Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οπενχάιμερ: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μοιράζεται τις σκέψεις του για την πιο αμφιλεγόμενη σκηνή της ταινίας

Οπενχάιμερ: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μοιράζεται τις σκέψεις του για την πιο αμφιλεγόμενη σκηνή της ταινίας

Ο σκηνοθέτης δεν θορυβήθηκε από την κριτική που δέχτηκε για τη φρικιαστική σκηνή.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν απάντησε σε μια από τις κύριες κριτικές που δέχτηκε η τελευταία του ταινία Οπενχάιμερ. Τον Ιούλιο, ο σκηνοθέτης του Inception και του Interstellar κυκλοφόρησε το δράμα που εξιστορεί τη ζωή του J Robert Oppenheimer, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας.

Η ταινία γνώρισε τεράστια απήχηση στους κριτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό, το οποίο πήγε σωρηδόν να δει την ταινία: τη στιγμή που γράφεται αυτή η αναφορά, το Oppenheimer έχει εισπράξει 948,6 εκατ. δολάρια (771,6 εκατ. λίρες) στο παγκόσμιο box office -από έναν προϋπολογισμό 100 εκατ. δολαρίων (81,3 εκατ. λίρες)- και είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα ταινία της χρονιάς, μετά τη Barbie και το The Super Mario Bros Movie.

«Ο Οπενχάιμερ έμαθε για τον βομβαρδισμό την ίδια στιγμή που το έμαθε και ο υπόλοιπος κόσμος»

Τα κέρδη της την καθιστούν επίσης την πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών, ξεπερνώντας την ταινία Bohemian Rhapsody για τον Freddie Mercury.

Ωστόσο, ενώ η ταινία αποθεώθηκε ως επί το πλείστον από τους κινηματογραφιστές, υπήρξε μια μερίδα θεατών που επέκρινε μια συγκεκριμένη πτυχή της ταινίας: την άρνηση της να δείξει τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τη σκοπιά των θυμάτων. Στην ταινία, ο Οπενχάιμερ μαθαίνει για τις εκρήξεις από το τηλέφωνο.

H εμπειρία του Οπενχάιμερ

Η τελευταία σκηνή της ταινίας δείχνει τον φυσικό να αναμετράται με τις ενοχές του μετά το έγκλημα, που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε 129.000 έως 226.000 ανθρώπους και άφησε ένα διαρκές τραύμα που συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο. Γι’ αυτό, στην πιο αποτρόπαια σκηνή της ταινίας, ο Οπενχάιμερ ταλανίζεται από οράματα όσων χτυπήθηκαν από την έκρηξη.

Ο Νόλαν απέκρουσε αυτή την κριτική σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο Variety σχετικά με την επιτυχία της ταινίας, δηλώνοντας «Η ταινία παρουσιάζει την εμπειρία του Οπενχάιμερ με τρόπο υποκειμενικό. Ήταν εξαρχής η πρόθεσή μου να μείνω αυστηρά σε αυτό. Ο Οπενχάιμερ έμαθε για τον βομβαρδισμό την ίδια στιγμή που το έμαθε και ο υπόλοιπος κόσμος».

Συνέχισε λέγοντας: «Θέλησα να παρουσιάσω κάποιον που αρχίζει να αποκτά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των ανεπιθύμητων συνεπειών των πράξεων του. Το ζήτημα ήταν τόσο αυτό που δεν δείχνω όσο και αυτό που δείχνω».

Η ταινία είναι ένα από τα φαβορί για να κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ του 2024, μαζί με την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»

Ο Νόλαν δήλωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει την επιτυχία της ταινίας «Oppeneheimer» στο box office. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη επιτυχία του μετά τις ταινίες του Batman «The Dark Knight Rises» (2012) και «The Dark Knight» (2008).

«Όταν ξεκινάς να γυρίζεις μια ταινία, είσαι δύο ή τρία χρόνια μακριά από το χρόνο που θα κυκλοφορήσει, οπότε πασχίζεις να πετύχεις ένα κινούμενο στόχο όσον αφορά στο ενδιαφέρον του κοινού. Αλλά μερικές φορές πιάνεις ένα «κύμα» και η ιστορία που αφηγείσαι είναι αυτή που περιμένει ο κόσμος».

Η ταινία είναι ένα από τα φαβορί για να κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ του 2024, μαζί με την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού», με τον Νόλαν να είναι ο πιθανότερος νικητής για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Στο παρελθόν είχε υπάρξει υποψήφιος στην κατηγορία για την πολεμική ταινία Δουνκέρκη (2017).

*Με πληροφορίες από The Independent | Κεντρική φωτογραφία θέματος: REUTERS/Stephane Mahe

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024