Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 98 της, είναι αστέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – «Το TikTok μου φαίνεται ηλίθιο» λέει

Στα 98 της, είναι αστέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – «Το TikTok μου φαίνεται ηλίθιο» λέει

Η Dorothy Wiggins χρειαζόταν ένα χόμπι μετά το θάνατο του συζύγου της. Τώρα είναι μεγάλη σταρ στο TikTok και το Instagram παρόλο που περιφρονεί εντελώς τις πλατφόρμες και τα κινητά τηλέφωνα.

Ένα πρόσφατο βράδυ στο West Village του Μανχάταν, η Dorothy Wiggins, μια μικροσκοπική 98χρονη γυναίκα που φορούσε ένα σκούρο παλτό και ένα ροζ κασκόλ, έφυγε από το σπίτι της για να επισκεφθεί το Little Ruby’s Cafe, ένα νέο κομψό εστιατόριο στη γειτονιά της. Μπήκε μέσα και πλησίασε την οικοδέσποινα.

«Θυμάμαι αυτό το μέρος όταν ήταν άλλο μαγαζί, το Riviera», είπε η κυρία Wiggins. «Ήταν τόσο κακόγουστο συγκριτικά σε αυτό. Πραγματικά αναβαθμίσατε τον χώρο».

«Είναι ένα αυστραλιανό εστιατόριο» είπε η οικοδέσποινα.

«Αυστραλιανό;» απάντησε με ερώτηση η κυρία Wiggins.

Καθώς επεξεργαζόταν αυτή την πληροφορία, η οικοδέσποινα τη ρώτησε αν είχε κάνει κράτηση.

«Απλώς μένω στη γειτονιά, και ο σύζυγός μου είχε ζωγραφίσει κάποτε αυτό το μέρος» είπε η κυρία Wiggins. «Ήμουν απλά περίεργη».

Βγήκε από το μαγαζί και επέστρεψε στο σπίτι της. Δεν ήταν μόνη της. Την ακολουθούσε ο Μάικλ Άστορ, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που κινηματογραφούσε διακριτικά την έξοδό της με μια κάμερα τσέπης τύπου gimbal.

Ένα σφηνάκι Dewar’s σε ένα παγωμένο, ψηλό ποτήρι, με νερό

Η σκηνή που μόλις είχε καταγράψει θα αναρτηθεί σύντομα στους λογαριασμούς TikTok και Instagram που διαχειρίζεται, και οι δύο με την ονομασία @dorothylovesnewyork, οι οποίοι έχουν κάνει την Wiggins μια απίθανη διασημότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν τους λογαριασμούς, οι οποίοι καταγράφουν το χρονικό της  ζωής της Wiggins στα τέλη της δεκαετίας των 90 χρόνων της, καθώς περιηγείται στη Νέα Υόρκη και στα Χάμπτονς εξοπλισμένη με ένα ξύλινο μπαστούνι για περπάτημα, vintage καπέλα και μια αίσθηση του χιούμορ που ξεχειλίζει από κάθε πόρο του κορμιού της.

Σε ένα βίντεο, απογοητεύεται όταν ένας σερβιτόρος σε ένα τζαζ κλαμπ στο Midtown δεν μπορεί να πάρει την παραγγελία του ποτού της σωστά (ένα σφηνάκι Dewar’s σε ένα παγωμένο, ψηλό ποτήρι, με νερό). Σε ένα άλλο, διαμαρτύρεται για τα «απαίσια στρείδια Montauk» στον υπεύθυνο ενός καταστήματος θαλασσινών στο East Hampton. Το πιο δημοφιλές κλιπ, με περισσότερες από εννέα εκατομμύρια προβολές στο Instagram, τη δείχνει να χτυπάει με ρακέτα ένα σερβίς σε ένα γήπεδο τένις στο Amagansett.

«Η Chrissie Evert σχολίασε το σερβίς μου» είπε η Wiggins στο σαλόνι του σπιτιού της, όπου η ίδια και ο Astor, 59 ετών, κάθονταν δίπλα σε ένα αναμμένο τζάκι. «Είπε ότι μοιάζει με το σερβίς της».

«Το TikTok μου φαίνεται ηλίθιο» συνέχισε. «Χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από ένα στιγμιαίο πράγμα. Είδα την ‘Καζαμπλάνκα’ τις προάλλες. Αυτή είναι η τέλεια διάρκεια για μια ταινία»

«Το TikTok μου φαίνεται ηλίθιο»

Μέρος της γοητείας των λογαριασμών έγκειται στην αδιαφορία της για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι περίεργη για το πώς έγινα δημοφιλής, γιατί τα περιφρονώ όλα» είπε. «Σιχαίνομαι να περπατάω στους δρόμους και να βλέπω τους ανθρώπους να σφίγγουν τα τηλέφωνά τους σαν να σφίγγουν την καρδιά τους».

«Το TikTok μου φαίνεται ηλίθιο» συνέχισε. «Χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από ένα στιγμιαίο πράγμα. Είδα την ‘Καζαμπλάνκα’ τις προάλλες. Αυτή είναι η τέλεια διάρκεια για μια ταινία. Απλά πιστεύω ότι κάνει κακό στη συγκέντρωση και ότι θα κάνει τους ανθρώπους πιο ηλίθιους. Ο σύζυγός μου μπορούσε να απαγγείλει απ’ έξω την ποίηση του A.E. Housman».

Ο Guy Wiggins, ζωγράφος και πρώην διπλωμάτης της Εξωτερικής Υπηρεσίας, πέθανε πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 100 ετών. Η Wiggins, η οποία μεγάλωσε στη γειτονιά Forest Hills του Queens, τον γνώρισε όταν ήταν στα 30 της και ήταν παντρεμένοι για 61 χρόνια.

Μια ζωή μαζί

Όταν πέθανε ο σύζυγός μου, ήμουν εντελώς συντετριμμένη» δήλωσε η Wiggins. «Όλη μου η ζωή ήταν αυτός». Αναφερόμενη στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε: «Ο γιος μου το ξεκίνησε αυτό, γιατί πίστευε ότι θα με αποπροσανατολίζει από τη θλίψη».

Ο Astor, φίλος της οικογένειας και πρώην δημοσιογράφος του Associated Press, ανέλαβε από έναν από τους γιους του ζευγαριού το 2019 να γυρίσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τους γηράσκοντες γονείς του. Μετά την ολοκλήρωσή του και αφού ο Wiggins είχε πεθάνει, ο Astor συνέχισε τα γυρίσματα. Πριν από έναν χρόνο, άρχισε να δημοσιεύει αποσπάσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λογαριασμός έλαβε το πρώτο του σποτ δημοσιότητας το καλοκαίρι, στην εφημερίδα The East Hampton Star.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Dorothy θα γινόταν διάσημη στο Insta» δήλωσε ο Astor. «Αυτά που βλέπει ο κόσμος στο TikTok και στο Instagram είναι όλα κολάζ, τα οποία κάποια στιγμή θα τα βάλω σε μια σειρά, σε κανονική ταινία».

Η κυρία Wiggins έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο να κοιτάξει μια νεκρή φύση στον τοίχο με στρείδια που ζωγράφισε ο σύζυγός της παρά να συζητήσει για την εμπλοκή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Οτιδήποτε μετά τη δεκαετία του 1960 είναι μια απογοήτευση γι’ αυτήν»

Ο Astor καταγράφει την κυρία Wiggins αρκετές φορές την εβδομάδα και μοντάρει το υλικό στο γραφείο της βιβλιοθήκης στον δεύτερο όροφο του σπιτιού. Την ενημερώνει για τα πιο δημοφιλή κλιπ τους και τις αντιδράσεις των σχολιαστών. (Η Wiggins έχει ένα iPhone αλλά δεν χρησιμοποιεί το TikTok ή το Instagram).

«Είμαστε πάντα σε αντιπαράθεση» δήλωσε ο Astor. «Οτιδήποτε μετά τη δεκαετία του 1960 είναι μια απογοήτευση γι’ αυτήν. Νομίζω ότι το TikTok είναι ένα μέσο που μου επέτρεψε να δείξω στους ανθρώπους κάτι βαθύτερο σχετικά με τη ζωή της».

«Πρόκειται επίσης για κάποιον που ασχολείται με το πώς είναι να μεγαλώνεις», πρόσθεσε. «Ειδικά μια ηλικιωμένη γυναίκα – ένα άτομο που συχνά εξαφανίζεται στην κοινωνία μας».

«Η βραδινή ώρα του κοκτέιλ μας ήταν ιερή»

Η Wiggins σηκώθηκε από τη θέση της και έφερε ένα βιβλίο που είχε εκδώσει μόνη της, το «Wiggins in Love», το οποίο είναι γεμάτο με φωτογραφίες της ίδιας και του συζύγου της, μαζί με γράμματα γενεθλίων και κάρτες Αγίου Βαλεντίνου που της είχε γράψει όλα αυτά τα χρόνια. Γυρίζοντας τις σελίδες, έπεσε πάνω σε ένα σκίτσο του που τους απεικόνιζε καθισμένους σε έναν καναπέ με ποτά.

«Η βραδινή ώρα του κοκτέιλ μας ήταν ιερή» είπε η Wiggins. «Ό,τι κι αν συνέβαινε, δεν χάναμε ποτέ την ώρα του κοκτέιλ».

Ένα βράδυ Παρασκευής, ο Astor κινηματογραφούσε την Wiggins καθώς έμπαινε στο κλαμπ Salmagundi στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, όπου εκείνη και ο σύζυγός της ήταν τακτικοί θαμώνες. Κατέβηκε τις τρισάθλιες σκάλες προς το Wiggins Bar, το οποίο είχε πάρει το όνομά του από την οικογένεια του συζύγου της- ο πατέρας του ήταν ο ζωγράφος αστικών τοπίων Guy Carleton Wiggins και ο παππούς του ήταν ο ζωγράφος τοπίου John Carleton Wiggins. Ένας τοίχος είναι διακοσμημένος με έργα και φωτογραφίες των ανδρών Wiggins.

«Η Ντόροθι και το αλκοόλ τα πάνε πολύ καλά»

«Το συνηθισμένο, κυρία Wiggins;» ρώτησε ο μπάρμαν.

Εκείνη καθόταν με το Dewar’s της, ενώ ο κύριος Astor χάζευε στο τηλέφωνό του, ελέγχοντας τα σχόλια για την τελευταία τους ανάρτηση. Μετέφερε μια λίστα με τις ενημερώσεις: Η κωμικός Έλεν Κλέγκχορν μόλις τους είχε ακολουθήσει και κάποιος ήθελε να της στείλει μερικά στρείδια από το Μέιν. Ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια εκδήλωση στην οποία μερικοί από τους θαυμαστές της θα μπορούσαν να την συναντήσουν για ένα ποτό στο Wiggins Bar.

«Η Ντόροθι και το αλκοόλ τα πάνε πολύ καλά» είπε ο Astor. «Στους οπαδούς της αρέσει η ιδέα ότι κάποιος είναι 98 ετών και εξακολουθεί να πίνει».

Αλλά η κυρία Wiggins έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο να κοιτάξει μια νεκρή φύση στον τοίχο με στρείδια που ζωγράφισε ο σύζυγός της παρά να συζητήσει για την εμπλοκή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όπως είπα, ξεχνάω τη φήμη» είπε. «Αγαπώ τους θαυμαστές μου, αλλά δεν δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό και πιστεύω ότι όλο αυτό είναι κάπως ανόητο».

Στη συνέχεια έγινε σκεπτική.

«Λοιπόν, υπήρξε ένα σχόλιο που με συγκίνησε» είπε η Wiggins. «Κάποιος σχολίασε κάποτε ότι ένιωσε ότι η ζωή είχε τελειώσει γι’ αυτόν. Ότι είχε κατάθλιψη. Αλλά αφού είδε τα βίντεό μου, εμπνεύστηκε να συνεχίσει».

«Τώρα αυτό μπορώ να το καταλάβω» συνέχισε. «Αν μπορώ να δείξω σε κάποιον ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη ζωή, τότε αυτό με ενδιαφέρει».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024