Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα της φετινής νομπελίστριας Ειρήνης από τη φυλακή

Μήνυμα της φετινής νομπελίστριας Ειρήνης από τη φυλακή

«Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη», έγραψε η ακτιβίστρια, Ναργκίς Μοχαμαντί, που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν

«Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη», δήλωσε η φυλακισμένη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί, σε μήνυμα που κατάφερε να βγάλει κρυφά από το κελί της στην Τεχεράνη.

Το μήνυμα δημοσιεύτηκε αργά την Τρίτη και διαβάστηκε στα γαλλικά από την κόρη της, Κιάνα Ραχμάνι, ενώ αναρτήθηκε και στον επίσημο ιστότοπο των βραβείων Νόμπελ.

«Απαιτούμε δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο στην υλοποίησή τους»

Στο μήνυμά της, η 51χρονη ακτιβίστρια και δημοσιογράφος εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» προς τη νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί –η οποία είχε λάβει το βραβείο στις αρχές Οκτωβρίου για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν– επέκρινε για άλλη μια φορά την απαίτηση για τις γυναίκες στο Ιράν να φορούν μαντήλα και κατήγγειλε τις ιρανικές αρχές.

«Το υποχρεωτικό χιτζάμπ είναι ένα μέσο ελέγχου και καταστολής που επιβάλλεται στην κοινωνία και από το οποίο εξαρτάται η συνέχιση και η επιβίωση αυτού του αυταρχικού θρησκευτικού καθεστώτος», δήλωσε μέσω της 17χρονης κόρης της, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία μαζί με την οικογένειά της.

Η βραβευμένη ακτιβίστρια καταδίκασε «το καθεστώς που θεσμοθετεί τη στέρηση και τη φτώχεια στην κοινωνία εδώ και σαράντα πέντε χρόνια», προσθέτοντας ότι «χτίστηκε πάνω στο ψέμα, την εξαπάτηση, την πονηριά και τον εκφοβισμό».

Γυναίκα, ζωή, ελευθερία

Η Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη δεκατρείς φορές, καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις και φυλακίστηκε ξανά από το 2021.

Είναι μία από τις γυναίκες που πρωτοστατούν στην εξέγερση «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» στο Ιράν.

Το κίνημα στο οποίο πρωτοστατεί η Ναργκίς Μοχαμαντί πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι πέρυσι, επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ

Το κίνημα, το οποίο είδε τις γυναίκες να βγάζουν τις καλύπτρες τους, να κόβουν τα μαλλιά τους και να διαδηλώνουν στους δρόμους, πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μάχσα Αμίνι πέρυσι, που ακολούθησε τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

«Εμείς, ο λαός του Ιράν, απαιτούμε δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των εθνικών αιτημάτων», ανέφερε η Μοχαμαντί στο μήνυμά της.

«Αγωνιζόμαστε για τη μετάβαση μακριά από αυτό το θρησκευτικό αυταρχικό καθεστώς μέσω της αλληλεγγύης και της αξιοποίησης της δύναμης μιας μη βίαιης και ασταμάτητης διαδικασίας, προκειμένου να αναβιώσουμε την τιμή και την υπερηφάνεια του Ιράν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κύρος του λαού του», κατέληγε το μήνυμα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024