Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο 90χρονος Willie Nelson ανατρέχει σε 7 δεκαετίες μουσικής στο νέο του βιβλίο

Ο 90χρονος Willie Nelson ανατρέχει σε 7 δεκαετίες μουσικής στο νέο του βιβλίο

Ο 90χρονος θρύλος της country, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πάντα ξεκινούσε τη διαδικασία της σύνθεσης σκεπτόμενος λέξεις αντί να χτυπάει χορδές, θα μπει στο Rock & Roll Hall of Fame.

Ο Willie ξεκινά με τις λέξεις. Είναι μία από τις εκπληκτικές αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Willie Nelson, «Energy Follows Thought: The Stories Behind My Songs», μια εξεταστική ματιά των επτά δεκαετιών τραγουδοποιίας του 90χρονου θρύλου της κάντρι και μελλοντικού αστεριού στο Rock & Roll Hall of Fame.

Αν και η κιθάρα του είναι πρακτικά προέκταση του σώματός του σε αυτό το σημείο, πάντα ξεκινούσε τη διαδικασία της συγγραφής σκεπτόμενος λέξεις αντί να χτυπάει συγχορδίες. Γι’ αυτόν, αυτό ήταν το δύσκολο κομμάτι. «Οι μελωδίες είναι πιο εύκολο να γραφτούν από τις λέξεις», δήλωσε ο Nelson στο Associated Press σε συνέντευξή του ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου.

Δεν γράφει, ωστόσο, αυτές τις λέξεις, ούτε καν σε μια χαρτοπετσέτα. «Έχω μια θεωρία», είπε, «ότι αν δεν μπορείς να τις θυμηθείς, μάλλον δεν ήταν και τόσο καλές».

Συνέθεσε έναν στίχο ως απάντηση στα βλέμματα που έπαιρνε από τους γύρω του όταν αιμορραγούσε από τη μύτη του ενώ στεκόταν στη λειτουργία της Κυριακής, στην εκκλησία

Photo: Wikimedia Commons

Ένας ποιητής με κοτσίδες

Ο Nelson ξεκίνησε στην πραγματικότητα ως ένα είδος ποιητή. Στην ηλικία των 6 ετών στο Τέξας της εποχής της οικονομικής κρίσης, συνέθεσε έναν στίχο ως απάντηση στα βλέμματα που έπαιρνε από τους γύρω του όταν αιμορραγούσε από τη μύτη του ενώ στεκόταν στη λειτουργία της Κυριακής, στην εκκλησία.

«Το ποίημά μου ήταν: «Γιατί με κοιτάτε; Δεν έχω τίποτα να πω, αν δεν σας αρέσει το βλέμμα μου, κοιτάξτε αλλού», θυμάται 84 χρόνια αργότερα. «Αυτή ήταν η αρχή».

Σύντομα άρχισε να γράφει τραγούδια. Όταν έγινε σούπερ σταρ στη μέση της ηλικίας του, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Νέλσον θα γινόταν γνωστός για τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις του και για το στυλ της κιθάρας και της φωνής του. Αλλά ως νεαρός τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας από τους αγωνιζόμενους τραγουδοποιούς που περνούσαν τις μέρες και τις νύχτες τους στο Tootsie’s Orchid Lounge στο Νάσβιλ.

«Energy Follows Thought: The Stories Behind My Songs»,

«Θα ήμουν τρελός αν σταματούσα να γράφω»

Το 1961, τρία από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες για άλλους καλλιτέχνες: Το πιο σημαντικό, το «Crazy» της Patsy Cline, ένα τραγούδι που θα γινόταν σήμα κατατεθέν της και ταυτόχρονα οικονομική ευλογία και τόνωση του εγωισμού του.

«Επειδή άρεσε στην Patsy, δεν ήμουν πια φτωχός» γράφει στο βιβλίο. «Το συγκεκριμένο «Crazy» με έπεισε, σε μια εποχή που δεν ήμουν εκατό τοις εκατό σίγουρος για το συγγραφικό μου ταλέντο, ότι θα ήμουν τρελός αν σταματούσα να γράφω».

Θα συνέχιζε να κάνει με τον ίδιο τρόπο δικά του τα τραγούδια άλλων συγγραφέων. Δεν έγραψε, δηλαδή, τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που συνδέθηκαν μαζί του, οι οποίες ήρθαν στις δεκαετίες του 1970 και του ’80: «Blue Eyes Crying in the Rain», ««ammas Don’t Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys», «Always on My Mind».

Σχεδόν φαινόταν να αποσύρεται από τη σύνθεση τραγουδιών όταν η φήμη ήρθε τελικά σε αυτόν στην εποχή της Outlaw Country, απολαμβάνοντας την ευκαιρία να ηχογραφεί τα αγαπημένα του παλιά πρότυπα ή τις συνθέσεις νέων καυτών συγγραφέων.

Willie Nelson – Have You Ever Seen the Rain

Ποτέ δεν σταμάτησε να συνθέτει

Ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ τον παρακίνησε να γράψει ένα νέο τραγούδι για την ταινία «Honeysuckle Rose» του 1980 με πρωταγωνιστή τον Nelson, στην οποία ο Πόλακ ήταν εκτελεστικός παραγωγός. Ο Nelson ανταποκρίθηκε γράφοντας – πρώτα τα λόγια – το «On The Road Again».

Ο Πόλακ δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένος με τους στίχους: «Η ζωή που αγαπώ είναι να φτιάχνω μουσική με τους φίλους μου και ανυπομονώ να ξαναβγώ στο δρόμο». Χάρηκε όμως όταν άκουσε τη μουσική που γουργούριζε και θύμιζε ένα τρένο ή ένα τουριστικό λεωφορείο.

«Χωρίς να το γνωρίζω ή να προσπαθώ, σε μερικές μικρές γραμμές, είχα γράψει την ιστορία της ζωής μου», λέει στο βιβλίο ο Nelson.

Αλλά τα τραγούδια έγιναν όλο και λιγότερα. Περισσότερο από την ερμηνεία, η σύνθεση τραγουδιών μπορεί να είναι το παιχνίδι ενός νέου ανθρώπου. «Δεν γράφω όσο έγραφα παλιά» δήλωσε στο AP. «Οι ιδέες δεν έρχονται τόσο γρήγορα. Ακόμα γράφω που και που».

Πέρυσι, ο θρύλος της κάντρι, η Ντόλι Πάρτον, κέρδισε μια θέση στο Rock & Roll Hall of Fame και είχε ανάμεικτα συναισθήματα για το αν ανήκε εκεί, απορρίπτοντας μάλιστα την τιμή στην αρχή

«Μπορείς να βρεις rock ‘n’ roll στην country»

Πρόσφατα όμως έγραψε το τραγούδι που δίνει το όνομα στο βιβλίο του, «Energy Follows Thought», για το άλμπουμ του 2022, «A Beautiful Time». Σε αυτό, ο Nelson και οι συν-συγγραφείς David Ritz και Mickey Raphael δίνουν σύντομες ιστορίες 160 διαφορετικών τραγουδιών που έχει γράψει μέσα στα χρόνια.

Δεν προήλθε από κάποια μεγάλη αίσθηση προβληματισμού. «Κάποιοι από τους επιχειρηματίες μου σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό να το κάνω» δήλωσε ο Nelson.

Η χρονιά των 90ων γενεθλίων του ήταν υπερφορτωμένη με εκδηλώσεις. Τον γιόρτασαν άλλοι αστέρες, μεταξύ των οποίων ο Neil Young και ο Snoop Dogg, σε έναν διήμερο εορτασμό στο Hollywood Bowl το καλοκαίρι. Και την ίδια εβδομάδα που κυκλοφορεί το βιβλίο, θα εισαχθεί στο Rock & Roll Hall of Fame.

Πέρυσι, ο θρύλος της κάντρι, η Ντόλι Πάρτον, κέρδισε μια θέση στο Rock & Roll Hall of Fame και είχε ανάμεικτα συναισθήματα για το αν ανήκε εκεί, απορρίπτοντας μάλιστα την τιμή στην αρχή. Αλλά ο Nelson, του οποίου όλο το έργο έχει χτιστεί πάνω στην αγνόηση των γραμμών μεταξύ των ειδών, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. «Μπορείς να βρεις rock ‘n’ roll στην country, rock ‘n’ roll σε οποιοδήποτε είδος μουσικής» είπε.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024