίνει στη πραγματική οικονομία και έτσι μπορούν να γίνουν καλύτερες προβολές και προβλέψεις για το πως μπορεί να εξελιχθεί ο πληθωρισμός

ΕΚΤ vs FED

Στις 14 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει εάν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ή όχι, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι  τα επιτόκια να αυξηθούν και άλλο,  κατά 25 μονάδες βάσης Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον πληθωρισμό στην οικονομία των ΗΠΑ να υποχωρεί, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρέμενε το κύριο εμπόδιο που δυσκόλευε τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις μετά την άνοδο του παρεμβατικού επιτοκίου στο εύρος του 5,25%-5,50%.

Τα τελευταία στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 3,8%, , ενώ παράλληλα οι μισθολογικές αυξήσεις συγκρατήθηκαν έτσι

πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές  προβλέπουν ότι η νέα εικόνα θα επιτρέψει  στη Fed να φρενάρει την αύξηση των επιτοκίων.

Εάν δούμε όμως την εικόνα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική θα δούμε πως με γρήγορες κινήσεις η FED ανέβασε το παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,25-5,50% και σε σχέση με το δομικό πληθωρισμό τα επιτόκια είναι υψηλότερα κατά 100 μονάδες βάσης άρα μπορούμε να πούμε πως το πραγματικό επιτόκιο είναι 1% και για αυτό πιθανόν να υπάρχουν τα πρώτα σημάδια πως η FED είναι πολύ κοντά στη πραγματική καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού  στην Ευρώπη  το παρεμβατικό επιτόκιο είναι 3,75% πολύ χαμηλότερα από το 5,3% του δομικού πληθωρισμού που σημαίνει πως το πραγματικό επιτόκιο είναι ακόμη αρνητικό.

Και το ερώτημα εδώ είναι θα άντεχε η Ευρώπη τα επιτόκια της Αμερικής;

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024