Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Χάρης Ξανθουδάκης υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές Ελλήνων μουσικών

Ο Χάρης Ξανθουδάκης υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές Ελλήνων μουσικών

Ο ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, μουσικολόγος, συνθέτης και παιδαγωγός, Χάρης Ξανθουδάκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 7 Νοεμβρίου του 2023.

«Καλό ταξίδι φίλε, δάσκαλε, Χάρη» γράφει το Ωδείο Αθηνών αποχαιρετώντας τον Χάρη Ξανθουδάκη.

«Η οικογένεια του Ωδείου Αθηνών θρηνεί για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, μουσικολόγου, συνθέτη και παιδαγωγού Χάρη Ξανθουδάκη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, το βράδυ, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023. Ο Χάρης Ξανθουδάκης ήταν Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου ‘Ωδείον Αθηνών’ και επί σειρά ετών Γραμματέας του» συνεχίζει.

Υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές Ελλήνων μουσικών

«Η παρουσία του στον χώρο του Ωδείου τα τελευταία 13 χρόνια υπήρξε εξίσου σαρωτική όπως η ενθουσιώδης προσωπικότητά του που μαγνήτιζε με το χιούμορ και την ευφράδειά του κάθε συνομιλητή του μουσικό, ή μη. Ήταν ο ίδιος που χάρη στην επιμονή και τη φροντίδα του και των στενών συνεργατών του, κατόρθωσε να ιδρύσει και να αναστήσει το Ιστορικό Αρχείο του Ωδείου Αθηνών στο οποίο βρισκόταν πάντοτε επικεφαλής, καθοδηγητής και εμπνευστής με θάρρος, υπομονή και επιμονή.

»Τις ίδιες αρετές αναγνωρίζουν και όλοι οι μαθητές του. Υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές Ελλήνων μουσικών. Δάσκαλος σημαντικών δασκάλων, όπως και ο δικός του δάσκαλος στα θεωρητικά και τη σύνθεση Γιάννης Α. Παπαϊωάννου πλάι στον οποίο έλαβε τις πρώτες, αλλά στέρεες μουσικές βάσεις για την μελλοντική του πορεία ως συνθέτη, μουσικολόγου και παιδαγωγού. Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και στο Παρίσι με τον Ι. Ξενάκη λαμβάνοντας αρχικά μεταπτυχιακό δίπλωμα Μουσικής και Αισθητικής των Μουσικών Τεχνών (Panthéon-Sorbonne), και κατόπιν το διδακτορικό του δίπλωμα Μουσικής και Μουσικολογίας (Panthéon-Sorbonne).  Ως συνθέτης έχει ακούσει τα έργα του να ερμηνεύονται από ελληνικές και ξένες ραδιοφωνίες και φεστιβάλ».

Δείτε μια συνέντευξη του Χάρη Ξανθουδάκη 

Ένας εκ των θεμελιωτών και ιδρυτών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Παράλληλα με τις σπουδές του στη μουσική στο Παρίσι,  παρακολούθησε μαθήματα γλωσσολογίας στην École Pratique des Hautes Études (με τον A. Martinet), σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 7 (με την J. Kristeva) και Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (με τον H. Damish)· επίσης τα σεμινάρια μουσικής πληροφορικής στο Ι.Ν.Α. /G.R.M. και στο C.E.M.A.Mu.  Ήταν, ακόμη, απόφοιτος Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) και κάτοχος πιστοποιητικού σπουδών Ιστορίας της Τέχνης (École du Louvre).

Ο Χάρης Ξανθουδάκης υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών και ιδρυτών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής και πρόεδρός του, όπως και ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του τμήματος. Υπηρέτησε επιπρόσθετα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως Κοσμήτορας και Αντιπρύτανης. Η αγάπη του για την ελληνική μουσική, την έρευνα γύρω από τις πιο σύνθετες και προκλητικές περιόδους και προσωπικότητες, αλλά και το πάθος με το οποίο υποστήριζε τη μουσική παραγωγή της Ελλάδας, έχουν συντελέσει στο να συνδεθεί το όνομά του άρρηκτα πλέον με την έντεχνη μουσική της Ελλάδας. Μεγάλο του όνειρο η έκδοση της Ιστορίας της Μουσική στη Νεώτερη Ελλάδα το οποίο πρόλαβε να παρακολουθήσει να εκπληρώνεται με την έκδοση του α’ τόμου, πέρυσι, όπως και την συγγραφή του β’ τόμου του οποίου αναμένεται η έκδοση το επόμενο διάστημα. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

«Η τραγική απώλεια του Χάρη Ξανθουδάκη έχει συνταράξει τους φίλους, τους συνεργάτες και όλο το προσωπικό του Ωδείου Αθηνών. Η προσωπικότητά του θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους τον γνώρισαν και το τεράστιο έργο του θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του» καταλήγει ο αποχαιρετισμός του Ωδείου Αθηνών.

Sports in

MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League ο φανταστικός Ελ Κααμπί! (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα και ανακηρύχθηκε MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League από τη UEFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024